Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

 

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός

Χρήσιμες Συνδέσεις

.Το μουσείο υδροκίνησης Εφταπίτας

Το συγκρότημα υδροκίνησης βρίσκεται στην περιοχή της Εφταπίτας, στην παραποτάμια περιοχή του Μεγανίτη, στο Νομό Αχαΐας, ακριβώς στη συνοριακή γραμμή μεταξύ του Δήμου Αιγίου και του νεοσύστατου Καποδιστριακού Δήμου Συμπολιτείας, 174 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πρόκειται για ένα Βιομηχανικό Συγκρότημα που έχει κριθεί Διατηρητέο, από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αξιόλογο δείγμα της Πρώτης Βιομηχανικής Περιόδου στην Ελλάδα. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται: Υδρόμυλος, Ελαιοτριβείο και Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το συγκρότημα ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως επισκέψιμος Μουσειακός χώρος που παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για μαθητές και φοιτητές όσο και για επισκέπτες με γενικότερο επιστημονικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον.

Ο χώρος παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον επισκέπτη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να δει τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό του χώρο, τον καλοδιατηρημένο και σε αρτιότητα ευρισκόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό (φτερωτές, γρανάζια, πιεστήρια, μυλόπετρες κλπ), να περιηγηθεί στο κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων που το περιβάλει ακολουθώντας τα περιπατητικά μονοπάτια και τις διαδρομές με προορισμούς (εκκλησάκι Τιμίου Προδρόμου περασμένου αιώνα με αγιογραφίες Κ. Φανέλη, το λόφο του Πύργου, στένωμα Ζάβαδου, πηγάδι), ν' απολαύσει τους ελαιώνες, πορτοκαλεώνες, αμπελώνες και σταφιδαμπελώνες, ν' ακολουθήσει την παραποτάμια διαδρομή και να φτάσει ως τα χωριά: Αράχωβα (Κρήνη), Γρηγόρι, Παρασκευή, Δάφνες, να παρακολουθήσει τις αγροτικές εργασίες κάθε περιόδου (τρύγο, συγκομιδή ελιάς, φύτεμα περιβολιών κλπ), να κάνει παρατήρηση πουλιών από το ειδικό παρατηρητήριο, να παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου - ζωγραφικής τοπίου (με καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), να περιηγηθεί και να συλλέξει θεραπευτικά και αρωματικά βότανα.

Ο επισκέπτης του συγκροτήματος μπορεί παράλληλα να απολαύσει τα αυτοφυή πλατάνια, τις ιτιές, τις λεύκες, τους ευκαλύπτους μαζί με τις ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, καρυδιές και τα μικρότερα φυτικά είδη που το περιβάλλουν και το αγκαλιάζουν.

Στο Mουσείο πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς και περιλαμβάνουν πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες: Μουσείο Υδροκίνησης Εφταπίτας www.museum-eftapita.gr 
 
 
Δείτε άλλες ιδέες για επισκέψεις στο Τεχνικός Πολιτισμός 
    - Επισκέψεις