ΔΗΛΟΣ, ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΙΝΑΣ

Συνοικία του Θεάτρου

 

Η Οικία της Τρίαινας βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της συνοικίας του Θεάτρου. [Εικ. 1, 2, 3]

Δήλος, Οικία της Τρίαινας
Πηγή: Χρήστης Zde Βικιπαίδεια

Πρόκειται για μια πλούσια διώροφη οικία 286 τ.μ. της οποίας ο ιδιοκτήτης ήταν έμπορος ή πλοιοκτήτης. Όπως οι περισσότερες οικίες στο νησί έχει ροδιακό περιστύλιο, όπως το ονομάζει στο De Architectura ο Βιτρούβιος 6.7.3,δεσμός δηλαδή οι κίονες στη βόρεια πλευρά είναι ψηλότεροι, ώστε τα δωμάτια να γίνονται ψηλότερα και να φωτίζονται καλύτερα. Τα υποστηρίγματα των γωνιαίων κιόνων έχουν μορφή διπλών δίδυμων προτομών με λιοντάρια και ταύρους. Επειδή το λιοντάρι και ο ταύρος ήταν τα σύμβολα δύο συριακών θεοτήτων, της Ατάργατης και του Αδάδου, θεωρήθηκε ότι η οικία ανήκε σε Σύρο έμπορο, χωρίς να επιβεβαιώνεται μια τέτοια άποψη. Η οικία διέθετε δύο διαφορετικές εισόδους σε δύο διαφορετικούς δρόμους. Ακόμη είχε δύο χώρους για επαγγελματική χρήση (tabernae) με ανεξάρτητη είσοδο.


Πηγή: Monika Trümper

Στο αίθριο βρέθηκε ψηφιδωτό αποτελούμενο από λευκό ορθογώνιο που περιβάλλεται από ερυθρά ταινία, διπλή σειρά αντιστρόφων σπειροειδών κοσμημάτων και μαίανδρο με τέσσερα χρώματα, ερυθρό, κυκανό, πράσινο και κίτρινο. Στο πρόπυλο παριστάνεται ένα μαύρο δελφίνι που περιστρέφεται σε κόκκινη άγκυρα.

Οικία της Τρίαινας, ψηφιδωτό μαίανδρου και δελφινιού

Οικία της Τρίαινας, ψηφιδωτό δελφινιού
Πηγή: ΤΑΠ

Το περιστύλιο είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτό με τρίαινα στολισμένη με ταινία.

Οικία της Τρίαινας, ψηφιδωτό τρίαινας
Πηγή: ΤΑΠ

Στο ψηφιδωτό της εξέδρας απεικονίζεται παναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση άρματος, ένα στεφάνι δίπλα στον αμφορέα κι ένα κλαδί φοίνικα διαγώνια πίσω από τον αμφορέα. Έχοντας ως δεδομένο ότι τέτοιου είδους αμφορείς δίνονταν ως βραβείο στους Παναθηναϊκούς αγώνες, είναι πιθανό η παράσταση αυτή να υποδηλώνει κάποια νίκη σε αρματοδρομίες.

Οικία της Τρίαινας, ψηφιδωτό αμφορέα
Πηγή: ΤΑΠ

Όλα τα ψηφιδωτά της οικίας είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του tessellatum.

Δήλος, συνοικίες Δήλος Δήλος, κάτοψη της συνοικίας του Θεάτρου με την Οικία του Διονύσου

 Βιβλιογραφία - Δικτυογραφία:

Δρ Monika Trümper, Η κατοικία στην υστεροελληνιστική Δήλο, περ. Αρχαιολογία, τ. 114
Anne-Marie Guimier-Sorbets, Η παρουσία του Διονύσου στην ελληνική οικία: τα ελληνιστικά ψηφιδωτά, περ. Αρχαιολογία, τ. 113
Υπουργείο Πολιτισμού, Οδυσσέας, Δήλος δεσμός
J.J. Pollitt, Η τέχνη στην ελληνιστική εποχή, εκδ. Δημ. Παπαδήμα, 2011
Π.Ι. Χατζηδάκης, Δήλος, Όμιλος Λάτση
Εικόνα υπόβαθρου: Χρήστη jmlwinder, Flickr