Áñ÷éêÞ óåëßäá

 

 

 

ΣτÝφανος Κολοβüς

Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εναλλακτικοß τρüποι μÜθησης

Η ορθογραφßα της ελληνικÞς γλþσσας, üπως κÜθε γλþσσας που Ýχει πßσω της μακραßωνη παρÜδοση, δεν μπορεß να εßναι εýκολη. Και το ζÞτημα δεν εßναι βÝβαια πþς θα καταργÞσουμε την ιστορικÞ ορθογραφßα της ελληνικÞς γλþσσας, αλλÜ πþς θα τη διδÜξουμε σωστÜ.
    βιβλßοΠλην, στον τομÝα της μÜθησης δημιουργοýνται ερωτÞματα που χρÞζουν απÜντησης και Üμεσης αντιμετþπισης: ΜÞπως η ορθογραφικÞ ικανüτητα ανÜγεται σε κÜποια Ýμφυτη διÜθεση Þ μÞπως εßναι επßκτητη; Κι αν αποτελεß συνÜρτηση της μÜθησης, πþς εξηγεßται, ενþ τα παιδιÜ συχνÜ γνωρßζουν τους ορθογραφικοýς κανüνες, να εμφανßζουν αδυναμßες üταν καλοýνται να τους εφαρμüσουν; Πþς επÝρχεται η ορθογραφικÞ ωρßμανση και ποιο ρüλο παßζει η ηλικßα και ο χρüνος της τριβÞς με τον εγγραμματισμü; ΤελικÜ τι πρÝπει να κÜνουμε για να περιορßσουμε Þ να εξαλεßψουμε τα ορθογραφικÜ λÜθη; Πþς μποροýμε να προσεγγßσουμε την ορθογραφικÞ μÜθηση þστε να γßνει πιο ελκυστικÞ και συνÜμα πιο αποτελεσματικÞ;
   Ο συγγραφÝας, με την ιδιüτητα του σχολικοý συμβοýλου, επιχεßρησε να δþσει μια απÜντηση στα ερωτÞματα αυτÜ δßνοντας Ýμφαση στο τελευταßο ερþτημα που συνιστÜ μια σýνοψη üλων των προηγοýμενων: ΑλÞθεια, πþς μποροýμε να μÜθουμε την ορθογραφßα ευχÜριστα και απλÜ, þστε να εßναι ελκυστικÞ και ταυτüχρονα αποτελεσματικÞ η μÜθησÞ της; ΚατÝφυγε, γι’ αυτü, στην υπÜρχουσα επιστημονικÞ γνþση. Κι επειδÞ αυτÞ φÜνηκε üτι δεν αρκεß, ανÝλαβε πρωτοβουλßες για να προσεγγßσει την ορθογραφικÞ μÜθηση στην παιδαγωγικÞ πρÜξη. Γι’ αυτü δοκßμασε στις σχολικÝς τÜξεις δραστηριüτητες, νÝες στο σýνολü τους, οι οποßες διακρßνονται σε δυο κατηγορßες:
- Στην πρþτη κατηγορßα ανÞκουν εκεßνες οι πρακτικÝς που ξεκινοýν απü τη θÝση üτι η ορθογραφικÞ υπαγüρευση ως Üσκηση χρησιμεýει μüνο üταν το κεßμενο εναρμονßζεται με τις γνþσεις των μαθητþν, üταν δηλαδÞ αποτελεß πεδßο για μια παιδαγωγικÞ αξιολüγηση της ορθογραφικÞς μÜθησης. Στο μÝρος αυτü προσφÝρονται τα μÝσα για να εμπεδþσει κανεßς την ορθογραφικÞ γνþση παßζοντας και να εξαλεßψει σε πρþτη φÜση τα συνηθÝστερα λÜθη. Πρüκειται για πρωτüτυπες ασκÞσεις-παιχνßδια που πραγματοποιοýνται εßτε ομαδικÜ εßτε ατομικÜ σε φωνολογικü, λεκτικü και συντακτικü επßπεδο.
 - Στη δεýτερη κατηγορßα ανÞκουν εκεßνες οι πρακτικÝς που στηρßζονται στη διαπßστωση üτι υπÜρχουν πιο ευχÜριστοι τρüποι για να διδÜξουμε αποτελεσματικÜ την ορθογραφßα. Μια ασφαλÞς οδüς προς αυτÞ την κατεýθυνση εßναι και η χρÞση της τÝχνης ως διδακτικοý μÝσου. Εδþ οι δραστηριüτητες που προτεßνονται αξιοποιοýν κυρßως τη δýναμη της μουσικÞς και του θεÜτρου.
    Αμφüτερες οι δραστηριüτητες στηρßζονται στην επιστημονικÞ γνþση και την Ýρευνα χωρßς να ξεφεýγουν απü το πνεýμα του Αναλυτικοý σχολικοý ΠρογρÜμματος. Στο σýνολü τους μποροýμε να ποýμε üτι διαμορφþνουν μια εναλλακτικÞ πρüταση για την ορθογραφικÞ μÜθηση.
    Στο τÝλος, υπü τη μορφÞ υπομνÞματος, παρατßθεται μια Κλßμακα ΛεκτικÞς Ορθογραφßας που καλýπτει το φÜσμα της ορθογραφικÞς μÜθησης για κÜθε τÜξη και τη συνολικÞ φοßτηση στο Δημοτικü σχολεßο. Το ορθογραφικü αυτü λεξιλüγιο θα πρÝπει να υπογραμμßσουμε üτι αποτελεß απαραßτητο εργαλεßο για κÜθε προσπÜθεια αξιολüγησης της σχολικÞς μÜθησης.
   Με Üλλα λüγια, δεν Ýχουμε να κÜνουμε με Ýνα ακüμα σχολικü βοÞθημα! Διüτι πρüκειται για Ýνα βιβλßο παιδαγωγικÞς πρακτικÞς, προúüν μιας πολýχρονης εργασßας που πραγματοποιÞθηκε μÝσα στα σχολεßα των δυτικþν προαστßων της Θεσσαλονßκης και της περιοχÞς Αμφιλοχßας. Πρüκειται για Ýνα Ýργο που Ýρχεται να συνδρÜμει την προσπÜθεια των δασκÜλων που μοχθοýν καθημερινÜ μÝσα στη σχολικÞ τÜξη- και üχι μüνο. Μπορεß επßσης να ενισχýσει την προσπÜθεια των γονιþν που ενδιαφÝρονται üλο και πιο ενεργÜ για τη σχολικÞ μÜθηση και γενικÜ üσων εμπλÝκονται με τον Ýνα Þ τον Üλλη τρüπο στη μüρφωση των παιδιþν.

