Ρόναλντ Ντ. Λαίνγκ (1978), Συνομιλίες με παιδιά, ύψιλον/βιβλία (μτφ. Α. Τσελέπογλου), 1980, σ. 124.
Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή από διάφορες συνομιλίες του ιδρυτή της «αντι-ψυχιατρικής» Ρ. Ντ. Λαινγκ κυρίως με τα δυο παιδιά του αλλά και με άλλα παιδιά. Είναι η πρώτη συλλογή του είδους κι απ’ όσο γνωρίζουμε και η μοναδική που έχει εκδοθεί στα ελληνικά μέχρι σήμερα.
Καταγράφτηκαν απ’ το μεγάλο Βρετανό ψυχίατρο μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες από τη στιγμή που έγιναν και καλύπτουν μια περίοδο επτά περίπου χρόνων. Όλες οι συνομιλίες είναι αυθεντικές, δηλαδή αληθινές κι ατόφιες, αφού δεν υπέστησαν κανενός είδους λογοκρισία. Οι συνομιλίες που επελέγησαν για να συμπεριληφθούν σ’ αυτό το βιβλίο δεν συνοδεύονται από ερμηνευτικά σχόλια, διότι σύμφωνα με τον συγγραφέα μπορούν να επιδεχτούν περισσότερες από μία ερμηνείες. Οι διάλογοι είναι όλοι τους συναρπαστικοί και διαβάζονται πολύ εύκολα. Ο Ρ. Ντ. Λαινγκ προέβη σ’ αυτές τις συνομιλίες γιατί αποδίδει πρωταρχική σημασία στον τρόπο που συνεννοούμαστε ή όχι με τους ανθρώπους με τους οποίους ζούμε: επηρεάζει τα πάντα -τη διανοητική, σωματική, συναισθηματική και κοινωνική μας ζωή. Είναι κοινός τόπος πλέον στον κόσμο της ψυχιατρικής ότι οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και οι απαντήσεις που παίρνουμε από τα παιδιά είναι καθοριστικές για να καταλάβουμε τη δική μας ιστορία. Επίσης οι απαντήσεις των παιδιών μπορούν να μας βοηθήσουν στο να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας.
Το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο σε γονιούς και εκπαιδευτικούς, αλλά σ’ όλους. Τα παιδιά έχουν πολλά να μας πουν και αξίζουν και την προσοχή μας και το χρόνο μας. Οι ενήλικοι έχουν τόσα πολλά να κερδίσουν από την επαφή τους με τα παιδιά όσο και τα παιδιά από την επαφή τους με τους ενήλικους. Είναι ζήτημα αυτογνωσίας για τον καθένα μας δηλαδή, καθώς αυτή εξασθενίζει όσο δεν έχουμε επαφή με την παιδική ηλικία.
|