Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Amedeo AVOGADRO

 

ΥΠΟΘΕΣΗ Avogadro

Γεννημένος στο Τορίνο,  ο κόμης Αμεντέο Αβογκάντρο, Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte di Quaregna e Cerreto , το 1811, σε ηλικία 35 ετών,  έκανε την περίφημη ΥΠΟΘΕΣΗ

«ίσοι όγκοι οποιωνδήποτε αερίων- με την ίδια θερμοκρασία και πίεση - περιέχουν τον ίδιο αριθμό μορίων

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ίσχυε  μόνο  για  τα ΑΕΡΙΑ και συσχέτιζε  την μετρήσιμη τιμή του ΟΓΚΟΥ οποιουδήποτε αερίου με τον ΑΡΙΘΜΟ των αόρατων κινουμένων ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ, η ύπαρξη των οποίων ήταν ακόμα στην περιοχή της φαντασίας των χημικών και των φυσικών.

Η εργασία του στην οποία διατυπώνεται η Υπόθεση δημοσιεύτηκε,  14 Ιουλίου του 1811, στο Journal de Physique, de Chimie et d'Histoire naturelle σε γλώσσα γαλλική με τίτλο Essai d'une manière de déterminer les masses relatives des molecules élémentaires des corps, et les proportions selon lesquelles elles entrent dans ces combinaisons. ( Δοκίμιο για έναν τρόπο με τον οποίο προσδιορίζονται οι σχετικές μάζες των στοιχειωδών ΜΟΡΙΩΝ των σωμάτων και οι αναλογίες με τις οποίες αυτά συμμετέχουν στις ενώσεις) .

 

Τρία χρόνια αργότερα ο Andre Marie Ampère έφθασε στο ίδιο συμπέρασμα από άλλον «δρόμο» . Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών της εποχής δεν υιοθέτησε την ΥΠΟΘΕΣΗ για 50 περίπου χρόνια.

Κι αυτό διότι κατά την εκτέλεση κάποιων πειραμάτων ορισμένες ανόργανες ουσίες  έδειχναν να παραβιάζουν τον κανόνα . Μόνο το 1860 ο συμπατριώτης του χημικός Stanislao Cannizzaro, απέδειξε πειστικά ότι Ο AVOGADRO ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ. Παρουσίασε την απόδειξή του στο Συνέδριο των χημικών στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Τέσσερα avogadro.jpg (8320 bytes)όμως χρόνια νωρίτερα ο είχε φύγει από τη ζωή . Ήταν ένας ακόμα από τους επιστήμονες οι οποίοι ποτέ εν ζωή δεν δικαιώθηκαν

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΒΟΓΚΑΝΤΡΟ « τελικά» έγινε όχι μόνο αποδεκτή αλλά και θεμέλιο της έρευνας για τον Μικρόκοσμο των κινουμένων σωματιδίων. Αξιοποιήθηκε τόσο στην Ατομική Θεωρία που θεμελίωσε τη Χημεία όσο και στην Κινητική Θεωρία η οποία θεμελίωσε τη Θερμοδυναμική. Χωρίς αυτήν,  τόσο η Εξίσωση των ιδανικών αερίων, όσο και η μεταγενέστερη η εξίσωση Van der Waals δεν θα μπορούσαν να οικοδομηθούν.   

 

 

ΑΡΙΘΜΟΣ Avogadro.

Εκατό ακριβώς χρόνια μετά τη διατύπωση της Υπόθεσης, το έτος δηλαδή  1911,  ο Jean Perrin πρότεινε και προς τιμήν του ο αριθμός των σωματιδίων που υπάρχουν σε κάθε mole  να ονομαστεί Αριθμός Avogadro, προς τιμήν του Amedeo Avogadro ο οποίος είχε τόσο αδικηθεί. Η πρόταση έγινε αποδεκτή.

Αριθμός Αβογκάντρο λέγεται ο αριθμός των μορίων που περιέχονται στο ένα mole οποιουδήποτε χημικού στοιχείου αλλά και οποιασδήποτε χημικής ένωσης. Είναι ίσος με 6,02477x1023 μόρια σε κάθε mοl .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αγνοημένος από την εποχή του Avogadro διείσδυσε σε όλα τα σχολικά Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςεγχειρίδια Χημείας και Θερμοδυναμικής. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες κάλυψαν τις ενοχές τους,  κάνοντας γι αυτόν ανδριάντες, και  γραμματόσημα και δίνοντας το όνομά του σε δρόμους κυρίως βέβαια της γενέτειρας Ιταλίας.