ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Χικμέτ Ναζίμ (1902-1963)


Ναζίμ Χικμέτ

Τούρκος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, μία από τις σημαντικότερες μορφές της τουρκικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Έζησε για πολλά χρόνια στην πρώην Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αγωνίστηκε για τη διάδοση των ιδεών του κομμουνισμού. Η ποίησή του εμπνέεται από τους κοινωνικούς αγώνες των ανθρώπων και διακρίνεται για την απλότητα, την ευαισθησία και την ποικιλία των θεμάτων της. Ποιητικά έργα του: Η πολιτεία που έχασε τη μιλιά της, Γράμματα από τη φυλακή.

Πηγή: Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων Ε' - Στ' Δημοτικού

 

 

Ο Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963), γεννημένος στη Θεσσαλονίκη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Θάνο Μικρούτσικο και άλλους, είναι από τους μεγάλους ξένους ποιητές που κατέχουν μια ξεχωριστή θέση για τους Έλληνες αναγνώστες. Γόνος οικογένειας κρατικών αξιωματούχων, ο Χικμέτ αρχικά πήγε στη ναυτική ακαδημία και υποστήριξε την κεμαλική επανάσταση, γράφοντας παράλληλα έμμετρα πατριωτικά ποιήματα. Ωστόσο, οι κομμουνιστικές ιδέες του τον έβαλαν γρήγορα σε τροχιά σύγκρουσης με τη νέα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία. Θέλοντας να ζήσει από κοντά τα αποτελέσματα της επανάστασης των μπολσεβίκων, μετακόμισε στη Μόσχα, όπου σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Επέστρεψε στην Τουρκία το 1924, εισάγοντας τον ελεύθερο στίχο και τη λεγόμενη "αποποιητικοποίηση της ποίησης", και προώθησε συστηματικά τις πολιτικές του απόψεις μέσω του πολύπλευρου συγγραφικού του έργου. Ως αποτέλεσμα, θεωρήθηκε αντικαθεστωτικός και πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Το 1951 άφησε οριστικά πίσω του την Τουρκία, ζώντας τα τελευταία χρόνια του στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου υπηρέτησε τα κομμουνιστικά του ιδεώδη. Στη χώρα του έγινε δημοφιλής κυρίως μετά τον θάνατό του. Για την τουρκική αριστερά ήταν "ποιητής του λαού και ήρωας της επανάστασης". Διεθνώς θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα και το έργο του έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες.

Τα γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι: Γιατί αυτοκτόνησε ο Μπενερτζή; (1932), Το έπος του σείχη Μπεντρεντίν (1936), Γράμματα από τη φυλακή (1968), Το έπος του πολέμου και της ανεξαρτησίας (1965) κ.ά.

 

Εργογραφία

 

122 Ποιήματα

Από την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ

Γράμμα στην γυναίκα μου

Είναι όμορφη η ζωή, αδερφέ μου

Θυμάμαι…

Ναζίμ Χικμέτ τα έργα του

Ο ταξιδιώτης

Οι ρομαντικοί

Ποιήματα

Τα ποιήματα των 9-10 μ.μ.

Το ερωτευμένο σύννεφο

Υπήρξε ή όχι ο Ιβάν Ιβάνοβιτς;

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ 

Βικιπαίδεια Ναζίμ Χικμέτ, Βικιπαίδεια

σαν σήμερα Ναζίμ Χικμέτ, σαν σήμερα

Βιβλιοnet Ναζίμ Χικμέτ, Βιβλιοnet

ποιήματα στο nektarios.gr Ναζίμ Χικμέτ, nektarios.gr

Μελοποιημένα ποιήματα στο stixoi.info Ναζίμ Χικμέτ, stixoi