    [Το βιβλßο βγÞκε το ΣεπτÝμβρη του 2012 σε αυτοÝκδοση απü το τυπογραφεßο της ‘’Βιβλιοτεχνßας’’(Ζωοδüχου ΠηγÞς 52α , ΑθÞνα)]

    ΤιμÞ βιβλßου: 15 €

Διατßθεται απü τον συγγραφÝα, αλλÜ και στα παρακÜτω βιβλιοπωλεßα:

Τüπος

Βιβλιοπωλεßα

Διεýθυνση

ΤηλÝφωνα

ΑθÞνα

Βιβλιορρυθμüς

Ζ. ΠηγÞς 18

210-3301251

Γρηγüρη

Σüλωνος 71

210-3629694

Αγρßνιο

Ξενüγλωσσο

ΚαζαντζÞ 25

26410-57.218

Α. ΜοσχονÜ

ΑναστασιÜδη 2

26410-52715, 
           23967

Επßκουρος

Πλ. Σουλßου

26410-46989

Αμφιλοχßα

Π. Τσεκοýρα

ΚαραπÜνου Β

26420-22422

Χ. ΝικολÜου

Ν. ΣτρÜτου 28

26420-22027

¢ρτα

Η πολυθρüνα του Νßτσε

ΦιλελλÞνων 26-28

26810-77302

ΙωÜννινα

Αναγνþστης

ΠυρσινÝλα 11

26510-34911

Θεσσαλονßκη

Κεντρß

Δ. Γοýναρη 22

2310-275349

Βιβλιορρυθμüς

Νικηφ. ΦωκÜ

 

ΚοζÜνη

Συνεταιριστικü

Ρ. Φεραßου 10

24610-26.463

ΠÜτρα

Πολýεδρο

ΚανακÜρη 147

2610-277342

 

Áñ÷éêÞ óåëßäáÅðüìåíç óåëßäá