Υδατοσφαίριση του ερασιτέχνη

Ως μητέρα παιδιών που υπηρετούν ερασιτεχνικά το άθλημα της υδατοσφαίρισης στις ακαδημίες του Ολυμπιακού θα ήθελα να τονίσω ότι είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα που απαιτεί κόπο και πόνο. Τα παιδιά αθλούνται καθημερινά από τις 21:30 μέχρι τις 23:00 και το Σάββατο απογευματινή ώρα. Οι αγώνες και τα φιλικά παιχνίδια είναι συνεχή και κάποιες φορές τα απασχολούν και τις Κυριακές. Το άθλημα αυτό απαιτεί και προπόνηση έξω από το νερό, για να μπορεί το παιδί να δυναμώσει τα χέρια και τα πόδια του, ώστε να αντέξει την πίεση του παιχνιδιού.

Μοιραία τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να προετοιμαστούν τόσο καλά για το σχολείο. Είναι κουρασμένα, νυσταγμένα το πρωί και κάποια μαθήματα τα ολοκληρώνουν επιφανειακά. Προσπαθούν να τα προλάβουν όλα σε λίγες ώρες.

Εύχομαι η ομάδα του Ολυμπιακού να κάνει δικιά της πισίνα, ώστε τα παιδιά να έχουν ανθρώπινα ωράρια, να μην αργούν τόσο πολύ και να μπορούν να προπονούνται σε μεγαλύτερο χώρο που δεν θα μοιράζονται με άλλες ομάδες.

Καλή τύχη σε όλα τα παιδιά που αγωνίζονται για ένα στόχο, για μια ιδέα, για ένα ιδανικό.

Αρχαία λακωνικότητα – Σύγχρονη παρακμή της γλώσσας.

Οι αρχαίοι με το <<λακωνίζειν εστί φιλοσοφειν>> δήλωναν πως το να μπορεί κάποιος να μιλά σύντομα και περιεκτικά είναι φιλοσοφική στάση ζωής. Η εύστοχη έκφραση σήμαινε πνευματική καλλιέργεια, καλή γνώση της γλώσσας, αλλά και λιτότητα και ουσία, τόσο στον τρόπο σκέψης, όσο και στον τρόπο ζωής.

Η μεστή έκφραση προσδίδει βαρύτητα στα λόγια, προάγει τη σκέψη καθιστώντας την επικοινωνία πιο σαφή και ειλικρινή. Αντίθετα ο φλύαρος λόγος που χρησιμοποιεί εντυπωσιακά σχήματα λόγου μπορεί να κρύβει παγίδες και απατηλές υποσχέσεις. Επομένως ο ρόλος της λακωνικότητας είναι παιδευτικός και γι΄αυτό η σοφία των λαών αποκρυσταλλώνεται σε επιγράμματα και παροιμίες.

Στην εποχή μας, δυστυχώς, παρατηρείται το φαινόμενο της συντόμευσης και της τυποποίησης του λόγου που περιορίζεται στα στοιχειώδη και συνθηματοποιείται. Οι νέοι κυρίως υιοθετούν τετριμμένες εκφράσεις, αρκτικόλεξα, συνθήματα και <<σλόγκαν>>. Η φτωχή και προκατασκευασμένη γλώσσα θέτει φραγμό στην επικοινωνία και παγώνει το συναίσθημα. Συρρικνώνοντας το λόγο περιορίζουμε το στοχασμό στη ρηχότητα και την επιφάνεια. Έτσι η επικοινωνία γίνεται απρόσωπη, επιδερμική και η γλώσσα εμπορευματοποιείται. Επομένως η γλωσσική πενία είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πνευματική πρόοδο.

Η κρίση του θεσμού των Ολυμπιακών αγώνων

Μακάρι τα νέα παιδιά να ζήσουν το αληθινό ολυμπιακό πνεύμα.
Αγώνας για τη νίκη

Αγαπητέ επισκέπτη της ιστοσελίδας,

θα ήθελα να επισημάνω πόσο έχει αλλάξει ο θεσμός των Ολυμπιακών αγώνων. Παλιά οι αγωνιζόμενοι πάλευαν για ένα κλαδί ελιάς και για τη δόξα που ήταν πολύ μεγάλη. Η οικογένειά τους καμάρωνε για τη νίκη και την τιμή, ενώ γράφονταν γι΄αυτούς ύμνοι και ποιήματα. Και σήμερα, βέβαια, οι ολυμπιονίκες είναι τιμημένοι, αλλά κυρίως ενδιαφέρονται για τις οικονομικές απολαβές και τα διαφημιστικά κέρδη. Συνάμα είναι λυπηρό το φαινόμενο της χρήσης αναβολικών, της προσπάθειας να διακριθούν με πλάγια και ύπουλα μέσα. Απουσιάζει ο σεβασμός στον αντίπαλο, η άμιλλα και ο ευγενής συναγωνισμός.

Εύχομαι να ξαναζήσουμε την αίγλη και το γνήσιο πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων και εμείς και τα παιδιά μας.