Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

 

Guglielmo Marconi

Μία δημοσίευση του Hertz σε ένα περιοδικό για τον ηλεκτρισμό  αλλά και μία πολύ πιο αναλυτική δημοσίευση του Nicola Tesla «βρέθηκαν»  στα χέρια ενός εικοσάχρονου Ιταλού  ο οποίος σκέφθηκε αυτό που δεν είχε περάσει από το μυαλό του Hertz.

Να φτιάξει μια διάταξη και να στέλνει σήματα χωρίς να χρησιμοποιεί σύρματα. Και δεν έμεινε στα σχέδια. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον ασύρματο.   

Μερικά χρόνια αργότερα, το έτος δηλαδή 1901, ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα, δημιουργημένο από τον Ιταλό, δεν μεταδόθηκε απλά σε λίγα μέτρα απόσταση αλλά   διέσχιζε τον Ατλαντικό ωκεανό, ταξιδεύοντας από την Αγγλία στην Αμερική και άνοιγε την αυλαία της τηλε-εποχής στην οποία μεγαλώσαμε.

Ο ασύρματος, το ραντάρ, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση άρχισαν το ένα μετά το άλλο να διαμορφώνουν όχι μόνο τη ζωή μας αλλά και τη νοοτροπία μας.

Ο νεαρός Ιταλός που αξιοποίησε τη μεγάλη εργαστηριακή ανακάλυψη ήταν

ο Guglielmo Marconi.

Στις  16 Δεκεμβρίου του 1901, ο παγκόσμιος ημερήσιος τύπος έγραφε για το γεγονός της χρονιάς.

 «Ο Guglielmo Marconi είχε καταφέρει να στείλει ένα τηλεγραφικό μήνυμα από την Κορνουάλη  της Αγγλίας στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Λαμπραντόρ». Και το εντυπωσιακό ήταν  ότι το κατάφερε παρόλο που τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαδίδονται ευθύγραμμα  ενώ ο Ατλαντικός ωκεανός παρουσιάζει τη γνωστή καμπυλότητα του Πλανήτη. 

 

Κατά τον αιώνα που ακολούθησε οι τηλεγραφητές στα καράβια δεν λεγόντουσαν τηλεγραφητές, λεγόντουσαν «μαρκόνηδες» . Ένας μάλιστα από αυτούς τους μαρκόνηδες ήταν και ο ποιητής Νίκος Καββαδίας. Ένας άλλος, πολύ λιγότερο γνωστός , ο οποίος, αν και είχε σπουδάσει φυσικός, υπηρέτησε στο ναυτικό ως μαρκόνης, είναι ο γράφων.