ΤΕΤΑΡΤΗ
Με πηλό κουάρκ φτιάχνει πρωτόνια
 

 


     

 

 

Η Τετάρτη είναι μακρόστενη. Ένας διάδρομος στο τέλος του οποίου το Σύμπαν γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια. Γίνεται «ενός δευτερολέπτου».

   Καθώς η μέρα ξετυλίγεται και η ζέστη συνεχώς υποχωρεί, συμβαίνουν διάφορα πράγματα.

     Ένα από αυτά είναι η ρήξη μιας προϋπάρχουσας ενότητας. Όσο  η θερμοκρασία

 είναι πάνω από την κρίσιμη τιμή 3.1015 Κέλβιν , η  ενότητα μεταξύ της Ασθενούς και της Ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης είναι εμφανής. Διεπόμενες  από τον ίδιο νόμο και εκδηλωνόμενες με την ίδια ένταση οι δύο δυνάμεις είναι μία . Η  Ηλεκτρασθενής.     Καθώς  όμως κυλάει η μέρα, η  θερμοκρασία ελαττώνεται. Μόλις πέσει κάτω από την τιμή 3.1015 Κ, οι δύο αλληλεπιδράσεις θα ξεχωρίσουν.

     Στους αιώνες που ακολουθούν θα «κυκλοφορούν» ως δύο δυνάμεις διαφορετικές. Σ’ ένα πολύ μακρινό μέλλον κάποια πλάσματα του ενήλικου πλέον Σύμπαντος -όντα με όραση αμφιβληστροειδούς αλλά και με βλέμμα Σκέψης  ικανής να διεισδύει στο αθέατο και  να ρίχνει ματιές- θα αποκαλύψουν το κοινό παρελθόν των «δύο», καθώς και το ενιαίο που κρύβεται πίσω από τη φαινομενική διαφορετικότητα.

     Οι sapiens sapiens του μακρινού εκείνου μέλλοντος θα καταφέρουν να «δουν» τρία  αόρατα σωματίδια –μποζόνια (5)- σε στυλ “βαριών φωτονίων” με τα οποία πραγματοποιείται η μία αλληλεπίδραση, η Ασθενής, ενώ τα συνήθη φωτόνια- φορείς της ακτινοβολίας- θα τα δουν και ως σωματίδια ανταλλαγής με τα οποία συντελείται η άλλη, η συγκριτικά ισχυρότερη αλληλεπίδραση, η Ηλεκτρομαγνητική. Και η Σκέψη τους, διασχίζοντας μονοπάτια δύσβατα, θα μπορέσει, τελικά, να διακρίνει ότι, μέσα σε ειδικές συνθήκες Κόλασης,  οι δύο δυνάμεις είναι μία. Η Ηλεκτρασθενής.

     Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου από τη γέννησή του, το Σύμπαν της Τετάρτης είναι ένα κοσμικό ρευστό Ύλης/μάζας και Ύλης/ακτινοβολίας με θερμοκρασία 1011  (10 εις την ενδεκάτη) Κέλβιν. Εκτός από φωτόνια, νετρίνα και αντινετρίνα μπορεί κανείς να συναντήσει και άφθονα ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια, το κατώφλι θερμοκρασίας των οποίων είναι κάτω από τη θερμοκρασία αυτή.

   Το βρέφος Σύμπαν εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά πυκνό. Αδιαφανές ακόμα και για τα νετρίνα τα οποία διατηρούνται σε κατάσταση θερμικής ισορροπίας, καθώς είναι αναγκασμένα να συγκρούονται με φωτόνια, με ηλεκτρόνια και με  ποζιτρόνια που βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

   Η ώρα είναι 0,11 του πρώτου δευτερολέπτου και η θερμοκρασία έχει πέσει στους 3.1010 (3 επί 10 εις την ενδεκάτη) Κέλβιν . Είναι όμως, ακόμα και τώρα, μεγαλύτερη απ΄ το κατώφλι -5,93.109 Κέλβιν- των ηλεκτρονίων. Αυτό θα πει ότι στο «Κοσμικό Μαιευτήριο» συνεχίζουν να γεννιούνται δίδυμα από την ακτινοβολία.  Κάθε φορά, ένα με αρνητικό φορτίο ηλεκτρόνιο και ένα «τέρας Αντιύλης» με φορτίο θετικό. Έτσι, παρά τους συνεχείς θανάτους εξαΰλωσης στον πόλεμο Ύλης- Αντιύλης, καμιά μείωση πληθυσμού, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει γίνει αισθητή.

     Καθώς η μέρα γέρνει  προς το τέλος της θα συμβεί και το συνταρακτικό γεγονός, ένα από εκείνα που θα σημαδέψουν το μέλλον. «Με πηλό κουάρκ ο Δημιουργός φτιάχνει πρωτόνια», αφού έχει εν τω μεταξύ φροντίσει να εφεύρει την εξαιρετική κόλλα γλοιονίων. Τα κουάρκ εγκλωβίζονται για πάντα, τρία μέσα σε κάθε πρωτόνιο. Δύο όμοια Up κι ένα τρίτο Down θα ζήσουν για πάντα εκεί, μαζί και τα τρία. (6) ,  αδιάσπαστα, αναλλοίωτα και αθάνατα, θα ταξιδεύουν μαζί στο αδιάκοπα διαστελλόμενο Σύμπαν, συγκρατούμενα με την εξαιρετική κόλλα γλοιονίων, την ισχυρότερη από τις τέσσερις γνωστές αλληλεπιδράσεις.  Σε κάθε πρωτόνιο του μαρκαδόρου με τον οποίο, δεκαπέντε δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα, γράφονται όλα αυτά, υπάρχουν δύο κουάρκ Up και ένα κουάρκ Down, φυλακισμένα για πάντα εκεί.

       Στα πρώτα γενέθλια του Σύμπαντος οι τέσσερις αλληλεπιδράσεις έχουν πια ξεχωρίσει. Καθεμιά έχει αναλάβει έναν ειδικό ρόλο. Στο πάρτυ των γενεθλίων, νεογέννητα πρωτόνια και νετρόνια κυκλοφορούν στους διαδρόμους. Μαζί με τα ηλεκτρόνια και τα νετρίνα αποτελούν, τώρα, τους εκπροσώπους της Ύλης. Τέρατα εξακολουθούν να υπάρχουν. κυρίως ποζιτρόνια και αντινετρίνα. Μαζί και μια πλημμύρα από φωτόνια που εκπροσωπούν την Ύλη/Ακτινοβολία. Τα ίδια αυτά φωτόνια είναι και οι «μεσολαβητές» της Ηλεκτρομαγνητικής δύναμης.. Όλα αυτά τα σωματίδια μαζί με τους υπόλοιπους «μεσολαβητές»,- τα βαρυτόνια για τη Βαρυτική, τα τρία συγκεκριμένα μποζόνια για την Ασθενή και τα γλοιόνια για την Ισχυρή-συγκροτούν τον ηλικίας ενός δευτερολέπτου καινούργιο Κόσμο. Το βρέφος Σύμπαν εύχεται χρόνια πολλά στον εαυτό του.      HAPPY BIRTHDAY TO ME. 

 

               Πέμπτη      

 

               Επιστροφή στην πρώτη σελίδα