ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Σαραντάρης Γιώργος (1908-1941)


Γιώργος Σαραντάρης

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1908. Από το 1912 ως το 1931 έζησε στην Ιταλία, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του. Από νεανική ηλικία στράφηκε στη λογοτεχνία και τη μελέτη της φιλοσοφίας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τις ξένες γλώσσες. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Μπολώνια και της Ματσεράτα, και πήρε διδακτορικό δίπλωμα. Το 1931 επέστρεψε στην Ελλάδα και μπήκε στους λογοτεχνικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940 στρατεύτηκε στην Αλβανία και αρρώστησε από κοιλιακό τύφο. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου πέθανε το 1941.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας το 1933 μέσα απ’ τις σελίδες του περιοδικού Νέα Ζωή με το διήγημα Μάρθας βίος, με το οποίο εισήγαγε στον ελληνικό χώρο το είδος του γαλλικού αντι - μυθιστορήματος (antiroman).

Ο Γιώργος Σαραντάρης υπήρξε ένας από τους πρώτους ανανεωτές Έλληνες ποιητές του μεσοπολέμου και ένας από τους πρώτους εισηγητές του υπαρξισμού στη χώρα μας. Ο φιλοσοφικός του στοχασμός κινήθηκε στα πλαίσια της αναζήτησης του απόλυτου ενάντια στη φθορά της ανθρώπινης υπόστασης, εκφρασμένης μέσω της κατάργησης της παραδοσιακής ποιητικής φόρμας και γλωσσικής έκφρασης. Ασχολήθηκε επίσης με το φιλοσοφικό δοκίμιο και τις ποιητικές μεταφράσεις.

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Ξυπνάμε και η θάλασσα ξυπνά μαζί μας

Δεν είμαστε ποιητές σημαίνει...

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, γιος του Δημήτρη Σαραντάρη και της Μαλθίντας το γένος Σωτηρίου, καταγόμενων από το Λεωνίδι της Κυνουρίας. Από το 1912 ως το 1931 έζησε στην Ιταλία, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του. Από νεανική ηλικία στράφηκε στη λογοτεχνία και τη μελέτη της φιλοσοφίας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τις ξένες γλώσσες. Σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια της Μπολώνια και της Ματσεράτα, και πήρε διδακτορικό δίπλωμα. Στην Ιταλία έγραψε τους πρώτους στίχους του, στα ιταλικά και στα ελληνικά και δημοσίευσε ποιήματα στην ιταλική και γαλλική γλώσσα. Το 1931 επέστρεψε στην Ελλάδα και μπήκε στους λογοτεχνικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940 στρατεύτηκε στην Αλβανία και αρρώστησε από κοιλιακό τύφο. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου πέθανε το 1941.

Την πρώτη του εμφάνιση στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας έκανε το 1933 μέσα απ’ τις σελίδες του περιοδικού Νέα Ζωή με το διήγημα Μάρθας βίος, με το οποίο εισήγαγε στον ελληνικό χώρο το είδος του γαλλικού αντι - μυθιστορήματος (antiroman). Τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε και την πρώτη του ποιητική συλλογή Οι Αγάπες του χρόνου. Ακολούθησαν τα Ουράνια (1934) και τα Αστέρια (1935) και πολλά ακόμη ποιήματα δημοσιευμένα στα περιοδικά Νέα Γράμματα, Νέα Εστία, Κύκλος, και Μακεδονικές Ημέρες (Θεσσαλονίκης). Τελευταία του ποιητική συλλογή ήταν η Στους φίλους μιας άλλης χαράς, δημοσιευμένη στις αρχές του 1940, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Μήτσο Παπανικολάου.

Ο Γιώργος Σαραντάρης υπήρξε ένας από τους πρώτους ανανεωτές έλληνες ποιητές του μεσοπολέμου και ένας από τους πρώτους εισηγητές του υπαρξισμού στη χώρα μας. Ο φιλοσοφικός του στοχασμός κινήθηκε στα πλαίσια της αναζήτησης του απολύτου ενάντια στη φθορά της ανθρώπινης υπόστασης, εκφρασμένης μέσω της κατάργησης της παραδοσιακής ποιητικής φόρμας και γλωσσικής έκφρασης. Επιδράσεις δέχτηκε μεταξύ άλλων δέχτηκε από τη σκέψη των Ουνγκαρέττι, Νίτσε, Κίρκεγκωρ, Ντοστογιέφσκι, Σεστώφ και Μπερντιάγιεφ. Ασχολήθηκε επίσης με το φιλοσοφικό δοκίμιο και τις ποιητικές μεταφράσεις.

