Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Peter DEBYE

 

Γεννημένος το 1884 - ένα χρόνο πριν από τον Niels BOHR και πέντε μετά τον Einstein  -  στο Μάαστριχτ, o Petrus Josephus Wilhelmus Debije είναι γνωστός με το αγγλοσαξωνικής εκδοχής όνομα «Peter DEBYE»  - Πήτερ Ντεμπάι. 

Μαζί με τους μεγαλύτερους από εκείνον  Johannes VAN DER WAALS ,    Henrdik Antoon LORENTZ    ,   Heike KAMERLINGH ONNES   και   Pieter ZΕΕΜΑΝ είναι ο πέμπτος από τη γενιά των Ολλανδών φυσικών που τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ. 

     Η πρώτη σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη

ήταν, το 1912,  η εισαγωγή της έννοιας ΡΟΠΗ ΔΙΠΟΛΟΥ στη φορτιακή κατανομή ενός ασύμμετρου μορίου παρουσιάζοντας μαθηματική επεξεργασία η οποία συσχέτιζε τις διοπολικές ροπές με τη θερμοκρασία και τη διηλεκτρική σταθερά.

Αργότερα ως  μονάδα μέτρησης της ΡΟΠΗΣ ΔΙΠΟΛΟΥ υιοθετήθηκε, προς τιμήν του  το ένα  debye- ένα ντεμπάι.

Το 1912 πρότεινε μια επέκταση της θεωρίας του Αϊνστάιν για την ειδική θερμότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στο λεγόμενο μοντέλο Debye.

Το 1913 πρότεινε μια επέκταση του μοντέλου του Bohr για τη δομή του ατόμου αποδεχόμενες και ελλειπτικές τροχιές μια έννοια  την οποία εισηγήθηκε και ο Arnold Sommerfeld.

 

H Μέθοδος Ντεμπάι - Σήρερ

To 1915, σε συνεργασία με τον Ελβετό Paul Scherrer ερεύνησε την επίδραση της θερμοκρασίας στην περίθλαση των Ακτίνων Χ σε κρυσταλλικά στερεά.  Μαζί με τον Scherrer ανέπτυξε και μια τεχνική – την  Ντεμπάι – Σήρερ για τον προσδιορισμό της κρυσταλλικής δομής των μετάλλων. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται περίθλαση ακτίνων Χ σε σκόνη μικροκρυσταλλικού δείγματος. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1926. Ο Debye ( δεξιά )  με τον Sommerfeld.

Στο κέντρο η Annie Schrödinger

 

Το 1923 πρότεινε μια ερμηνεία για το φαινόμενο Compton  

Το 1936 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

 

Αποδεκτός από τους Ναζί.

Από το 1934 έως το  1939 ο Debye υπήρξε διευθυντής στον τομέα Φυσικής του Ινστιτούτου Κάιζερ στο Βερολίνο και μετά το 1936  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του  Βερολίνου. Τις σημαντικές αυτές θέσεις τις κατέλαβε και τις διατήρησε σε εποχή όπου στη Γερμανία κυριαρχούσαν οι Ναζί και ο Χίτλερ, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αυστρία.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη σε βιβλίο του - που  κυκλοφόρησε στην Ολλανδία το 2006 - ο Sybe Rispens ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ντοκουμέντα που αποδεικνύουν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου ο Debye είχε δραστηριοποιηθεί με την κάθαρση της Γερμανικής φυσικής από στοιχεία που τη μόλυναν -δηλαδή στοιχεία εβραϊκά και μη ανήκοντα στην Άρεια φυλή - και ότι σε ορισμένα κείμενα του κατέληγε με το Heil Hitler « Χάιλ Χίτλερ»

 

Αμερικανός

Το 1940, σε ηλικία 56 ετών,  επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο στη Τζένοβα και κατέφυγε στην Αμερική. Ορισμένοι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι η επιλογή του αυτή ήταν μία σχεδιασμένη «απόδραση».  Προσλήφθηκε στο Πανεπιστήμιο Cornell και έχει γραφεί ότι Ανστάιν αντέδρασε στην πρόσληψη υποστηρίζοντας ότι ο Debye εξακολουθούσε να σχετίζεται με τους Ναζί

Το 1946 ο Debye έγινε Αμερικανός πολίτης και παρέμεινε ως καθηγητής στο Cornell για τα επόμενα έξη χρόνια οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Η αμερικανική του υπηκοότητα συνέβαλε στο να «προφέρεται» το όνομά του ως Peter Debye και όχι με την Ολλανδική του εκδοχή .