Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

 

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός

Χρήσιμες Συνδέσεις

      Εργαστηριακές Ασκήσεις για Συστήματα Ανάφλεξης και Παροχής Καυσίμου

Περιλαμβάνονται 12 εργαστηριακές δραστηριότητες που έχουν προετοιμαστεί από  συναδέλφους του Εργαστήριου Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου του 3ου ΣΕΚ Νέας Σμύρνης. Βασίζονται στην πινακίδα DL AM 31 De Lorenzo που έχουν προμηθευθεί ορισμένα σχολεία.

Οι ασκήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν στα μαθήματα Τεχνολογίας Ελέγχου και Διαγνώσεων, Στοιχεία Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρικό Σύστημα Αυτοκινήτου και ΜΕΚ.

Είναι σημαντικό ότι οι περισσότερες ιδέες των ασκήσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία, με απλές ηλεκτρικές διατάξεις ή και με οποιονδήποτε σύγχρονο βενζινοκινητήρα του εργαστηρίου.

 Οι εργαστηριακές δραστηριότητες που παρουσιάζονται είναι οι εξής:

 

  1. Διακόπτης ανάφλεξης
    Αποτελεί μια απλή ευκαιρία για κατανόηση των σημάτων εισόδου και των απεικονίσεών τους, ως βασικό εργαλείο ελέγχου και διαγνώσεων. Μπορεί να αξιοποιηθεί στα μαθήματα: ΤΕΔ, Στοιχεία Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρικό σύστημα Αυτοκινήτου.
  2. Αισθητήρας θέσης πεταλούδας γκαζιού.
    Εισαγωγικά, η άσκηση μας δίνει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε με τους μαθητές τον διακόπτη και το ποτενσιόμετρο, ως μέρη ενός ηλεκτρικού κυκλώματος (ΤΕΔ και Στοιχεία Ηλεκτροτεχνίας). Ακόμη, η χρήση του ωμόμετρου ή του παλμογράφου για τον έλεγχο ενός διακόπτη OnOff  ή ενός ποτενσιόμετρου,   ο ρόλος του αισθητήρα στον ψεκασμό, τι συμβαίνει όταν πατάμε τέρμα το γκάζι κλπ
    Ακόμη μπορεί να γίνει εισαγωγή σε μετρήσεις με βολτόμετρο, έλεγχο τάσης, γείωση κλπ, στην κατανόηση της διαφοράς μεταξύ τροφοδοσίας και σήματος κλπ.
    Στη συνέχεια εμβαθύνουμε στη συμπεριφορά της μηχανής ανάλογα με το πάτημα του γκαζιού και στην απεικόνισή της στα όργανα μετρήσεως.
  3. Αισθητήρας οξυγόνου.
    Δίνει τη δυνατότητα κατανόησης του ρόλου του αισθητήρα και των απαιτούμενων ελέγχων για την διερεύνηση της καλής λειτουργίας του.
  4. Μετρητής εισερχόμενου αέρα
    Η άσκηση δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν οι μαθητές τη συσχέτιση μεταξύ ενός καθαρά φυσικού μεγέθους, όπως είναι η ροή του αέρα και της δυνατότητας απεικόνισής του με ηλεκτρικά όργανα. Στην ουσία βέβαια προσφέρεται στην επισήμανση σημαντικών παραμέτρων που επηρεάζουν τον έλεγχο του εισερχόμενου αέρα και την συσχέτισή του με τις στροφές της μηχανής.
  5. Ρυθμιστής ελάχιστου αριθμού στροφών κινητήρα
    Πέραν της ουσίας της άσκησης, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εισαγωγή στις μετρήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κινητήρες, στους βηματικούς κινητήρες και στις εφαρμογές τους. Δίνει τη δυνατότητα να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε τα φυσικά μεγέθη από τις απεικονίσεις των ηλεκτρικών μεγεθών. Επιπλέον, παρέχει την ευκαιρία να τονιστεί η σημασία της ακριβούς ρύθμισης του ρελαντί.
  6. Αισθητήρας απόλυτης πίεσης
  7. Βαλβίδες έγχυσης
    Με βάση το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ενεργοποιητή, μπορούμε να κάνουμε εισαγωγή στον έλεγχο των ηλεκτρομαγνητικών βαλβίδων και στην κατανόηση της λειτουργίας τους (ωμομέτρηση πηνίου). Στη συνέχεια, μπορούμε να απεικονίσουμε την συμπεριφορά του μπεκ στις διάφορες φάσεις λειτουργίας
  8. Αισθητήρας στροφών και αβάνς
    Εκτός από τον απαιτούμενο έλεγχο της αντίστασης, μπορούμε να απεικονίσουμε – διερευνήσουμε τα σήματα τα οποία παράγονται με βάση τη λειτουργία της μηχανής και κατά την κρουστική καύση.
  9. Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα κανίστρου
  10. Ηλεκτροκίνητη αντλία και μετρητής στάθμης
    Εισαγωγικά, αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για μέτρηση της αντίστασης του τυλίγματος και της συνέχειάς του σε ηλεκτροκινητήρες. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί η διαφορά της φάσης ενεργοποίησης της αντλίας και του μετρητή, ο τρόπος ηλεκτρικής αντιστοίχησης της στάθμης και η ενεργοποίηση της λυχνίας ρεζέρβας.
  11. Διακόπτης ασφαλείας διακοπής καυσίμου
    Εισαγωγικά αποτελεί ευκαιρία για την παρουσίαση ενός χαρακτηριστικού στοιχείου ασφαλείας του αυτοκινήτου. Επίσης να τονιστεί η σημασία του ελέγχου καλής λειτουργίας του.
  12. Αισθητήρας θερμοκρασίας αυτοκινήτου

 Κατεβάστε τις Οδηγίες για τις 12 Εργαστηριακές Ασκήσεις από τη διεύθυνση:

 https://skydrive.live.com/redir?resid=580B79A9B251FD4A%21105