Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

 

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός

Χρήσιμες Συνδέσεις

Οδηγός Βιογραφικού Σημειώματος αποφοίτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 

 Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία με τα οποία μπορούμε να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας, με σκοπό τη διεκδίκηση μιας θέσης.

Αναλυτικές οδηγίες για τη σύνταξή του μπορείτε να βρείτε στα βιβλία του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού τα οποία σας δόθηκαν από το σχολείο σας ή να ανατρέξετε σε σχετικές οδηγίες που σας έχουν δώσει οι καθηγητές σας.  

Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Εργασιακό Περιβάλλον του Μηχανολογικού τομέα», ένα  βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 

  • Να είναι ευπαρουσίαστο (καλύτερα γραμμένο σε υπολογιστή)
  • Να μην έχει ορθογραφικά λάθη
  • Να περιλαμβάνει πληροφορίες με ακρίβεια και σαφήνεια, χωρίς υπερβολές και λανθασμένα στοιχεία.

 Η δομή του βιογραφικού σημειώματος 

1: Προσωπικά στοιχεία – Ατομικά στοιχεία

Ονοματεπώνυμο:

Τόπος και ημερομηνία γέννησης:

Οικογενειακή κατάσταση: πχ Άγαμος

Στρατολογική κατάσταση: πχ Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ή Έχω αναβολή λόγω συνέχισης των σπουδών στο ………. (αναφέρατε σχολή ή ΙΕΚ κλπ)

Διεύθυνση κατοικίας:

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ηλεκτρονική διεύθυνση:

2. Σπουδές

Όνομα σχολείου και ειδικότητα:

Διεύθυνση σχολείου:

Τίτλος σπουδών:

Επίδοση: (γενικός βαθμός που αναγράφεται στο απολυτήριό σας)

Ειδικά μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο της επιχείρησης: (αν χρειάζεται, αν δεν είναι η επιχείρηση απόλυτα συμβατή με το αντικείμενο της εργασίας πχ αν απευθύνεστε σε μια επιχείρηση συντήρησης μηχανών θαλάσσης, είναι χρήσιμο να αναφέρεται ότι διδαχθήκατε τα μαθήματα ΜΕΚ, Στοιχεία Μηχανών, Μηχανολογικό Σχέδιο)

Χρόνος αποφοίτησης:

3. Πρόσθετες γνώσεις – Σχολικές Εμπειρίες

Μπορείτε να παρουσιάσετε σεμινάρια που παρακολουθήσατε, να αναφέρετε συμμετοχή  σας σε μαθητικές εργασίες ή προγράμματα (πχ Περιβαλλοντική, Αγωγή Υγείας, Δαίδαλος, ειδικές εργασίες στο πλαίσιο των μαθημάτων), σημαντικές επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους και εκθέσεις.

4. Ξένες γλώσσες

Γλώσσα:

Τίτλος Σπουδών:

Επίδοση:

Εκπαιδευτικό Ίδρυμα:

Διάρκεια Σπουδών:

Αν δεν υπάρχει τίτλος σπουδών ξένης γλώσσας, περιγράψτε με απόλυτη ειλικρίνεια το επίπεδο των γνώσεών σας.  

5. Γνώσεις – Δεξιότητες Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Αναφέρατε αν έχετε ACDL ή περιγράψτε το επίπεδο των γνώσεών σας και τα προγράμματα που γνωρίζετε.

Επίσης μπορείτε να αναφέρετε σύντομα τις τυχόν εργασίες που έχετε κάνει με τη χρήση του Η/Υ και του Ιντερνετ, τόσο στα ειδικά μαθήματα πληροφορικής του σχολείου όσο και στα υπόλοιπα μαθήματα.

6. Εργασιακή εμπειρία

Αναφέρετε τα παρακάτω στοιχεία των εταιριών που τυχόν εργαστήκατε, κατά χρονολογική σειρά (η τελευταία απασχόληση αναφέρεται πρώτη).

Όνομα εταιρίας / φορέα:

Διεύθυνση – Τηλέφωνα:

Θέση εργασίας – Αντικείμενο εργασίας:

Χρόνος απασχόλησης:

Άτομο της εταιρίας που μπορεί να δώσει πληροφορίες: (προαιρετικό)

Η εργασιακή εμπειρία αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του βιογραφικού σας ακόμη και αν δεν έχει άμεση σχέση με τη θέση που διεκδικείτε. Για παράδειγμα, αν κάποτε εργαστήκατε ως βοηθός ομαδάρχη σε κάποια κατασκήνωση, αυτό μπορεί να εκτιμηθεί, γιατί έχετε εμπειρία να οργανώνετε και να καθοδηγείτε ομάδες ανθρώπων. 

 7. Ενδιαφέροντα

Μπορείτε να αναφέρετε τους βασικούς τομείς που σας ενδιαφέρουν και τα χόμπυ σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένας νέος ο οποίος έχει ενδιαφέροντα (πχ μουσική, χορός, μέλος πολιτιστικού συλλόγου ή άλλου κοινωνικού φορέα) ή μπορεί να επιδείξει τομείς που έχει διαπρέψει (πχ ως ποδοσφαιριστής), αυτό δρα κατά κανόνα θετικά στη γενικότερη εικόνα που σχηματίζει κάποιος επιχειρηματίας για εσάς.  

 8. Συστάσεις

Αναφέρετε τα ονοματεπώνυμα προσώπων τα οποία έχουν κάποιο κύρος και αναγνώριση, είτε επαγγελματική, είτε κοινωνική και με τα οποία έχετε συνεργαστεί και μπορούν να δώσουν καλές συστάσεις για εσάς. Προφανώς μπορείτε να προτείνετε κάποιον εκπαιδευτικό του σχολείου που αποφοιτήσατε, τον διευθυντή του σχολείου, τον αρχηγό του αθλητικού συλλόγου που συμμετέχετε κλπ.

 

Επίσης, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Βιογραφικού Σημειώματος το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του Europass http://europass.oeek.gr  

Για να δείξουμε ότι πράγματι ενδιαφερόμαστε να εργαστούμε σε μια επιχείρηση, καλό είναι το βιογραφικό να συνοδεύεται με μια ξεχωριστή συνοδευτική επιστολή που να αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους απευθυνόμαστε για εργασία στη συγκεκριμένη εταιρία.  

  • Η συνοδευτική επιστολή δεν πρέπει να έχει έκταση μεγαλύτερη από μία σελίδα
  • Στο επάνω μέρος πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία σας όπως και τα στοιχεία του παραλήπτη καθώς και η ημερομηνία σύνταξης.
  • Στο τέλος της επιστολής πρέπει να υπάρχει η υπογραφή σας

Το περιεχόμενο της επιστολής προτείνουμε να περιλαμβάνει 4 παραγράφους: 

  1. Στοιχεία σχετικά με το πώς ενημερωθήκατε για τη θέση (αν έχετε πράγματι πληροφορίες ότι η επιχείρηση επιθυμεί να προσλάβει κάποιον, διαφορετικά ξεκινήστε με το 2)
  2. Τους λόγους για τους οποίους θέλετε να εργαστείτε σε αυτήν την επιχείρηση. Οι λόγοι πρέπει να αναφέρονται κυρίως στις ανάγκες της εταιρίας – γιατί νομίζετε ότι μπορείτε να εργαστείτε αποδοτικά σε αυτήν και γιατί θα δείξετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον (πχ γιατί ο χώρος των μοτοποδηλάτων σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα από μικρή ηλικία και θα θέλατε να γίνει το επάγγελμά σας)
  3. Σημειώνετε περιληπτικά τις γνώσεις σας, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο της εταιρίας.
  4. Δηλώνετε την επιθυμία σας να έρθετε σε προσωπική επικοινωνία με την εταιρία, εάν σας καλέσουν για συνέντευξη

 

Βιβλιογραφία:

Για τις παραπάνω πληροφορίες αξιοποιήθηκαν:

1. Εργασιακό Περιβάλλον του Μηχανολογικού τομέα, Αθήνα, 2000, ΥΠΕΠΘ

2. Εργασιακό Περιβάλλον τομέα Υγείας Πρόνοιας, Αθήνα, 2003, ΥΠΕΠΘ – ΟΕΔΒ

3. Europass http://europass.oeek.gr