Skip navigation

Ασκήσεις κεφαλαίου

Άσκηση

Σχεδιάστε το μοντέλο της στρωματοποιημένης αρχιτεκτονικής δικτύου του OSI και του TCP/IP δείχνοντας την αντιστοιχία των στρωμάτων-επιπέδων τους.

Άσκηση

Να αναφέρετε δυο πλεονεκτήματα της στρωματοποιημένης αρχιτεκτονικής και σχολιάστε ένα από αυτά.

Άσκηση

Απαντήστε στα παρακάτω:

i. Τι προσφέρει ένα επίπεδο στο ανώτερό του και μέσω ποιού μηχανισμού; Πώς "συνομιλεί" με το απέναντι ομότιμό του επίπεδο;

ii. Ποιο επίπεδο είναι υπεύθυνο για τη δρομολόγηση των δεδομένων και την επικοινωνία από υπολογιστή σε υπολογιστή;

iii. Ποιο επίπεδο παρέχει από άκρο σε άκρο επικοινωνία μεταξύ προγραμμάτων ή διεργασιών;

Άσκηση

Περιγράψτε τη διαδικασία της ενθυλάκωσης.

Άσκηση

Απαντήστε μονολεκτικά ή με λίγες λέξεις στα παρακάτω:

i. Σε ποιο επίπεδο, κατά τη διαδικασία της ενθυλάκωσης, προστίθεται πληροφορία στο τέλος του πακέτου εκτός από την επικεφαλίδα στην αρχή;

ii. Η επικεφαλίδα του πακέτου του επιπέδου δικτύου συμπεριλαμβάνεται στην επικεφαλίδα ή στα δεδομένα-φορτίο του πλαισίου (του επιπέδου ζεύξης δεδομένων);

Άσκηση

Τι είναι αρχιτεκτονική ενός δικτύου;

Άσκηση

Το επίπεδο διαδικτύου είναι πολύ σημαντικό για τη διασύνδεση δικτύων. Αναπτύξτε σε λίγες γραμμές τα επιχειρήματά σας ώστε να υποστηρίξετε την άποψη αυτή.

Δραστηριότητα (σε εργαστηριακό περιβάλλον)

Για να μπορούν να συνδεθούν δυο ή περισσότεροι υπολογιστές σε δίκτυο, ώστε να είναι δυνατόν να ανταλλάσσουν δεδομένα και να προσφέρουν ή να δέχονται διάφορες υπηρεσίες (κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο, πρόσβαση στο Διαδίκτυο κτλ), θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι:

  • με τον κατάλληλο προσαρμογέα - ελεγκτή (κάρτα) δικτύου (NIC-Network Interface Controller) συνοδευόμενο από οδηγό (πρόγραμμα οδήγησης συσκευής) για το χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα. Κάθε θύρα εισόδου/εξόδου η οποία δίνει σ' έναν υπολογιστή τη δυνατότητα διασύνδεσης σε δίκτυο χαρακτηρίζεται ως δικτυακή διεπαφή (Network Interface).
  • το κατάλληλο λογισμικό δικτύου που θα επιτρέψει την δρομολόγηση των δεδομένων και αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων ανταποκριτών
  • τα κατάλληλα προγράμματα-εφαρμογές που θα προσφέρουν από τη μια μεριά και θα δεχθούν από την άλλη την παρεχόμενη υπηρεσία. π.χ. ένας εξυπηρετητής του παγκόσμιου ιστού (web server), όπως ο Apache και ένας φυλλομετρητής/πλοηγός (web browser), όπως ο Mozilla Firefox από την άλλη.
  • καλώδια, συνδέσμους (connectors), συσκευές ένωσης, τερματισμού και διασύνδεσης των καλωδίων και άλλο συναφές υλικό.

1. Να εντοπίσετε και να κατονομάσετε υλικό και λογισμικό σχετικό με τα δίκτυα.

2. Προσπαθήστε να το κατατάξετε στο επίπεδο που ανήκει, αναφερόμενοι είτε στο μοντέλο του OSI είτε σε αυτό του TCP/IP. Αιτιολογήστε την απόφασή σας με βάση αυτά που γνωρίζετε.


(c) Αμπατζόγλου Ιωάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ηλεκτρονικών ΠΕ84

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Non-commercial License 4.0