Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Joseph HENRY 

 

 

Φοιτητικές αναμνήσεις. Όλα τα χρόνια των σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η μονάδα μέτρησης του File:Joseph Henry - Brady-Handy.jpgσυντελεστή αυτεπαγωγής ήταν, σύμφωνα με αυτό που ακούγαμε,  το ένα Ανρί.

Ήταν φυσικό να σκεφτομαστε ότι Ανρί ήταν το όνομα κάποιου Γάλλου φυσικού

για τον οποίο βέβαια δεν ξέραμε το παραμικρό.

 Πήραμε το πτυχίο του φυσικού προφέροντας το ένα Ανρί και αρκετά χρονια αργότερα μάθαμε ότι δεν υπάρχει κανένας φυσικός με το όνομα  Ανρί  και ότι η μονάδα μέτρησης λέγεται Χένρι από το όνομα του Joseph Henry, του πρώτου ουσιαστικά μεγάλου φυσικού του νεαρού αμερικανικού έθνους, τον οποίο οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι αγνοούσαν και  πρόφεραν το όνομα της μονάδας στα «γαλλικά».

 

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ

Το φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1831. Πρόκειται για ένα «γίγνεσθαι» με αιτία και αποτέλεσμα το οποίο κυριολεκτικά ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ, παρατηρήθηκε δηλαδή για πρώτη φορά στο  εργαστήριο, αφού προηγουμένως και επί αρκετά χρόνια κυοφορήθηκε ως έμμονη ιδέα στη σκέψη δύο ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ συναντηθεί. Και η έμμονη ιδέα ήταν ότι «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα είτε με ένα άλλο ηλεκτρικό ρεύμα είτε με μαγνητισμό». Η πορεία προς τη μεγάλη ανακάλυψη, ήταν μακρόχρονη   βασανιστική.   Το τέλος της, έτος 1831,  σήμαινε ότι οι άνθρωποι βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα άφθονο, αλλά και να μεταφέρουν το αγαθό με καλώδια από τον τόπο της παραγωγής στην περιοχή της κατανάλωσης. Electromagnet devised by Joseph Henry, 1831Ήταν η μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του 19ου αιώνα, ένα γεγονός που έβαλε τον θεμέλιο λίθο της ηλεκτρικής βιομηχανίας του μέλλοντος και πέτυχε να  αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και να επηρεάσει ακόμα και τη νοοτροπία τους.

 

Εμείς οι Ευρωπαίοι συνήθως αποδίδουμε την πατρότητα της ανακάλυψης στον  Άγγλο Michael Faraday, ο οποίος έφθασε στο «τέλος» ύστερα από μια τεράστια μακροχρόνια   προσπάθεια.

Για το ζήτημα της πατρότητας της ανακάλυψης οι Αμερικάνοι διαμαρτύρονται και έχουν δίκιο διότι την ίδια ακριβώς   εποχή με τον Faraday, ο Joseph Henry, ο πρώτος μεγάλος φυσικός του  νεαρού τότε αμερικανικού έθνους, είχε οδηγηθεί στην ίδια ακριβώς ανακάλυψη και λίγο αργότερα στην κατασκευή του πρώτου μετασχηματιστή. Ο ίδιος ανακάλυψε και το φαινόμενο Αυτεπαγωγή.

 

ο ανδριάντας του Joseph Henry

στο Smithsonian Institution

στη Washington

 

 

 

 

 

 

 

Ο γιος του Άγγλου σιδερά  από το  Surrey,  παιδί της γενιάς του Γεώργιου Καραϊσκάκη και ο -έξι χρόνια μικρότερός του- γιος του Αμερικάνου εργάτη από το Albany της Νέας Υόρκης. Και οι δυο τους παιδιά της εργατικής τάξης. Ο ένας μαθήτευσε κοντά σε έναν βιβλιοδέτη, ο άλλος δίπλα σε έναν τεχνίτη ρολογά του Albany. Ίσως οι πρώτοι στην ιστορία του πολιτισμού που κατάφεραν να ξεπεράσουν τις ταξικές προκαταλήψεις των κοινωνιών τους και να γίνουν μεγάλοι επιστήμονες. Δρόμοι  ζωής παράλληλοι, αλλά και δύο παράλληλες τροχιές  σκέψης με σύγκλιση στη μεγάλη ανακάλυψη, ο ένας στο Royal Institute Λονδίνου, ο άλλος στο Albany Academy της Νέας Υόρκης.

Πολλές δεκαετίες αργότερα  τα δύο ονόματα  θα συγκατοικήσουν σε κάθε κύκλωμα με πυκνωτή και πηνίο. Το όνομα του Άγγλου –συντομευμένο- θα γίνει η μονάδα μετρήσεως του μεγέθους  που αποτελεί την ταυτότητα  κάθε  πυκνωτή, ενώ το όνομα του Αμερικάνου ολόκληρο θα γίνει η μονάδα μετρήσεως του μεγέθους που αποτελεί την ταυτότητα κάθε πηνίου. Το ένα Farad είναι η μονάδα της χωρητικότητας και το ένα Henry η μονάδα του συντελεστή αυτεπαγωγής. Και είναι τέτοια η διαπλοκή των εννοιών της φυσικής που αν πολλαπλασιάσεις ένα Henry επί ένα Farad θα προκύψει ένα δευτερόλεπτο στο τετράγωνο.