Φωτογραφίες

AFFICHE

Ας μιλήσουμε για το γαλλικό κρασί

            Από τα βόρεια μέχρι τον μεσογειακό νότο και από τα ορεινά ανατολικά μέχρι τις παραλίες του Ατλαντικού, όπου κι αν πάει κανείς στη Γαλλία, είναι αδύνατο να μην ακούσει μια ιδιαίτερη « οινολογική » ιστορία, να μην συναντήσει έναν αμπελώνα, να μην γευτεί ένα τοπικό κρασί.

 Σύντομη ιστορική αναδρομή

            Αυτοί που έφεραν για πρώτη φορά το κρασί στη Γαλλία ήταν βέβαια? Έλληνες!Το 600 π.Χ., Έλληνες από τη Marseilleφυτεύουν σταφύλι από τηNiceμέχρι τηBanyuls. Το 100 π.Χ., οι Ρωμαίοι βρίσκονται στηνProvenceκαι καλλιεργούν αμπέλια. Έκτοτε, η καλλιέργεια της αμπέλου είναι συνεχής.  Αργότερα, από τον 11ο αιώνα, οι μοναχοί αναλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων, ενώ το εμπόριο του κρασιού αρχίζει να ανθεί κυρίως στην περιοχή τουBordeaux.Τον 19ο αιώνα, ιδιώτες αναλαμβάνουν τους αμπελώνες και τελειοποιούν τις τεχνικές. Αργότερα όμωςεξαπλώνεται η ασθένεια που προκαλεί το έντομο« Phyllox?ra »/Φυλλοξήρα και οι αμπελώνες χρειάζονται ολική ανανέωση. Έως τις αρχές του 20ου αιώνα το πρόβλημα αυτό έχει εξαλειφθεί, ενώ η ποιότητα του κρασιού βελτιώνεται. Το 1905 νομοθετείται για πρώτη φορά ο έλεγχος ποιότητας των γαλλικών κρασιών, οδηγώντας λίγο αργότερα στη χρήση της ονομασίαςAOC:Appellation d?Origine Contr?l?e(Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

bouteille de vin

Τεχνικές βελτίωσης και Γάλλοι : Το κρασί μας αποκαλύπτει κι άλλα πρόσωπα εκτός από αυτό του Βάκχου. Αναγνωρίζουμε σε αυτό τα πρόσωπα που συνετέλεσαν στην τέχνη του κρασιού. Η παράδοση αποδίδει στον Γάλλο μοναχό Dom P?rignon τις τεχνικές που προσφέρουν στο κρασί της περιοχής Champagne (τη γνωστή σε όλους μας σαμπάνια) τη μεγάλη του φήμη. Σε αυτόν αποδίδεται η ιδιαίτερη μέθοδος διαλογής και μίξης των ποικιλιών, καθώς και άλλες τεχνικές που βελτίωσαν την ποιότητα και τη διατήρηση του κρασιού. Θα αναφέρουμε επίσης τον Beno?t Raclet, ιδιοκτήτη αμπελώνα στη Roman?che, ο οποίος ανακάλυψε ένα τρόπο να πολεμήσει την « pyrale », ένα είδος σκουληκιού που κατέστρεφε τα αμπέλια (pyral, εκ του πυρός, διότι έμοιαζαν καμμένα). Τέλος, ο Louis Pasteur, περισσότερο γνωστός για τις ανακαλύψεις του στη μικροβιολογία, εισήγαγε μία μέθοδο για την αποφυγή της αλλοίωσης του γάλακτος και του κρασιού, η οποία πήρε το όνομά του: παστερίωση. Σχετικά με το κρασί, είχε πει: «Pris en quantit? mod?r?e, le vin est la plus saine et la plus hygi?nique des boissons», δηλαδή: λαμβανόμενο σε «μετρημένη» ποσότητα, το κρασί είναι το πιο υγιεινό και καθαρό των ποτών.