ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Σαχτούρης Μίλτος (1919-2005)


Μίλτος Σαχτούρης

Γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και είναι δισέγγονος του γνωστού ναυμάχου του 1821 Γεωργίου Σαχτούρη. Μετά το θάνατο του πατέρα του (1939), αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πανεπιστημιακές του σπουδές (Νομικά) και ν' αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ποίηση. Θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ποιητές της μεταπολεμικής υπερρεαλιστικής ποίησης. Κύρια χαρακτηριστικά της ποίησής του είναι τα εξής: α) Ποιητική γραφή έκδηλα αντιλυρική, β) το κάθε ποίημα αποτελεί και μια ιστορία που μέσα από τις αλλεπάλληλες εικόνες εκφράζει κάποιο μήνυμα και γ) το παράλογο. Για τη φύση του παράλογου, που είναι βασικό χαρακτηριστικό της ποίησής του, έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Στην ποίηση του Σαχτούρη το παράλογο στηρίζεται στο υλικό της αλήθειας σ' ένα παράδοξο σχήμα. Σπάνια χρησιμοποιείται με τους αχαλίνωτους τρόπους ενός ανερμάτιστου υποσυνείδητου.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Ο Μίλτος Σαχτούρης γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του δικαστικού και κρατικού νομικού συμβούλου Δημητρίου Σαχτούρη και δισέγγονος του ναυάρχου και αγωνιστή του ’21 Γεωργίου Σαχτούρη από την Ύδρα. Το 1937 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκατέλειψε όμως τις σπουδές του στο τέταρτο έτος και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία, ζώντας από την πατρική του περιουσία. Το 1944 δημοσίευσε ποιήματα στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Η λησμονημένη. Ακολούθησαν οχτώ ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν και στο συγκεντρωτικό τόμο Ποιήματα (1945-1971) του 1977, καθώς επίσης τα Χρωμοτραύματα (1980) και τα Εκτοπλάσματα (1986). Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια κυκλοφόρησε από τον Κέδρο το 1998. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση έργων του Μπέρτολντ Μπρεχτ και του Φραντς Κάφκα και συνεργάστηκε με περιοδικά όπως Τα Νέα Γράμματα, Το Τετράδιο, Τα Νέα Ελληνικά, Το τραμ, Η λέξη. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης της ιταλικής ραδιοφωνίας (1956), το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1962), τη χορηγεία του ιδρύματος Φορντ (1972), το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1987 για τη συλλογή Εκτοπλάσματα).

Ο Μίλτος Σαχτούρης ξεκίνησε να γράφει ποιήματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν ακόμη ήταν φοιτητής στη Νομική. Τότε γνωρίστηκε με το Νίκο Εγγονόπουλο και ήρθε σε επαφή με το καλλιτεχνικό ρεύμα του υπερρεαλισμού, τα μηνύματα του οποίου αφομοίωσε δημιουργικά στην πορεία του προσδιορισμού της προσωπικής του ποιητικής έκφρασης. Η ποίησή του κυριαρχείται από συμβολικά και αρχετυπικά στοιχεία και κινείται στα εφιαλτικά πλαίσια του κλειστού ποιητικού του κόσμου, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές θεματολογικές, γλωσσικές και εκφραστικές εμμονές, πάντα όμως με μια βαθύτερη, αν και έμμεση, πολιτική αγωνία.

Πέθανε στις 29 Μαρτίου 2005.

 

Εργογραφία

 

Ι.Ποίηση

• Η λησμονημένη. Αθήνα, 1945.

• Παραλογαίς. Αθήνα, 1948.

• Με το πρόσωπο στον τοίχο. Αθήνα, 1952.

• Όταν σας μιλώ. Αθήνα, 1956.

• Τα φάσματα · ή Η χαρά στον άλλο δρόμο. Αθήνα, 1958.

• Ο περίπατος. Αθήνα, 1960.

• Τα στίγματα. Αθήνα, Κέδρος, 1962.

• Σφραγίδα · ή Η όγδοη σελήνη. Αθήνα, 1964.

• Το σκεύος. Αθήνα, Κείμενα, 1971.

• Χρωμοτραύματα. Αθήνα, Κέδρος, 1980.

• Εκτοπλάσματα. Αθήνα, Κέδρος, 1986.

• Καταβύθιση. Αθήνα, Κέδρος, 1990.

• Έκτοτε. Αθήνα, Κέδρος, 1996.

• Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια. Αθήνα, Κέδρος, 1998.

ΙΙ.Συγκεντρωτικές εκδόσεις

• Ποιήματα 1945-1971. Αθήνα, Κέδρος, 1977.

• Φωνή από την άλλη ακρογιαλιά· Επιμ.-Ανθολ. Ζ.Σαμαρά. Αθήνα, Ερμής, 1997.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ 

Ο Μίλτος Σαχτούρης διαβάζει το ποίημα Τα δώρα

Αναγνώσεις ποιημάτων από τον ποιητή Σαχτούρης Μίλτος

Βικιπαίδεια Μίλτος Σαχτούρης [πηγή: Βικιπαίδεια]

Ψηφίδες, Συμφραστικός πίνακας λέξεων, βιογραφία, έργα Σαχτούρης Μίλτος, Ψηφίδες

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Σαχτούρης Μίλτος, ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Σαχτούρης Μίλτος, Βιβλιοnet

ΠΟ.Θ.Ε.Γ. Σαχτούρης Μίλτος, ΠΟΘΕΓ

Συλλογή ποιημάτων στο nektarios.gr Σαχτούρης Μίλτος

Συλλογή ποιημάτων στο Μικρός Απόπλους Σαχτούρης Μίλτος