ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΑΔΝΗ (;)

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

a d p

 

Έμβλημα με τον Θησέα και την Αριάδνη (;), 312 x 239 εκ., 3ος αι. μ.Χ.

 

Θραύσμα επιδαπέδιου ψηφιδωτού με μυθολογική σκηνή. Η διακόσμηση αποτελείται από ένα τμήμα τμηματικών κύκλων με τετραπέταλα άνθη πλαισιωμένα μέσα σε κεντρικό τετράγωνο 1,33 μ. επί 1,25 μ. με εικονιστική διακόσμηση.

Το έμβλημα έχει δύο φιγούρες, μία ανδρική και μία γυναικεία, που στηρίζονται σε κυλινδρική στήλη ή παραστάδα. Ο άνδρας στα αριστερά, ίσως ο Θησέας, εμφανίζεται γυμνός, στέκεται με το αριστερό του πόδι σταυρωμένο πάνω από το δεξί σε χαλαρή στάση. Καλύπτεται από χλαμύδα στερεωμένη στον δεξιό ώμο με καρφίτσα. Ο αριστερός βραχίονας στηρίζεται στην προαναφερθείσα στήλη, ενώ στον ώμο του διακρίνεται ένα μακρύ ραβδί. Το δεξί του χέρι, αντίθετα, φαίνεται τεντωμένο και κρατά ένα κατά προσέγγιση σφαιρικό αντικείμενο, ίσως ένα κουβάρι μαλλί. Το κεφάλι του είναι στραμμένο προς τα δεξιά, στραμμένο προς τη γυναικεία μορφή.

Η γυναίκα στα δεξιά της σύνθεσης, ίσως η Αριάδνη, εμφανίζεται με τα μαλλιά μαζεμένα και στραμμένα προς την ανδρική μορφή, με τον δεξιό αγκώνα στο βάθρο και το χέρι κάτω από το πηγούνι. Φοράει μανδύα που πέφτει πίσω από το δεξί της χέρι και τυλίγει το πόδι της στην ίδια πλευρά, ενώ ο κορμός φαίνεται γυμνός. Στο βάθος, εκατέρωθεν της εικόνας, υπάρχουν πινακίδες που έχουν υποστεί διαφορετικές ερμηνείες: παράθυρα, αναγράμματα όπου θα ήταν το όνομα του τεχνίτη...

Οι δύο μορφές έχει ταυτιστεί επίσης με τον Πάρη και την Ελένη.

 

Θησέας και Αριάδνη

 

Θησέας και Αριάδνη

 

Για την Αριάδνη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλονίας - Girona, εδώ