4ο Φύλλο Εργασίας-Κολοκοτρώνης-Άννα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Αννούλα   
Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 14:43

1)Τα γεγονότα αυτά γίνονται στο Μεσολόγγι το ξημέρωμα της αγίας ημέρας των Χριστουγέννων. Οι εκκλησίες ήταν ανοικτές και έκλεισαν για να είναι προσεχτικοί οι Έλληνες στον πόλεμο. Νίκησαν οι Έλληνες και ηττήθηκαν οι Οθωμανοί Τούρκοι.

3)Στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου συμμετείχε ο Ανδρέας Μιαούλης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Δημήτριος Μακρής, Νότης Μπότσαρης, Κίτσιος Τζαβέλας, Γεώργιος Καραϊσκάκης και Σαχτούρης. Επίσης, διήρκησε για δύο μήνες και έληξε με αποτυχία των τουρκικών δυνάμεων να κυριεύσουν την πόλη.

Ύμνος εις την ελευθερίαν

Σβιέται ?αυξαίνοντας η πρώτη
του Aχελώου νεροσυρμή?
το χλιμίτρισμα και οι κρότοι
και του ανθρώπου οι γογγυσμοί.
112
Έτσι ν' άκουα να βουίξη
τον βαθύν Ωκεανό,
και στο κύμα του να πνίξη
κάθε σπέρμα Aγαρηνό

Κείμενο από τη Βικιπαίδεια

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στην Ήπειρο, νέα δοκιμασία περίμενε τους καταπονημένους Οθωμανούς. Στην προσπάθειά τους να διαβούν τον πλημμυρισμένο Αχελώο, πολλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Τα υπολείμματα των δυνάμεων του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη έφθασαν σε κακή κατάσταση στις 21 Φεβρουαρίου του 1823 στο Κραβασαρά (σημερινή Αμφιλοχία) και στη συνέχεια πέρασαν με πλοία στην Πρέβεζα.

 

 

4)Ναι, γιατί αυτό το γεγονός έγινε στην περίοδο της επανάστασης(στο μέρος όπου είχε καταγράψει με τον Ύμνο εις την ελευθερίαν ο Διονύσιος Σολωμός).


 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 15:34