Μάθημα 3.1: Αρχιτεκτονική υπολογιστών
3.1.1. Εισαγωγή
Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται δεδομένα εκτελώντας μια σειρά εντολών που ονομάζουμε πρόγραμμα.
Σχήμα 3.1.1: Ο υπολογιστής
Σε αυτό το κεφάλαιο θα εξετάσουμε αναλυτικά πως είναι κατασκευασμένος ένας υπολογιστής και τη λειτουργία του.
3.1.2. Περιφερειακές μονάδες (peripheral units) και τμήμα επεξεργασίας
Ένας πολύ απλός υπολογιστής είναι και η αριθμομηχανή. Η αριθμομηχανή έχει:
- ένα πληκτρολόγιο με το οποίο δίνουμε τους αριθμούς και την πράξη που θέλουμε να εκτελέσουμε
- το τμήμα που επεξεργάζεται τα δεδομένα που δίνουμε, δηλαδή εκτελεί τις πράξεις, και δίνει το αποτέλεσμα στην οθόνη.
- και τέλος μια μικρή οθόνη στην οποία εμφανίζονται οι αριθμοί που δίνουμε και το αποτέλεσμα της πράξης που εκτελούμε
Σχήμα 3.1.2: Η αριθμομηχανή
Όταν θέλουμε να εκτελέσουμε μία αριθμητική πράξη, για παράδειγμα «5» «+» «7», δίνουμε στην αριθμομηχανή τα αντίστοιχα δεδομένα χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. Το τμήμα επεξεργασίας εκτελεί την πράξη που επιθυμούμε και εμφανίζει το αποτέλεσμα στην οθόνη.
Ας εξετάσουμε βήμα – βήμα τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της αριθμομηχανής όταν πατάμε για παράδειγμα το πλήκτρο «5»:
- Βήμα 1ο - Το τμήμα επεξεργασίας ενεργοποιείται από το πάτημα του πλήκτρου και καταγράφει το πλήκτρο που πατήθηκε. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ανάγνωση του πληκτρολογίου και λέμε ότι το τμήμα της επεξεργασίας διάβασε το πλήκτρο «5» από το πληκτρολόγιο.
- Βήμα 2ο - Για να θυμάται το τμήμα επεξεργασίας το πλήκτρο που πατήθηκε, το αποθηκεύει προσωρινά εσωτερικά στη μνήμη του και λέμε, ότι το τμήμα επεξεργασίας αποθήκευσε το πλήκτρο «5» στην μνήμη.
Σχήμα 3.1.3: Η αριθμομηχανή σε λειτουργία
- Βήμα 3ο – Το τμήμα επεξεργασίας εμφανίζει το «5» στην οθόνη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εγγραφή και λέμε ότι το τμήμα της επεξεργασίας έγραψε ή απεικόνισε τον αριθμό «5» στην οθόνη.
Με παρόμοιο τρόπο εισάγουμε το «+» και τον επόμενο αριθμό που είναι το «7». Μετά την ανάγνωση του «7», το τμήμα επεξεργασίας εκτελεί την αριθμητική πράξη 5+7=12 και δίνει το αποτέλεσμα στην οθόνη. Η πράξη εκτελείται στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ). Η ΚΜΕ προσθέτει τον δεύτερο αριθμό (το 7) με τον αριθμό που έχει στη μνήμη (το 5) και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην οθόνη.
Συνοψίζοντας μπορούμε γενικά να διακρίνουμε δύο βασικά τμήματα στο υλικό ενός υπολογιστή:
- το τμήμα επεξεργασίας
- και τις περιφερειακές μονάδες
Το τμήμα επεξεργασίας είναι υπεύθυνο για την προσωρινή αποθήκευση, τη διακίνηση και την επεξεργασία των δεδομένων μέσα στον υπολογιστή. Οι περιφερειακές μονάδες χρησιμοποιούνται για την
- 1.εισαγωγή δεδομένων (πληκτρολόγιο, ψηφιακή κάμερα κ.τ.λ.)
