internet1Ένα ακόμα φαινόμενο που συναντάται στις μέρες μας είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια. Αποτελεί μια νέα μορφή εξάρτησης που αφορά την υπερβολική χρήση του διαδικτύου. Τα διαδικτυακά παιχνίδια επιτρέπουν στους χρήστες να παίζουν με άλλα άτομα on-line.

 

Πολλά παιδιά αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν ή έστω να μειώσουν τις ώρες που αφιερώνουν μπροστά στην οθόνη παίζοντας διαφόρων ειδών ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτό βέβαια δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως επιθετικότητα, εθισμό και κατάθλιψη. Αρνητικές συνέπειες του εθισμού είναι ακόμη και η μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στην δουλειά. Η απομόνωση από φίλους και την οικογένεια.

Εθισμός-στο-internet

Όταν κάποιος παίζει στον υπολογιστή χάνει την αίσθηση του χρόνου και της πραγματικότητας. Ο παίχτης, προσπαθώντας να βελτιώσει συνεχώς τα ποσοστά επιτυχίας του στο παιχνίδι, μπορεί και να χάσει την αίσθηση μεταξύ του εικονικού και του πραγματικού κόσμου.

 

Παρόλα αυτά τα παιχνίδια αυτά προσφέρουν και πλεονεκτήματα για τα παιδιά: βελτιώνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ταχύτητα της σκέψης τους, την παρατηρητικότητα σε λεπτομέρειες, την ικανότητα και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες, μπορεί να ενισχύσουν το πνεύμα της συνεργασίας και την ομαδικότητα καθώς παίζονται ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες.

paixnidia internetΒέβαια τα παιχνίδια, που παίζονται στο διαδίκτυο, εκθέτουν τα παιδιά και σε άλλους κινδύνους. Δεν είναι σίγουρο ότι πάντα οι άλλοι παίκτες, με τους οποίους επικοινωνούν on-line, είναι παιδιά της ηλικίας τους και μοναδικός τους σκοπός είναι να παίζουν μαζί. Για αυτό η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη, η ενημέρωση και όχι η άγνοια.

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