ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Γονατάς Επαμεινώνδας Χ . (1924-2006)


Γονατάς Επαμεινώνδας Χ .

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε το 1924 και έζησε στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από το Αϊβαλί. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με τη δημοσίευση του ποιήματος "Η μικρή εξοχική μας πόλη" στο περιοδικό "Παλμός" με το ψευδώνυμο Ε. Γόνης. Ακολούθησαν αφηγηματικά έργα με έντονα ποιητική γλώσσα. Στη γραφή του διακρίνονται καταβολές στο ρεύμα του υπερρεαλισμού αλλά και στοιχεία ρομαντισμού και αισθητισμού με εξαιρετική επιμέλεια στις λεπτομέρειες της αφήγησης και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο λόγος.

Ο Ε.Χ. Γονατάς παραμένει μια ιδιόμορφη όσο και παρασιωπημένη περίπτωση στα γράμματά μας. Πρωτοπόρος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, παρόλο που δεν υπήρξε "ορθόδοξος" υπερρεαλιστής με την μπρετονική έννοια, συνεργάστηκε με τον Δ. Π. Παπαδίτσα στην έκδοση του βραχύβιου περιοδικού "Πρώτη Ύλη" (1959) και ανέπτυξε φιλίες με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Καχτίτσης και Μίλτος Σαχτούρης. Ωστόσο, ο ίδιος κρατήθηκε πεισματικά στην αφάνεια, προκαλώντας μόνον εκ των υστέρων το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για το έργο του, όπως, λ.χ. με μια από τις λίγες συνεντεύξεις που έδωσε ποτέ στο περιοδικό "Διαβάζω", καθώς και με το ντοκιμαντέρ "Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά", της Εύας Στεφανή (1998), που προβλήθηκε στην ΕΡΤ.

 Στα έργα του ήταν λακωνικός και υπαινικτικός, καθώς «ξεκινούσε από βιωμένες καταστάσεις αλλά υπερέβαινε το ατομικό, για να συνδυάσει τον στοχασμό με το όνειρο, το καθημερινό με το ανοίκειο, το λογικό με το παράλογο, την πρόζα με την ποίηση». Ο ίδιος πάντως δεν συμφωνούσε με τον χαρακτηρισμό του ως συγγραφέα του φανταστικού και του παραδόξου

Υπήρξε επίσης σπουδαίος μεταφραστής. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για την Επιλογή από τις Voces του Αντόνιο Πόρτσια. Έχει ακόμα μεταφράσει έργα των Ιβάν Γκολ, Γουσταύου Φλομπέρ, Γκέοργκ Kρίστοφ Λίχτενμπεργκ, Πιέρ Μπεττενκούρ, κ.ά.

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών από καρκίνο του πνεύμονα.

(Πηγές: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ. & CINETIC)

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Η Άνοιξη

 

 

Άλλα βιογραφικά

Γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος. Έργα του: Ποίηση: Η κρύπτη (1959), Οι αγελάδες (1963), Το βάραθρο (1963). Πεζά: Ο ταξιδιώτης (1945), Ο φιλόξενος καρδινάλιος (1986), για το οποίο του απονεμήθηκε Κρατικό βραβείο, Η προετοιμασία (1991). Μεταφράσεις: Ivan Goll, Μαλαισιακά τραγούδια (1960), Walls, Ποιήματα (1983), Γουσταύος Φλωμπέρ, Βιβλιομανία (1985).

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Ο Επαμεινώνδας Γονατάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από το Αϊβαλί. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί τη δικηγορία. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με τη δημοσίευση του ποιήματος Η μικρή εξοχική μας πόλη στο περιοδικό Παλμός με το ψευδώνυμο Ε.Γόνης. Ακολούθησε το 1945 η έκδοση του αφηγήματος Ο ταξιδιώτης. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα εξέδωσε την ποιητική συλλογή Η κρύπτη. Ακολούθησαν αφηγηματικά έργα με έντονα ποιητική γλώσσα. Στη γραφή του διακρίνονται καταβολές στο λογοτεχνικό ρεύμα του υπερρεαλισμού αλλά και στοιχεία ρομαντισμού και αισθητισμού με εξαιρετική επιμέλεια στις λεπτομέρειες της αφήγησης και στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο λόγος. Το 1959 εξέδωσε από κοινού με τον Δημήτρη Παπαδίτσα το περιοδικό Πρώτη Ύλη - Ποιητικά κείμενα.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ

Εργογραφία

 

Ι. Ποίηση

• Η κρύπτη. 1959.

• Το βάραθρο. 1963.

• Οι αγελάδες. Αθήνα, Πρώτη Ύλη, 1963.

ΙΙ. Πεζογραφία

• Ο ταξιδιώτης. Αθήνα, 1945.

• Ο φιλόξενος καρδινάλιος. Αθήνα, Στιγμή, 1986.

• Η προετοιμασία. Αθήνα, Στιγμή, 1991.

ΙΙΙ. Μεταφράσεις

• Goll Ivan, Μαλαισιακά τραγούδια· Μεταφραστικό δοκίμιο Ε.Χ.Γονατά. Αθήνα, Πρώτη Ύλη, 1960.

• Γκουστάβ Φλωμπέρ, Βιβλιομανία. Αθήνα, Στιγμή, 1985.

• Wols, Ποιήματα· Σχέδια – Πίνακες – Φωτογραφίες. Παρουσίαση – μετάφραση Ε.Χ.Γονατά. Αθήνα, Καστανιώτης, 1983.

 



 

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

σαν σήμερα σαν σήμερα

Εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΡΤ