Πανοραμικές φωτογραφίες από την περιοχή της Δημητσάνας.

Η Τεύθις

Η Τεύθις (της Τεύθιδος), ήταν αρχαία Αρκαδική κώμη στην θέση της σημερινής Δημητσάνας. Σύμφωνα με τον Παυσανία , που πέρασε από εκεί, ήταν κώμη, ανήκε στην πόλη – κράτος της Θεισόας, η οποία με την σειρά της ανήκε στην Παρράσια. Στην πόλη υπήρχαν ναοί της Αθηνάς, της Αφροδίτης και της Αρτέμιδος. Η Τεύθις είχε συμμετάσχει και στον Τρωικό πόλεμο μαζί με τους άλλους Αρκάδες με τον βασιλιά της τον Τεύθις ή κατά άλλους Όρvυτoς. Ο βασιλιάς Τεύθις όταν έφτασε στην Αυλίδα τσακώθηκε με τον Αγαμέμνονα και απείλεισε να επιστρέψει πίσω και να μην συμμετάσχει στην εκστρατεία. Τότε εμφανίστηκε η θεά Αθηνά με την μορφή του Μέλανα και προσπάθησε να το μεταπείσει, μάταια όμως. Οπότε η θεά τον τιμώρησε με ανίατη ασθένεια και τιμώρησε και την Αρκαδία κάνοντας να μην φυτρώνει κανένας καρπός στη γη. Αργότερα, οι κάτοικοι της πόλης απευθύνθηκαν στο μαντείο της Δωδώνης και σύμφωνα με τον χρησμό έφτιαξαν άγαλμα της Αθηνάς με επίδεσμο στον μηρό εξευμενίζοντας την. Οι κατοικοί της είχαν συμμετάσχει και στον εποικισμό της Μεγαλόπολης.
Σήμερα, πάνω στην αρχαία πόλη έχει χτιστεί η Δημητσάνα. Εδώ έχει βρεθεί η αρχαία ακρόπολη, ενώ διάσπαρτα σε όλη την πόλη έχουν ανασκαφεί πολλά λείψανα αρχαίων κτιρίων.

Τοποθεσία Δημητσάνας

Η Δημητσάνα απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. σε υψόμετρο 950 μέτρων. Από τη μεσημβρινή πλευρά της προσφέρει θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου. Αποτελεί έδρα του διευρυμένου δήμου Γορτυνίας, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν έδρα του Δήμου Δημητσάνας. Η ιστορία της αρχίζει κατά τους Ομηρικούς χρόνους, όταν στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις.