ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Λογοτεχνίας Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου


Τζάνε Μαρίνος Μπουνιαλής (περ. 1620-1685)


 

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

«Oι βρύσες πού 'ναι, τα νερά, κι οι ανθισμένοι κήποι,
π' όσοι κι αν τα κοιτάζανε ποτέ δεν είχαν λύπη;
Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα κι οι μυρισμένοι κρίνοι»

 

Ο Μαρίνος Τζάνε Μπουγιαλής  έζησε τον 17ο αι., ανήκε σε γνωστή οικογένεια του Ρεθύμνου και ήταν αδελφός των ζωγράφων Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου Τζάνε.

Έργο του που έφτασε ως εμάς είναι ο Κρητικός Πόλεμος. Πρόκειται για ένα έμμετρο χρονικό του εικοσιπενταετούς πολέμου για την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς, το οποίο πρωτοεκδόθηκε στη Βενετία το 1681. Ο ποιητής, σε περίπου 12.000 στίχους, αφηγείται την κατάληψη των Χανίων και του Ρεθύμνου, της ιδιαίτερης πατρίδας του, αναφέρεται σε εχθροπραξίες στο Αιγαίο πέλαγος και επικεντρώνεται στην εικοσαετή πολιορκία της πρωτεύουσας του νησιού, του Κάστρου, το οποίο προσωποποιείται και συμμετέχει στα δρώμενα με εκτενείς μονολόγους.

Η αφήγηση του Τζάνε, γραμμένη, όπως ο ίδιος μας γνωρίζει, μετά το τέλος του πολέμου, βασίζεται στις ζωηρότατες προσωπικές αναμνήσεις του από τη δραματική πολιορκία και κατάληψη του Ρεθύμνου και της Φορτέτσας στα 1646. Ο ποιητής μεταφέρθηκε τότε μαζί με άλλους πρόσφυγες στην Κέρκυρα και αργότερα εγκαταστάθηκε στη Βενετία. Πηγή της αφήγησής του για τα επόμενα χρόνια του πολέμου ήταν οι γνωστοί του που έμειναν στην Κρήτη και έζησαν την υπόλοιπη τραγική πορεία της σύγκρουσης. Πρόσφυγες αργότερα κι αυτοί στη Βενετία, πληροφορούσαν τον ποιητή με μακρές διηγήσεις. Γι’ αυτό το έργο του μεταδίδει ζωντανά το ψυχολογικό κλίμα και την ατμόσφαιρα των γεγονότων, καθώς και τις ίδιες τις συγκλονιστικές εμπειρίες των αυτοπτών. Πρόκειται για έναν θησαυρό βιωμάτων και εκφραστικού προφορικού λόγου οργανωμένου σε κρητικούς στίχους.

 

Πηγές: Σχολικό βιβλίο Γ Γυμνασίου, georgakas.lit.auth.gr, politeianet.gr, Βικιπαίδεια

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Ο Κρητικός Πόλεμος

 

 Μπουνιαλής Μαρίνος Τζάνε

στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού

στο Βιβλιοnet Βιβλιοnet