- 2.απεικόνιση δεδομένων (οθόνη, εκτυπωτής κ.τ.λ.) και
- 3.μόνιμη αποθήκευση δεδομένων (σκληρός δίσκος, οδηγός δισκέτας κ.τ.λ.)
3.1.3. Η Αρχιτεκτονική ενός υπολογιστή
Το τμήμα επεξεργασίας, όπως έχουμε πει, είναι το τμήμα του υπολογιστή που κάνει την προσωρινή αποθήκευση, τη διακίνηση και την επεξεργασία των δεδομένων. Συγκεκριμένα, το τμήμα αυτό αποτελείται:
- από τη μνήμη (memory), στην οποιά αποθηκεύονται το πρόγραμμα που θέλουμε να εκτελέσουμε και τα δεδομένα που θα επεξεργαστεί το πρόγραμμα
- από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) (Central Processing Unit – CPU), που εκτελεί τις εντολές του προγράμματος
- και από το διάδρομο (Bus) που επιτρέπει τη διακίνηση των δεδομένων. Συγκεκριμένα χρησιμεύει για την επικοινωνία της ΚΜΕ και της μνήμης, καθώς και την επικοινωνία τους με τις περιφερειακές μονάδες
Οι περιφερειακές μονάδες διακρίνονται σε τρεις κυρίως κατηγορίες, ανάλογα με τη λειτουργία που επιτελούν. Οι περιφερειακές μονάδες που τροφοδοτούν με δεδομένα έναν υπολογιστή λέγονται μονάδες εισόδου και είναι για παράδειγμα το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.
Οι περιφερειακές μονάδες που παίρνουν δεδομένα από ένα υπολογιστή και τα απεικονίζουν με κάποια μορφή (γράμματα, εικόνα, ήχος) ονομάζονται μονάδες εξόδου. Τέτοιες είναι οι οθόνες, οι εκτυπωτές και τα ηχεία.
Τέλος, οι περιφερειακές μονάδες στις οποίες υπάρχουν αποθηκευμένα προγράμματα ή δεδομένα αποτελούν τις αποθηκευτικές μονάδες του υπολογιστή. Τέτοιες είναι οι σκληροί δίσκοι, οι δισκέτες και οι οπτικοί δίσκοι CD.
Σχήμα 3.1.4: Η δομή ενός υπολογιστή
Προσέξτε τη κατεύθυνση που έχουν τα βέλη στο σχήμα 3.1.4:
- Στην περίπτωση των μονάδων εισόδων, η ΚΜΕ διαβάζει (παίρνει) δεδομένα από τις μονάδες εισόδου.
- Στην περίπτωση των μονάδων εξόδου, η ΚΜΕ γράφει (δίνει) δεδομένα στις μονάδες εξόδου.
- Ενώ τέλος, η ΚΜΕ μπορεί είτε να γράφει είτε να διαβάζει δεδομένα από τις αποθηκευτικές μονάδες
3.1.4. Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας
Η καρδιά του υπολογιστή είναι η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ). Η ΚΜΕ εκτελεί τις εντολές του προγράμματος. Όλες οι εντολές του προγράμματος είναι αποθηκευμένες στη μνήμη του υπολογιστή.
Η ΚΜΕ ξεκινάει διαβάζοντας την πρώτη εντολή του προγράμματος. Η διαδικασία της ανάγνωσης μίας εντολής από τη μνήμη ονομάζεται φάση ανάκλησης της εντολής.
Αφού διαβαστεί η εντολή ακολουθεί η φάση εκτέλεσής της.
Ας θεωρήσουμε την απλοποιημένη αριθμομηχανή του σχήματος 3.1.5 και ας εξετάσουμε το πολύ απλό πρόγραμμα που εκτελεί.
Σχήμα 3.1.5: Η ΚΜΕ ανακαλεί και εκτελεί την Εντολή 1
Το πρόγραμμα αυτό προσθέτει, κάθε φορά, τον αριθμό που δίνουμε από το πληκτρολόγιο και τον εμφανίζει στην οθόνη.
Η ΚΜΕ θα ξεκινήσει εκτελώντας την Εντολή 1. Η εντολή αυτή περιμένει να πατηθεί κάποιο πλήκτρο. Στην περίπτωση που πατηθεί προχωράει στην ανάγνωση του πληκτρολογίου. Αμέσως μετά θα εκτελεστεί η δεύτερη εντολή. Η Εντολή 2 θα προσθέσει τον αριθμό που διαβάστηκε από το πληκτρολόγιο στο ήδη υπάρχον άθροισμα. Αφού απεικονίσει το αποτέλεσμα της πρόσθεσης στην οθόνη, εκτελώντας την Εντολή 3, η ΚΜΕ θα επιστρέψει στην αρχή με την Εντολή 4 για να περιμένει το πάτημα ενός νέου πλήκτρου.
Όπως εύκολα συμπεραίνουμε, το μόνο που μπορεί να κάνει αυτός ο υπολογιστής με αυτό το πρόγραμμα, είναι να προσθέτει συνεχώς οποιοδήποτε πλήκτρο και εάν πατάμε, και να μας δείχνει το αποτέλεσμα της πρόσθεσης.
Στο σχήμα 3.1.5, η οθόνη δείχνει την τιμή 38, που είναι το μέχρι τώρα άθροισμα. Η ΚΜΕ διαβάζει την πρώτη εντολή από τη μνήμη (Φάση ανάκλησης). Η ΚΜΕ στη συνέχεια εκτελεί την εντολή αυτή και περιμένει να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο, για να το διαβάσει. Έστω ότι εμείς πατάμε το πλήκτρο 2. Η ΚΜΕ διαβάζει τον αριθμό 2, από το πληκτρολόγιο και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη εντολή.
Σχήμα 3.1.6 Η ΚΜΕ εκτελεί την εντολή της πρόσθεσης
Όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης εντολής η ΚΜΕ πρέπει να διαβάσει αρχικά την εντολή από τη μνήμη. Η ΚΜΕ αναγνωρίζει ότι πρόκειται για εντολή πρόσθεσης του αριθμού που μόλις εισάγαμε, με το ήδη υπάρχον άθροισμα και εκτελεί την πρόσθεση (Φάση εκτέλεσης) (σχ. 3.1.6).
Σχήμα 3.1.7 Η ΚΜΕ εκτελεί την εντολή της εγγραφής
Μετά την εκτέλεση της Εντολής 2 ακολουθεί η φάση ανάκλησης της Εντολής 3, κατά την οποία η ΚΜΕ δίνει το αποτέλεσμα στην οθόνη (σχ. 3.1.7).
Σχήμα 3.1.8 Η ΚΜΕ εκτελεί την Εντολή 4
Τέλος ανακαλείται από τη μνήμη η Εντολή 4. Η εκτέλεση της εντολή αυτής, έχει ως αποτέλεσμα να ξαναγυρίσουμε στην πρώτη εντολή και να ξαναπεριμένουμε το πάτημα ενός πλήκτρου.
Η ΚΜΕ εκτελεί συνέχεια εντολές, τη μία μετά την άλλη, ακόμα και όταν «φαινομενικά» δεν κάνει τίποτα. Έτσι, στο παράδειγμα μας, ακόμα και όταν δεν πατάμε κανένα πλήκτρο, η ΚΜΕ εκτελεί συνεχώς την εντολή 1 περιμένοντας κάποιο νέο αριθμό.
Κάθε ΚΜΕ είναι σχεδιασμένη να αναγνωρίζει μόνο συγκεκριμένες εντολές. Το σύνολο των εντολών που μπορεί να εκτελέσει μια ΚΜΕ ονομάζεται και ρεπερτόριο εντολών. Οι περισσότερες ΚΜΕ μπορούν να εκτελέσουν αριθμητικές πράξεις πρόσθεσης (ADD), αφαίρεσης (SUB), πολλαπλασιασμού (MUL) ή και διαίρεσης (DIV) ακεραίων αριθμών. Διαθέτουν επίσης εντολές εκτέλεσης λογικών πράξεων (ή (OR), και (AND), όχι (NOT)) και συγκρίσεων των αποτελεσμάτων των πράξεων που εκτελούν (μεγαλύτερο του μηδενός, μικρότερο του μηδενός κ.τ.λ.). Τέλος οι ΚΜΕ έχουν εντολές για τη μεταφορά δεδομένων από τη μνήμη και τις μονάδες εισόδου καθώς και προς τη μνήμη και τις μονάδες εξόδου.
3.1.5. Η Μνήμη
Η μνήμη, είναι ο χώρος που αποθηκεύονται το πρόγραμμα και τα δεδομένα. Στο παράδειγμα της προηγούμενης παραγράφου, στη μνήμη ήταν αποθηκευμένες μόνο οι εντολές του προγράμματος ενώ τα δεδομένα τα κρατούσε εσωτερικά η KME. Τις περισσότερες φορές, η ΚΜΕ δεν μπορεί να περιέχει όλα τα δεδομένα του προγράμματος και υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης τους. Η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται στη μνήμη, σε ξεχωριστή περιοχή από αυτή που έχουν αποθηκευτεί οι εντολές του προγράμματος.
Τη μνήμη μπορούμε να τη φανταστούμε σαν μια τεράστια σειρά από «κουτιά», τα οποία ονομάζουμε θέσεις μνήμης. Κάθε θέση έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό που την χαρακτηρίζει, και τον οποίο ονομάζουμε διεύθυνση (address). Σε κάθε θέση αντιστοιχεί και μια διαφορετική διεύθυνση. Εάν θέλουμε να γράψουμε ή να διαβάσουμε μια θέση μνήμης πρέπει να γνωρίζουμε τη διεύθυνση της.
Συχνά λέμε και ότι «το περιεχόμενο της διεύθυνσης 2 είναι το 125» αντί «το περιεχόμενο της θέσης με διεύθυνση 2 είναι το 125». |
Σχήμα 3.1.9: Η μνήμη
Η ΚΜΕ μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα σε μία θέση μνήμης, οπότε και μιλάμε για εγγραφή (write) στη μνήμη.
Έστω ότι η ΚΜΕ για παράδειγμα εκτελεί την εντολή «Γράψε στη διεύθυνση 3 τον αριθμό 59». Η ΚΜΕ θα δώσει στη μνήμη τη διεύθυνση στην οποία θέλει να γράψει καθώς και το δεδομένο, δηλαδή τον αριθμό «59». Η μνήμη τότε αποθηκεύει τον αριθμό «59» στη θέση με διεύθυνση 3. Το παλιό περιεχόμενο μιας θέσης μνήμης, αντικαθίσταται με το νέο δεδομένο που δίνουμε κάθε φορά.
Σχήμα 3.1.10: Εγγραφή στη μνήμη
Η ΚΜΕ μπορεί επίσης να ενημερωθεί για το περιεχόμενο μιας θέσης μνήμης. Λέμε τότε, ότι η ΚΜΕ διαβάζει (read) το περιεχόμενο της θέσης αυτής και έχουμε ανάγνωση της μνήμης. Η ανάγνωση μιας θέσης μνήμης δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο της δηλαδή το δεδομένο παραμένει στη θέση αυτή.
Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει το περιεχόμενο κάποιας θέσης μνήμης η ΚΜΕ, είναι παρόμοιος με τον τρόπο που γράφει σε αυτή. Η ΚΜΕ δίνει την διεύθυνση της θέσης που θέλει να διαβάσει και η μνήμη επιστρέφει το περιεχόμενο της θέσης αυτής.
Σχήμα 3.1.11: Ανάγνωση της μνήμης
Στη μνήμη εκτός από τα δεδομένα είναι ενταμιευμένες και οι εντολές του προγράμματος που εκτελείται. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι, όπως διαβάζονται τα δεδομένα από τις θέσεις μνήμης, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, διαβάζονται και οι εντολές. Δηλαδή, κάθε φορά η ΚΜΕ πρέπει να δίνει τη διεύθυνση της μνήμης που περιέχει την επόμενη προς εκτέλεση εντολή. Για το λόγο αυτό η ΚΜΕ κρατά εσωτερικά την διεύθυνση της θέσης που περιέχει την επόμενη εντολή του προγράμματος. Η διαδικασία της ανάγνωσης εντολών από τη μνήμη αντιστοιχεί σε φάση ανάκλησης (fetch) της εντολής.
3.1.6. Διάδρομος
Όπως είδαμε, η διαδικασία της ανάγνωσης ενός δεδομένου ή και μιας εντολής από τη μνήμη απαιτεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της μνήμης και της ΚΜΕ, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Παρόμοιες πληροφορίες ανταλλάσσονται και κατά την επικοινωνία της ΚΜΕ με τις περιφερειακές μονάδες.
Όλες αυτές οι πληροφορίες ανταλλάσσονται με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων πάνω στο διάδρομο. Ο διάδρομος είναι το σύνολο των γραμμών και κυκλωμάτων που παίρνουν μέρος στη διακίνηση των δεδομένων μεταξύ της KME και της μνήμης ή των περιφερειακών μονάδων.
Να σημειωθεί ότι κάθε φορά ένα μόνο δεδομένο μπορεί να διακινείται στο διάδρομο. Για παράδειγμα δεν μπορεί την ίδια στιγμή η ΚΜΕ να γράφει στη μνήμη και να εισάγει και ένα δεδομένο από μια μονάδα εισόδου. Επίσης από τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διάδρομο, δύο μόνο μπορούν να επικοινωνήσουν κάθε φορά, με τη μία να στέλνει δεδομένα και την άλλη να λαμβάνει.
Οι διάδρομοι δεν εξυπηρετούν μόνο στην μεταφορά δεδομένων μεταξύ KME και μνήμης ή ΚΜΕ και περιφερειακών μονάδων. Οι ίδιες οι περιφερειακές μονάδες μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τη μνήμη χρησιμοποιώντας το διάδρομο. Η τεχνική αυτή ονομάζεται άμεση προσπέλαση μνήμης (Direct Memory Access - DMA). Με την τεχνική αυτή η ΚΜΕ δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τις μονάδες εισόδου, εξόδου και τις αποθηκευτικές μονάδες του συστήματος προς τη μνήμη, με αποτέλεσμα η μεταφορά αυτών να γίνεται πιο γρήγορα.
Σχήμα 3.1.12: DMA Μεταφορά
.
3.1.7. Περιφερειακές μονάδες
Η ΚΜΕ, η μνήμη και οι διάδρομοι αποτελούν το τμήμα του υπολογιστή που εκτελεί το πρόγραμμα και επεξεργάζεται τα δεδομένα, δηλαδή το τμήμα επεξεργασίας. Όλες οι υπόλοιπες συσκευές που χρησιμοποιούνται σε έναν υπολογιστή αποτελούν τις περιφερειακές του μονάδες. Οι περιφερειακές μονάδες, όπως έχουμε ήδη πει, επιτελούν τρείς κυρίως λειτουργίες σε ένα υπολογιστή:
- Εισόδο δεδομένων (πληκτρολόγια, διακόπτες, κάμερες, αισθητήρες)
- Έξοδο δεδομένων (οθόνες υπολογιστή, οθόνες υγρών κρυστάλλων - LCD, led) και
- Αποθήκευση δεδομένων (σκλήροι δίσκοι, οπτικοί δίσκοι). Τα αποθηκευτικά μέσα χρειάζονται για την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων.
Οι περιφερειακές συσκευές είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός υπολογιστή. Χωρίς αυτές ο υπολογιστής θα ήταν αδύνατο να δέχεται δεδομένα από το περιβάλλον του και να παρουσιάζει τα αποτελέσματα στην απαιτούμενη μορφή. Ο μέγαλος αριθμός περιφερειακών συσκευών, συνέτελεσε σημαντικά στην εξάπλωση της χρήσης των υπολογιστών σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της καθημερινής ζωής.