 

Εργογραφία

 

Ι.Ποίηση

• Οι Αγάπες του χρόνου. Αθήνα, 1933.

• Τα Ουράνια· Ποιήματα. Αθήνα, 1934.

• Αστέρια. Αθήνα, Κύκλος, 1935.

• Στους φίλους μιας άλλης χαράς. Αθήνα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, 1940.

• Στη δόξα των πουλιών. Αθήνα, Ίκαρος, 1997.

ΙΙ.Πεζογραφία

• Γράμματα σε μια γυναίκα. Αθήνα, Κύκλος, 1936.

ΙΙΙ.Δοκίμιο

• Συμβολή σε μια Φιλοσοφία της ύπαρξης. Αθήνα, 1937.

• Η παρουσία του Ανθρώπου. Αθήνα,Κύκλος, 1938.

• Δοκίμιο Λογικής σα θεωρία του απολύτου και του μη απολύτου. Αθήνα, Αντωνόπουλος, 1939.

ΙV. Συγκεντρωτικές εκδόσεις

• Ποιήματα· επιμέλεια Γιώργου Μαρινάκη. Αθήνα, Εστία, 1961.

• Ποιήματα Ιταλικά και Γαλλικά· επιμέλεια Γιώργου Μαρινάκη. Αθήνα, Εστία, 1961.

• Δοκίμια. Αθήνα, Studio, 1970.

• Ποιήματα Α΄· (ελληνική περίοδος 1931-1940)· Παρουσίαση, Εισαγωγή, Επιμέλεια, Σχόλια & Σημειώσεις Γιώργος Γ. Μαρινάκης. Αθήνα, Gutenberg, 1987.

• Ποιήματα Β΄· (ελληνική περίοδος 1931-1940)· Παρουσίαση, Εισαγωγή, Επιμέλεια, Σχόλια & Σημειώσεις Γιώργος Γ. Μαρινάκης. Αθήνα, Gutenberg, 1987.

• Ποιήματα Γ΄· (ελληνική περίοδος 1931-1940)· Παρουσίαση, Εισαγωγή, Επιμέλεια, Σχόλια & Σημειώσεις Γιώργος Γ. Μαρινάκης. Αθήνα, Gutenberg, 1987.

• Ποιήματα Δ΄· (ελληνική περίοδος 1931-1940)· Παρουσίαση, Εισαγωγή, Επιμέλεια, Σχόλια & Σημειώσεις Γιώργος Γ. Μαρινάκης. Αθήνα, Gutenberg, 1987.

• Ποιήματα Ε΄· (ελληνική περίοδος 1931-1940)· Παρουσίαση, Εισαγωγή, Επιμέλεια, Σχόλια & Σημειώσεις Γιώργος Γ. Μαρινάκης. Αθήνα, Gutenberg, 1987.

• Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Ζήτρος, 1998. 1. Για τις πρώτες εκδόσεις έργων του Σαραντάρη και τα μη αυτοτελώς εκδεδομένα έργα του βλ. Γιώργος Σαραντάρης · ΠοιήματαΑ΄ · Παρουσίαση, Εισαγωγή, Επιμέλεια, Σχόλια & Σημειώσεις Γιώργος Γ. Μαρινάκης. Αθήνα, Gutenberg, 1987.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ



 

ΠΟ.Θ.Ε.Γ. ΠΟΘΕΓ

Βικιπαίδεια Βικιπαίδεια

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]

Βιβλιοnet Βιογραφικό σημείωμα ΕΚΕΒΙ

Ποιήματα, Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού ΣΝΕΛ

Ποιήματα στη σελίδα του Νίκου Σαραντάκου Σαραντάκος

Ποιήματα στη σελίδα nektarios.gr nektarios

Άρθρα του Γ. Σαραντάρη σε λογοτεχνικά περιοδικά [πηγή: Ψηφίδες] Ψηφίδες