Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σε αυτό το άρθρο θέλω να δημιουργήσω ένα δίκτυο τύπου αστέρα.

1). Στην κάτω φωτογραφία φαίνεται πως είναι η διάταξη ενος δικτύου τύπου αστέρα με HUB στις θύρες του οποίου μπορεί να είναι συνδεδεμένοι είτε με υπολογιστές (Τερματικοί η Servers) είτε  δικτυακοί εκτυπωτές.Είτε άλλα δικτυακά περιφερειακά.!!

 

diktya.asteras

2). To patch panel όπως βλέπουμε στην φωτογραφία είναι το σημείο τερματισμού της δικτυακής καλωδίωσης που ξεκινάει από τις παροχές δικτύου (πριζάκια) που έχουν εγκατασταθεί στη σχολική μονάδα. Το patch panel συνήθως έχει 16 θέσεις RJ-45..

Αν ένα PC έχει συνδεθεί με ένα πριζάκι, η αντίστοιχη θέση στο patch panel θα πρέπει να συνδέεται με ένα patch cord με μία ελεύθερη πόρτα του hub. Η αντίστοιχη ένδειξη link του hub θα πρέπει να είναι αναμμένη (άν το PC είναι σε λειτουργία)

 

Αυτή η εικόνα είναι το πίσω μέρος  ενός patch panel .!

3). Το Patch panel είναι ένα παθητικό στοιχείο σε ένα δίκτυο. Έστω ότι  ένα κτήριο που έχει  50 πρίζες δικτύου. Τα καλώδια από τις πρίζες θα τα πήγαινες σε ένα switch με βύσματα RJ-45. Αντί αυτού μπορείς να τα στείλεις σε ένα patch panel και να τα συνδέσεις χωρίς rj-45. Στην συνέχεια με μικρά καλώδια με RJ-45 στα άκρα τα στέλνεις από το patch panel στο switch, router όπως φαίνεται στην κάτω φωτογραφία κ.τ.λ.

Αυτό μας βοηθά πολύ στην οργάνωση του δικτύου και ευκολία σε επερχόμενες αλλαγές.

Το switch της επόμενης φωτογραφίας συνδέεται με μικρά καλωδιάκια απο το patch panel που λέγονται patch cords στις πόρτες του switch.

 

Πώς φτιάχνουμε τo καλώδιo UTP και πού μπορούμε να τα βρούμε:

Το καλώδιο UTP πού βλέπουμε στην είκονα τα βρίσκουμε σχέδον σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού.

Πώς το φτιάχνουμε:
4). Αφαιρούμε το εξωτερικό πλαστικό περίβλημα του καλωδίου γύρω στα 12Χιλιοστά με έναν κόφτη που τον βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία,και την πλευρά αυτή την ονομάζουμε πλευρά Α.

Μετά:
5). Ταξινομούμε τα 8 καλωδιάκια ώστε να είναι παράλληλα και βάζοντας τα χρώματα στην σειρά που πρέπει να είναι, κοιτάζοντας τους παρακάτω πίνακες για τα χρώματα ανάλογα με την χρήση.

Η σειρά τών καλώδιον ακολουθεί δύο πρώτυπα :

6). Βάζουμε μέσα στο φις RJ45 τα καλωδιάκια με προσοχή κρατώντας την σειρά που φτιάξαμε προηγουμένως.

Τοποθετήστε προσεκτικά τα καλώδια μέσα στο βύσμα ώστε να μπουν στους κατάλληλους διαδρόμους. (Αν είναι ακόμη μακριά βγάλτε τα από το βύσμα, και κόψτε το μήκος που υπάρχει επιπλέον.)

Τοποθετήστε το βύσμα στην υποδοχή της πρέσας και πιέστε την πρέσα δυνατά μερικές φορές.

Η πρώτη άκρη του καλωδίου είναι έτοιμή!