ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Νικηφόρου Τόλης (1938-)


Τόλης Νικηφόρου

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

«Γράφω για να τηρήσω μια εσωτερική εντολή και ελάχιστα αντιλαμβάνομαι το τί, το πώς, και το γιατί. Συχνά  έχω την αίσθηση ότι απλώς καταχωρώ  όσα μου υπαγορεύει ένας αόρατος υποβολέας, ότι δεν είμαι παρά ο πρώτος αναγνώστης των βιβλίων μου».

 

Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ρωμυλία. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος, μεταφραστής - διερμηνέας και αναλυτής συστημάτων στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Μετά το τέλος της δικτατορίας, επέστρεψε οριστικά στη Θεσσαλονίκη ασκώντας το επάγγελμα του μελετητή - συμβούλου οργάνωσης επιχειρήσεων έως το 1999.

Τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Νέα Πορεία, διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ υπήρξε και µέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κ.Θ.Β.Ε.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1966 µε το µμεγάλο ποίημα, Οι άταφοι. Ως τώρα έχουν εκδοθεί 39 βιβλία του, 23 ποιητικά (μαζί με τη συγκεντρωτική έκδοση Ο Πλοηγός του Απείρου, 2004)  και 16 πεζογραφίας (4 μυθιστορήματα, 9 συλλογές διηγημάτων και 3 παραμύθια για μεγάλους).  Η συλλογή διηγημάτων Ο δρόμος για την Ουρανούπολη τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί, κυρίως από πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε εννέα ευρωπαϊκές γλώσσες, στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, και έχουν περιληφθεί σε πολλές έντυπες και ηλεκτρονικές ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Πηγές: Ε.ΚΕ.ΒΙ., ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, nikiforou-poems.gr, whenpoetryspeaks.blog

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Όταν πεθαίνει ένα παιδί

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ρωµυλία. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος, µεταφραστής - διερµηνέας και αναλυτής συστηµάτων στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Μετά το τέλος της δικτατορίας, επέστρεψε οριστικά στη Θεσσαλονίκη ασκώντας το επάγγελμα του µελετητή - συµβούλου οργάνωσης επιχειρήσεων έως το 1999.

Τακτικός συνεργάτης του περιοδικού "Νέα Πορεία" από τα µέσα της δεκαετίας του '70, διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Λέσχης Γραµµάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης ενώ υπήρξε και µέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κ.Θ.Β.Ε.

Εµφανίστηκε στα γράµµατα το 1966 µε το µεγάλο ποίηµα, "Οι άταφοι". Από τις εκδόσεις της "Νέας Πορείας" έχουν κυκλοφορήσει µεταξύ άλλων οι ποιητικές του συλλογές "Το διπλό άλφα της αγάπης" (1994), "Χώμα στον ουρανό" (1998), "Γαλάζιο βαθύ σαν αντίο" (1999), "Ένα λιβάδι μέσα στην ομίχλη που ονειρεύεται" (2002),"Ο πλοηγός του απείρου" (συγκεντρωτική έκδοση, ποιήµατα 1966-2002, 2004), τα διηγήµατα "Εγνατία οδός" (1973), "Τα µάτια του πάνθηρα" (1996), "Νόστος" (2000), και το µυθιστόρηµα "Η γοητεία των δευτερολέπτων" (2001). Από τις εκδόσεις του περιοδικού "Μανδραγόρας" έχει εκδοθεί η ποιητική του συλλογή "Μυστικά και θαύματα: ο ανεξερεύνητος λόγος της ουτοπίας" (2007), και από τις εκδόσεις "Νεφέλη" τα μυθιστορήματα "Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα" (2005), "Η εξαίσια ηδονή του βιασμού" (2006), "'Ερημο νησί στην άκρη του κόσμου" (2009) καθώς και η συλλογή διηγημάτων "Ο δρόμος για την Ουρανούπολη" (2008), η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2009, από κοινού με το "Οριζόντιο ύψος" του Αργύρη Χιόνη. Έχει επίσης συγγράψει παραµύθια για µεγάλους. Ποιήµατά του έχουν µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

 

Εργογραφία

 

Αγνώστου στρατιώτου

Από το τίποτα σαν θαύμα ξαφνικά

Γαλάζιο βαθύ σαν αντίο

Ένα λιβάδι μέσα στην ομίχλη που ονειρεύεται

Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου

Η γοητεία των δευτερολέπτων

Η εξαίσια ηδονή του βιασμού

Ίχνη του δέους

Κόκκινες πηχτές σταγόνες

Μια κιμωλία στον μαυροπίνακα

Μυστικά και θαύματα: Ο ανεξερεύνητος λόγος της ουτοπίας

Ν' ακούγεται από μακριά μια φυσαρμόνικα...

Νόστος

Ο δρόμος για την Ουρανούπολη

Ο πλοηγός του απείρου

Ρίγος αιχμάλωτο στον ήχο της φωνής σου

Το διπλό άλφα της αγάπης

Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα

Το μυστικό αλφάβητο

Φλόγα απ' τη στάχτη

Φωτεινά παράθυρα

Χώμα στον ουρανό

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ., ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ 

Προσωπική ιστοσελίδα του ποιητή Νικηφόρου

Προσωπική σελίδα του ποιητή στο facebook Νικηφόρου

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιονετ