Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Nicola Tesla

 

Никола Тесла

 

Τα  όνειρα είναι δύο.

 

1883, κι εκείνος Σέρβος, βαφτισμένος Νίκολα,  γεννημένος στην Κροατία,  τώρα στη μέση του Ατλαντικού,  σε  μακρινό ταξίδι για την Αμερική, ταξίδι ιδιαίτερα  δύσκολο και στην τσέπη του σακακιού η συστατική επιστολή για τον Τόμας Άλβα Έντισον

« Γνωρίζω δύο καταπληκτικούς ανθρώπους κι εσύ είσαι ο ένας από αυτούς. Ο άλλος είναι αυτός ο νεαρός »

θα διαβάσει ο σκληρόκαρδος εφευρέτης,  εάν το σημείωμα μπορέσει να φτάσει στη Νέα Υόρκη .  Ο νεαρός είναι κιόλας 27 ετών και τα όνειρα είναι για κείνον δύο.

 

Το ένα το βλέπει  άμεσα πραγματοποιήσιμο και το λέει ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ. Με αυτό η νέα τεχνολογία που θα αξιοποιήσει τη μεγάλη ανακάλυψη του Michael Faraday την παραγωγή ηλεκτρικού File:Tesla.jpgρεύματος που θα μοιράζεται στους ανθρώπους, πενήντα χρόνια μετά την ανακάλυψη κανείς δεν έχει καταφέρει να την πιστέψει και να την εκμεταλλευτεί.  Κι εκείνος σίγουρος ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα και  όχι το συνεχές θα δώσει τη λύση κι ας επιμένει ο Έντισον για το αντίθετο. Μόνο με το εναλλασσόμενο θα μπορέσουν οι άνθρωποι να μεταφέρουν με καλώδια σε μεγάλες αποστάσεις το ‘αγαθό’. 

Οι εξοχές όλου του κόσμου θα γεμίσουν με οριζόντια καλώδια κάτι σαν πεντάγραμμο θα λένε κοιτάζοντας τα οι ερωτευμένοι των καιρών που έρχονται. Και τα καλώδια θα μεταφέρουν το εναλλασσόμενο γιατί μόνο με εναλλασσόμενο λειτουργεί ο μετασχηματιστής.

 

Το δεύτερο όνειρο είναι ακόμα πιο τολμηρό είναι για τα χρόνια που έρχονται. Κοιτάζει τα  ωκεάνια κύματα και τον επισκέπτονται τα δικά του ΚΥΜΑΤΑ των δικών του φαντασιώσεων τα ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ, ίσως  πλάσματα της σκέψης του,  πιθανόν προσωπικές του εμμονές μπορεί τίποτε άλλα από δικές του  φαντασιώσεις. Οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν χωρίς καλώδια από τη μια άκρη του πλανήτη στη άλλη.

 

 Ο Νίκολα Τέσλα στο ταξίδι για την Αμερική. Αρκετές δεκαετίες αργότερα το όνομά του θα γίνει μονάδα μέτρησης της έντασης του μαγνητικού πεδίου.

File:Teslathinker.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 1960 στο Conférence Générale des Poids et Mesures  Γενικό Συνέδριο Μέτρων και Σταθμών στο Παρίσι η μονάδα έντασης μαγνητικού πεδίου Β ονομάστηκε «ένα ΤΕΣΛΑ».

File:20CSD Coin Tesla.jpg