ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Κατσαρός Μιχάλης (1919-1998)


Κατσαρός Μιχάλης

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία. Σε νεαρή ηλικία πήρε μέρος σε αριστερές πολιτικές οργανώσεις και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έζησε για πολλά χρόνια σε δύσκολες συνθήκες, ασκώντας διάφορα βιοποριστικά επαγγέλματα, όπως ταμίας σε εμπορικό κατάστημα, δημοσιογράφος στον παράνομο Τύπο και υπάλληλος στη ραδιοφωνία. Συνεργάστηκε με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και το 1975 εξέδωσε το περιοδικό Σύστημα, όπου δημοσίευε κυρίως δικά του κείμενα. Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία σημειώθηκε το 1946, με τη δημοσίευση του ποιήματος Το Μπαρμπερίνικο καράβι στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα και τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε σε ελεύθερο στίχο το ποίημα Βγενιώ στο ίδιο περιοδικό. Το 1949 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Μεσολόγγι.

Με την ποιητική του συλλογή Κατά Σαδδουκαίων (1953) βρέθηκε ίσως στην κορυφαία του ποιητική στιγμή. Σε αυτή περιλαμβάνονται ποιήματα αλληγορικού χαρακτήρα με ιστορικές αναφορές γραμμένα σε μια γλώσσα χωρίς περιττά στολίδια, απλή και καίρια. Με διάθεση αναρχίζουσα καταγγέλλει κάθε μορφή συμβιβασμού, ενώνοντας την τραγικότητα με το σαρκασμό. Σε ύφος σκληρό η κριτική του δίκαιη ή άδικη συντρίβει τα πάντα. Η επόμενη ποιητική του συλλογή Οροπέδιο (1956) αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο έργο του ποιητή αν και σε κάποια σημεία ο ηρωικός τόνος, χωρίς λογικό ειρμό, φτάνει στη μεγαλοστομία και την υπερβολή.

Για την ποίηση του Μ. Κατσαρού σημειώνει ο Γιώργος Πετρόπουλος: «Ο λόγος του άλλοτε αφαιρετικός και άλλοτε υπερρεαλιστικός έχει σαν κύριο γνώρισμα τους εντυπωσιακούς συνδυασμούς λέξεων που συνθέτουν εναργέστατες εικόνες. Όμως, όλη του η στιχουργική είναι ένα διαρκές παιγνίδι με τις λέξεις, καθώς έχουμε μια παράξενη βίωση του ποιητικού φαινομένου όπου οι λέξεις ενυπάρχουν μόνον για τις λέξεις και οι οποίες, σε γενικές γραμμές δεν άγουν -παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις- σε νοήματα αλλά μόνον σε αισθητικά αποτελέσματα. Γι' αυτό και τα λογοπαίγνια είναι συχνά.»

Ποιήματά του μελοποίησαν οι Μ. Θεοδωράκης, Αργ. Κουνάδης και Γ. Μαρκόπουλος.

Πηγές: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου, Ε.ΚΕ.ΒΙ., ΠΟ.Θ.Ε.Γ.

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Όταν

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1921 στην Κυπαρισσία και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Ασχολήθηκε με την ποίηση και τη ζωγραφική. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Μεσολόγγι (1949), Κατά Σαδδουκαίων (1953), Οροπέδιο (1956), Σύγγραμμα (1975), Σύγχρονες Μπροσούρες (1977), Ενδύματα (1977) κ.ά. Ποιήματά του μελοποίησαν οι Μ. Θεοδωράκης, Αργ. Κουνάδης και Γ. Μαρκόπουλος.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Ο Μιχάλης Κατσαρός γεννήθηκε στην Κυπαρισσία. Σε νεαρή ηλικία πήρε μέρος σε αριστερές πολιτικές οργανώσεις και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έζησε για πολλά χρόνια σε δύσκολες συνθήκες, ασκώντας διάφορα βιοποριστικά επαγγέλματα, όπως ταμίας σε εμπορικό κατάστημα, δημοσιογράφος στον παράνομο Τύπο και υπάλληλος στη ραδιοφωνία. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Θεμέλιο (1947), Ποιητική Τέχνη, Τα Νέα Ελληνικά, Αθηναϊκά Γράμματα και Στόχος (1950) και το 1975 εξέδωσε το περιοδικό Σύστημα, όπου δημοσίευε κυρίως δικά του κείμενα. Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία σημειώθηκε το 1946, με τη δημοσίευση του ποιήματος Το Μπαρμπερίνικο καράβι στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα και τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε σε ελεύθερο στίχο το ποίημα Βγενιώ στο ίδιο περιοδικό. Το 1949 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Μεσολόγγι. Παντρεύτηκε τη ζωγράφο Κούλα Μαραγκοπούλου. Πέθανε στην Αθήνα.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Εργογραφία

Μεσολόγγι
Κατά Σαδδουκαίων
Οροπέδιο
Πας - Λακίς - Michelet · Φιλοσοφική μπροσούρα
Χρονικόν Μορέως μετά Τσοτερπίου χωρίου Λιβεριανού
Μπαλάντα στους ποιητές που πέθαναν νέοι
Οι συλλέκτες της Μονόχρα
Σύγγραμμα
Σύχγρονες μπροσούρες
Το κράτος εργοδότης και 10 άρθρα Ελευθέρων Κομμουναρίων
Πρόβα και ωδές · ποιήματα · επίμετρο Μάνου Ελευθερίου
Ενδύματα
Αλφαβητάριον · Ποιήματα Α-Ω
Ανθολογία ποιημάτων
Ονόματα
3Μ-3Μ=6Μ
4 Μαζινό
Μείον ωά
Ο πατέρας του ποιητή
Μία έκτη· Έκτακτη έκδοση εφημερίδος βιβλίων, φύλλα 1-4, 1-12/1992
Αυτοκρατορική πραγματικότητα· 3η σύγχρονη μπροσούρα· Δίγλωσση έκδοση
Καζαμία Ελλήνων
Κορέκτ - Φόβος ποιητή
Σύγγραμμα
Εννέα το επτά
 

 



 

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

ΠΟ.Θ.Ε.Γ.

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

σαν σήμερα σαν σήμερα

Εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΤ

Εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΡΤ