Οδηγίες τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΘΕΡΜΑΝΣΗ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 19:56
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 588
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: O Θερμοσίφωνας παραδίδεται στον πελάτη σε χωριστά κομμάτια τα οποία είναι:
- To δοχείο αποθήκευσης ζεστού νερού (boiler).
- Ο συλλέκτης (τεμάχια ανάλογα με το μέγεθος του θερμοσίφωνα).
- Η βάση στήριξης του Ηλιακού.
- Τα εξαρτήματα σύνδεσης του Ηλιακού ( σωλήνα Φ22 ).
Πρίν αρχίσει η τοποθέτηση φροντίστε ώστε να μήν χτυπάει ο ήλιος το κρύσταλο του καθρέπτη, σκεπάζοντάς το κατά την διάρκεια της τοποθέτησης.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ME ΨΗΛΗ ΒΑΣΗ 120,150 & 200 LT ( ΒΛΕΠΕ ΣΕΛΙΔΑ )
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΧΑΜΗΛΗ ΒΑΣΗ 120,150,200, 300 & 400 LT ( ΒΛΕΠΕ ΣΕΛΙΔΑ ):
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ: Διαλέγουμε τον χώρο που θα τοποθετήσουμε τον Ηλιακό έτσι ώστε:
- H επιφάνεια του συλλέκτη να βλέπει προς τον ΝΟΤΟ.
- Να μην σκιάζεται από δέντρα ή άλλες παρακείμενες οικοδομές.
- Να υπάρχει δυνατότητα σωστής στήριξης στο δάπεδο.
- Η απόσταση του Ηλιακού από το σημείο κατανάλωσης του ζεστού νερού (μπάνιο, κουζίνα) να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
Βιδώνουμε τον συλλέκτη όπως στο σχέδιο και τον στηρίζουμε στο δάπεδο χρησιμοποιώντας τα ποδαράκια στήριξης (ε). Η ίδια διαδικασία απολουθείται και όταν έχουμε δύο συλλέκτες οι οποίοι ενώνωνται μεταξύ τους με ρακόρ.
Η βάση και ο συλλέκτης βιδώνονται καλά κάτω με ούπα Νο 10 και βίδες. Αποφεύγετε το πάκτωμα με πιστόλι
διότι στο μέλλον δεν θα μπορείτε να τον μετακινήσετε.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ (BOILER): Τοποθετούμε το δοχείο πάνω στην βάση όπως φαίνεται στο σχέδιο με την ηλεκτρική αντίσταση να βλέπει δεξιά. Ακολουθεί η εξής διαδικασία σύνδεσης:
- Τοποθετούμε τον σωλήνα προσαγωγής νερού από το δεξιό μέρος του δοχείου στο κάτω δεξιό μέρος του συλλέκτη.
- Τοποθετούμε τον σωλήνα του κρύου νερού στο σημείο που βρίσκεται η ασφαλιστική βαλβίδα. Αν ο ηλιακός συνδεθεί με τεπόζιτο τότε αφαιρούμε το ελατήριο που υπάρχει στο εσωτερικό της. Τοποθετούμε ένα βανάκι για να μπορούμε να απομονώνουμε την είσοδο του κρύου νερού στον Ηλιακό. Αν ο Ηλιακός συνδεθεί κατευθείαν με το κεντρικό δίκτυο τότε θα τοποθετηθεί απαραίτητα ΜΕΙΩΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ 4 ή 6 bar. Ο μειωτής πίεσης ρυθμίζεται (πάντα κατά την διάρκεια της νύκτας όπου η κατανάλωση του νερού είναι χαμηλή και η πίεση ανεβαίνει ) στα 3 bar.
- ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΕ Η ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΓΜΑΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΠΛΗΡΩΣ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ.
- Ανοίγουμε την βάνα προσαγωγής κρύου νερού και περιμένουμε να γεμίσει το δοχείο και ο συλλέκτης εως ότου βγει καθαρό νερό χωρίς φυσαλίδες αέρος από το πάνω δεξιό μέρος του συλλέκτη. Τότε κλείνουμε την βάνα και συνδέουμε το πάνω αριστερό μέρος του συλλέκτη με το δοχείο καθώς και την κατανάλωση του ζεστού νερού με το υπόλοιπο δίκτυο. Φροντίζουμε για την καλή μόνωση των σωληνώσεων του ζεστού νερού.
- Οταν τελειώσουμε τις εργασίες ανοίγουμε την βάνα και ο ηλιακός είναι πλέον έτοιμος να δουλέψει. Ανοίγουμε μία βρύση ζεστού νερού στο σπίτι και απογεμίζουμε τον ηλιακό.
Ο ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΗΠΗΡΕΤΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΣΥΝΔΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ : Τοποθετείται καλώδιο 3 Χ 4 mm2 και συνδέουμε σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει ανηρτημένο στον ηλιακό. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΓΕΤΟΥ: Στο κάτω αριστερό μέρος του συλλέκτη, προσαρμόζεται συσκευή προστασίας από τον παγετό. Υπάρχουν απλές βαλβίδες προστασίας παγετού καθώς και πιό ακριβείς συσκευές. Αυτές τις λίγες μέρες όπου η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από το 0 μπορούμε να διατηρήσουμε το ωερό στο δοχείο ζεστό χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική αντίσταση. Σε μέρη όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το 0 για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρέπει να προτιμάται ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος.
1) Eίσοδος κρύου νερού (τοποθετείται μεωτής πίεσης και ασφαλιστική βαλβίδα 4 bar ).
2) Kατανάλωση ζεστού νερού.
3) Προσαγωγή στον Συλλέκτη.
4) Επιστροφή ζεστού από τον Συλλέκτη.
5) Τάπες 3/4" για εξαέρωση του Συλλέκτη.
6) Ράβδος Μαγνησίου.
7) Ηλεκτρική Αντίσταση.
8) Στοιχείο σύνδεσης με καλοριφέρ.
Πρίν αρχίσει η τοποθέτηση φροντίστε ώστε να μήν χτυπάει ο ήλιος το κρύσταλο του καθρέπτη, σκεπάζοντάς το κατά την διάρκεια της τοποθέτησης. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ: Διαλέγουμε τον χώρο που θα τοποθετήσουμε τον Ηλιακό έτσι ώστε: H επιφάνεια του συλλέκτη να βλέπει προς τον ΝΟΤΟ. Να μην σκιάζεται από δέντρα ή άλλες παρακείμενες οικοδομές. Να υπάρχει δυνατότητα σωστής στήριξης στο δάπεδο. Η απόσταση του Ηλιακού από το σημείο κατανάλωσης του ζεστού νερού (μπάνιο, κουζίνα) να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Βιδώνουμε τον συλλέκτη όπως στο σχέδιο και τον στηρίζουμε στο δάπεδο χρησιμοποιώντας τα ποδαράκια στήριξης (ε). Η ίδια διαδικασία απολουθείται και όταν έχουμε δύο συλλέκτες οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με ρακόρ. Η βάση και ο συλλέκτης βιδώνονται καλά κάτω με ούπα Νο 12 και βίδες. Αποφεύγετε το πάκτωμα με πιστόλι διότι στο μέλλον δεν θα μπορείτε να τον μετακινήσετε.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ (BOILER): Τοποθετούμε το δοχείο πάνω στην βάση όπως φαίνεται στο σχέδιο με την ηλεκτρική αντίσταση να βλέπει δεξιά. Ακολουθεί η εξής διαδικασία σύνδεσης:
- Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει την σωστή συνδεσμολογία των σωληνώσεων του κλειστού κυκλώματος. Αφού γίνουν οι συνδέσεις γεμίζουμε το δοχείο του κλειστού κυκλώματος με αντιψυκτικό υγρό μαζί με νερό έως ότου υπερχειλείσει από τις δύο σωλήνες στο πάνω μέρος του boiler. H μία σωλήνα ταπώνεται και στην άλλη όπως φαίνεται τοποθετείται η ασφαλιστική βαλβίδα 1,5 bar. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΙΦΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ .
- Τοποθετούμε τον σωλήνα του κρύου νερού στο σημείο που βρίσκεται η ασφαλιστική βαλβίδα. Αν ο ηλιακός συνδεθεί με τε πόζιτο τότε αφαιρούμε το ελατήριο που υπάρχει στο εσωτερικό της. Τοποθετούμε ένα βανάκι για να μπορούμε να απομονώνουμε την είσοδο του κρύου νερού στον Ηλιακό. Αν ο Ηλιακός συνδεθεί κατευθείαν με το κεντρικό δίκτυο τότε θα τοποθετηθεί απαραίτητα ΜΕΙΩΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ 4 ή 6 bar. Ο μειωτής πίεσης ρυθμίζεται (πάντα κατά την διάρκεια της νύκτας όπου η κατανάλωση του νερού είναι χαμηλή και η πίεση ανεβαίνει ) στα 3 bar.
- ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΕ Η ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΓΜΑΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΠΛΗΡΩΣ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ.
- Ανοίγουμε την βάνα προσαγωγής κρύου νερού και περιμένουμε να γεμίσει το δοχείο και ο συλλέκτης εως ότου βγει καθαρό νερό χωρίς φυσαλίδες αέρος από το πάνω δεξιό μέρος του συλλέκτη. Τότε κλείνουμε την βάνα και συνδέουμε το πάνω αριστερό μέρος του συλλέκτη με το δοχείο καθώς και την κατανάλωση του ζεστού νερού με το υπόλοιπο δίκτυο. Φροντίζουμε για την καλή μόνωση των σωληνώσεων του ζεστού νερού.
- Οταν τελειώσουμε τις εργασίες ανοίγουμε την βάνα και ο ηλιακός είναι πλέον έτοιμος να δουλέψει. Ανοίγουμε μία βρύση ζεστού νερού στο σπίτι και απογεμίζουμε τον ηλιακό. Η ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΑΔΕΙΟΥΧΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ .
Για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος ακολουθείται η ίδια διαδικασία με το ανοικτό κύκλωμα. Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει την σωστή συνδεσμολογία των σωληνώσεων του κλειστού κυκλώματος. Αφού γίνουν οι συνδέσεις γεμίζουμε το δοχείο του κλειστού κυκλώματος με αντιψυκτικό υγρό μαζί με νερό έως ότου υπερχειλείσει από τις δύο σωλήνες στο πάνω μέρος του boiler. H μία σωλήνα ταπώνεται και στην άλλη όπως φαίνεται τοποθετείται η ασφαλιστική βαλβίδα 1,5 bar.
ΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οταν δεν έχετε ζεστό νερό ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
- Nα μην σκιάζετε ο συλλέκτης.
- Ανάποδη σύνδεση ζεστού - κρύου.
- Υπαρξη αέρα στο συλλέκτη. Εξαερώνουμε από την πάνω δεξιά και αριστερή μεριά του συλλέκτη.
- Κακός προσανατολισμός συλλέκτη.
- Τυχόν διαρροές στις συνδέσεις.
- Υπαρξη αλάτων ή ξένων σωμάτων που έχουν φράξει τον συλλέκτη.
- Σωστή μόνωση σωληνώσεων ζεστού.
- Ακολουθείστε τις οδηγίες συντήρησης.
- Στο κλειστό κύκλωμα ελέγχουμε την ποσότητα του νερού και συμπληρώνουμε ανάλογα.