Η έννοια ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ
 

 

 

 


Moment angulaire          Momento angolare            Momento angular

Angular momentum            Drehimpuls                      Angaar Impuls

Rörelsemängdsmoment                Моментом  Импулвьса

 

 

Μαζί με τη μάζα-ενέργεια, το ηλεκτρικό φορτίο και την ορμή, η έννοια ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ανήκει στην «οικογένεια» των μεγεθών που διατηρούνται αναλλοίωτα καθώς τα γεγονότα στο Σύμπαν ή σε μεμονωμένα συστήματα δείχνουν να εξελίσσονται.

 

Η ίδια η έννοια αλλά και ο σχετικός νόμος Διατήρησης συνιστούν εργαλεία αποτελεσματικά στο να περιγραφούν, να ερμηνευθούν και να προβλεφθούν φαινόμενα τόσο του Μακρόκοσμου –όπως οι πιρουέτες μιας χορεύτριας, οι επιδείξεις σε κάποιο τσίρκο και η τεχνική  των skaters στον πάγο – όσο και του Μικρόκοσμου δεδομένου ότι η έννοια συνιστά βασικό μέγεθος για την περιγραφή της συμπεριφοράς των ηλεκτρονίων και όχι μόνον αυτών.

Η ίδια εξάλλου έννοια και ο σχετικός νόμος χρησιμοποιούνται  για την ερμηνεία των κινήσεων των πλανητών του ηλιακού συστήματος .

 

 

Η έννοια ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ αναφέρεται

οπωσδήποτε σε μία συγκεκριμένη ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ και 

σε ΥΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ το οποίο θα μπορούσε να είναι

υλικό σημείο (σημειακό αντικείμενο) , 

σύστημα  υλικών σημείων

ή κινούμενο στερεό σώμα (rigid body και όχι solid body)

 

Από κει και προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη «γεωμετρική της αναφορά»

 

Τα ερωτήματα

Η στροφορμή ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ αναφέρεται 

σε κάποιο ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ή σε κάποιον ΑΞΟΝΑ;

Τι συμβαίνει με τη στροφορμή ενός στρεφόμενου ΣΤΕΡΕΟΥ για το οποίο η συγκεκριμένη  έννοια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Σε τι αναφέρεται;

 

Πώς παρουσιάζεται το ζήτημα στα ελληνικά διδακτικά βιβλία;

 

Κ. Αλεξόπουλος 1960        (ΩΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΕΙΟ)

Καλούμε στροφορμήν του ΥΛΙΚΟΥ τούτου ΣΗΜΕΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ,

έν άνυσμα G του οποίου το μέτρον είναι ίσον προς το γινόμενον  r. mυ (σελ. 61)

Εν πλήρει αναλογία προς το υλικόν σημείον ορίζομεν ως στροφορμήν ενός σώματος το άθροισμα των στροφορμών των υλικών σημείων εκ των οποίων τούτο αποτελείται (σελ. 99)

 

Αλκ. Μάζης 1960   (Δεν αναφέρεται σε τίποτα)

Εάν ένα σώμα περιστρέφεται με γωνιακήν ταχύτητα ω, τότε κατ’ αναλογίαν προς την μεταφορικήν κίνησιν ΚΑΛΕΙΤΑΙ στροφική ορμή (G) του σώματος το γινόμενον της ροπής αδρανείας επί την γωνιακήν ταχύτητα (σελ.222)

 

Κ. Αλεξόπουλος- Δ. Μαρίνος  1971       (ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ)

Θεωρούμε υλικόν σημείον ορμής κινούμενον επί περιφέρειας κύκλου. ΚΑΛΟΥΜΕΝ στροφορμήν ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ Α έν άνυσμα G του οποίου το μέτρον είναι ίσον προς το γινόμενον  της ορμής επί την ακτίνα, ήτοι G= mυ r

 

Π. Κόκκοτας – Δ. Κρέμος (1985) (ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΞΟΝΑ) (Στροφορμή μιας «πολύ μικρής μάζας»)

Το σώμα (σχ. 6.12.α) περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα ω γύρω από τον άξονα xx΄. Μια πολύ μικρή μάζα m σε απόσταση r από τον άξονα περιστροφής έχει γραμμική ταχύτητα υ, όπου υ=ωr και ορμή j (γραμμική ορμή), όπου J= mυ = mωr. Ονομάζουμε στροφορμή G της μάζας m  ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ xx΄  το γινόμενο της γραμμικής ορμής της επί την κάθετη απόσταση r από τον άξονα περιστροφής (σελ. 170)

 

Γ.Θ. Καλκάνης – Δ. Κωστόπουλος (1995)  (ΩΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΕΙΟ ή ΑΞΟΝΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ)            

Πρέπει βέβαια να τονισθεί ότι η στροφορμή σωματίου, στιγμιαία ή σταθερή, ορίζεται πάντα ως προς ένα σημείο ή άξονα περιφοράς  (σελ.122)

 

Φυσική κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου ( 2001)      (ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ)

Έστω υλικό σημείο μάζας  m και ορμής p που κινείται σε περιφέρεια κύκλου ακτίνας r. Ονομάζουμε στροφορμή του υλικού σημείου ΩΣ ΠΡΟΣ ένα ΑΞΟΝΑ z΄z   που διέρχεται  από το κέντρο της κυκλικής τροχιάς και είναι κάθετος στο επίπεδό της το διανυσματικό μέγεθος που έχει μέτρο L=pr  ή  L=mυ r  ……

 

 

Πως παρουσιάζεται το ζήτημα

σε ξενόγλωσσα βιβλία Φυσικής;

 

 

 

Τελικά τι ακριβώς ισχύει;

Η στροφορμή αναφέρεται

σε ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ή σε ΑΞΟΝΑ;