Αυτοκαθαριζόμενα από το χιόνι πεζοδρόμια!!!

Κάτι… «μαγικό» συμβαίνει στο Καρπενήσι, το οποίο θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας.

Εκεί που το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν την τιμητική τους, εφαρμόζεται ένα πολύ έξυπνο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, ώστε τα πεζοδρόμια να «αυτοκαθαρίζονται» από το χιόνι.

Εκεί που το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν την τιμητική τους, εφαρμόζεται ένα πολύ έξυπνο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, ώστε τα πεζοδρόμια να «αυτοκαθαρίζονται» από το χιόνι.

Πώς συμβαίνει αυτό θα μας πείτε. Εύκολα! Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση της γεωθερμίας που εδώ και πολλά χρόνια είναι κοινή πρακτική σε πολλά ελληνικά σπίτια.

Ο δήμος Καρπενησίου έκανε γεωτρήσεις σε βάθος 100 μέτρων στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας εγκαταστάσεις γεωθερμίας. Έτσι μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν, ενεργοποιείται η μηχανολογική υποδομή.

Το νερό που υπάρχει ήδη στο υπέδαφος στους τέσσερις βαθμούς θερμοκρασίας αποστέλλεται στα 100 μέτρα βάθος όπου θερμαίνεται και επιστρέφει σε μια θερμοκρασία 15 με 16 βαθμούς.

Στη συνέχεια δε, το θερμό με τη βοήθεια της γεωθερμίας νερό διοχετεύεται σε μια αντλία θερμότητας όπου με τη βοήθεια και ηλιακών πάνελ φτάνει στους 25 βαθμούς για να καταλήξει σε 1200 μέτρα πεζοδρομίων, τα οποία απαλλάσσονται έτσι από το χιόνι και, κυρίως, τον πάγο. 
Αποτέλεσμα είναι ενώ τα πάντα τριγύρω να είναι λευκά και παγωμένα, τα πεζοδρόμια να μένουν «καθαρά» και ασφαλή για τους πεζούς.

Τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες του Καρπενησίου, απολαμβάνουν μια έκταση πεζοδρομίων με μήκος περί τα 1200 μέτρα χωρίς πάγο σε συνθήκες παγετού χάρη στο συγκεκριμένο τεχνικό έργο.

Το συγκεκριμένο τεχνικό έργο, έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης και λειτουργίας, ενώ πάνω από τις εγκαταστάσεις γεωθερμίας έχει δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης.

Παγωμένη λίμνη

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, η διαδρομή στον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας είναι καλυμμένη με χιόνι, ενώ μοναδικό είναι το σκηνικό στη λίμνη Σμοκόβου, στα δεξιά του αυτοκινητοδρόμου, η οποία έχει παγώσει στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της.

Η λίμνη Σμοκόβου είναι τεχνητή λίμνη της Θεσσαλίας, στις πλαγιές των Αγράφων. Βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Εγκαινιάστηκε το 2002 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 8,5 τ.χλμ και έχει χωρητικότητα 237.000.000 κυβικά μέτρα νερού .

Ο σκοπός κατασκευής της λίμνης είναι να αρδεύει το νοτιοανατολικό τμήμα του κάμπου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς και το βορειοδυτικό τμήμα του κάμπου της επαρχίας Δομοκού, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες της παγωμένης λίμνης Σμοκόβου αυτές τις ημέρες.

Το Περτούλι από ψηλά

Το Περτούλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200μ. 46 χλμ. δυτικά των Tρικάλων. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή ορεινά και τουριστικά κέντρα του νομού Tρικάλων μαζί με την Ελάτη προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών αφού σε αυτό θα βρείτε ζεστά ξενοδοχεία και πετρόχτιστους ξενώνες, ταβέρνες και καφετέριες για ζεστά και κρύα ροφήματα. Οπως διαβάζουμε σε παλαιότερες πηγές το Περτούλι είναι από τα παλαιότερα χωριά της Θεσσαλίας, αποτέλεσε επίσης έδρα των αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Κατοχής.

Πριν συναντήσουμε το Περτούλι βρίσκουμε τα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου καθε χρόνο αναβιώνεται ο τρόπος συμβίωσης των Σαρακατσαναίων που βρίσκεται στο χώρο απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Μερικά λεπτά αργότερα συναντάμε τον κατασκηνωτικό χώρο στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής που έχετε τη δυνατότητα να κατασκηνώσετε ή να παρκάρετε το τροχόσπιτό σας στο πίσω μέρος της εκκλησίας.

Ένα ταξίδι στο Περτούλι με drone