Τι έμαθες:
- Τα δύο βασικά τμήματα του υπολογιστή είναι το τμήμα επεξεργασίας και οι περιφερειακές μονάδες.
- Το τμήμα επεξεργασίας αποτελείται από τη μνήμη, τη κεντρική μονάδα επεξεργασίας και το διάδρομο.
Το τμήμα επεξεργασίας είναι υπεύθυνο για τη διακίνηση και επεξεργασία των δεδομένων, ακολουθώντας τις εντολές του προγράμματος.
- Οι περιφερειακές μονάδες, διακρίνονται σε μονάδες εισόδου, μονάδες εξόδου και αποθηκευτικές μονάδες.
- Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) ανακαλεί συνεχώς εντολές από τη μνήμη και τις εκτελεί.
- Στη μνήμη αποθηκεύονται οι εντολές του προγράμματος και τα δεδομένα.
- Ο διάδρομος διασυνδέει την ΚΜΕ με τη μνήμη και με τις περιφερειακές μονάδες.
- Έμαθες πώς μεταφέρονται τα δεδομένα:
- από τη ΚΜΕ στη μνήμη και αντιστρόφως
- από τη ΚΜΕ στις περιφερειακές μονάδες και αντιστρόφως
- Στην άμεση προσπέλαση μνήμης (DMA) τα δεδομένα διακινούνται μεταξύ μνήμης και περιφερειακών μονάδων χωρίς την παρεμβολή της ΚΜΕ.
Ορολογία
- Τμήμα επεξεργασίας
- Περιφερειακές μονάδες (Peripheral Units)
- Μονάδες Εισόδου, Μονάδες Εξόδου, Αποθηκευτικές Μονάδες
- Κεντρική Μονάδας Επεξεργασίας (Central Processing Unit)
- Ανάκληση Εντολής (Instruction Fetch)
- Εκτέλεση Εντολής (Instruction Execution)
- Μνήμη (Memory)
- Διεύθυνση της Μνήμης (Memory Address)
- Ανάγνωση από τη μνήμη
- Εγγραφή στη μνήμη
- Διάδρομος (Bus)
- Άμεση Προσπέλαση Μνήμης (Direct Memory Access)
Έλεγχος γνώσεων
- 1.Ο υπολογιστής εκτελεί _________ που ανακαλεί από τη _______. Το σύνολο των _________ αποτελεί το πρόγραμμα.
- 2.Διακρίνουμε δύο τμήματα σε ένα υπολογιστή: Το τμήμα _______ και τις __________ μονάδες.
- 3.Το τμήμα επεξεργασίας αποτελείται από την ________ ________ _________ , τη _________ και το _________.
- 4.Η ΚΜΕ διαβάζει δεδομένα από τις μονάδες ________.
- 5.Η ΚΜΕ _______ δεδομένα στις μονάδες εξόδου ενώ χρησιμοποιεί τις αποθηκευτικές μονάδες για _________ αποθήκευση.
- 6.Όταν η ΚΜΕ διαβάζει εντολές από τη μνήμη μιλάμε για τη φάση _______ της εντολής.
- 7.Στη συνέχεια ακολουθεί η φάση ______ της εντολής.
- 8.Η μνήμη είναι ο χώρος για την ________ των δεδομένων και των εντολών του προγράμματος.
- 9.Κάθε θέση μνήμης χαρακτηρίζεται από τη _________ της.
- 10.Ο διάδρομος συνδέει την ΚΜΕ με τη _________ και τις __________ μονάδες.
Ταιριάξτε τις λέξεις της δεξιάς στήλης με τις λέξεις της αριστερής στήλης:
ΚΜΕ |
Μονάδα εισόδου |
Προσωρινή Αποθήκευση |
Μονάδα εξόδου |
Σκληρός Δίσκος |
Τμήμα Επεξεργασίας |
Πληκτρολόγιο |
Μνήμη |
Κάρτα Ήχου |
Αποθηκευτική Μονάδα |