Οξέα – Βάσεις – Άλατα

Διαβάστε τα βασικά για τα Οξέα- Βάσεις – Άλατα

Οξέα-Βάσεις-Άλατα


Δοκιμάστε την αντίδραση των οξέων με διάφορα μέταλλα χωρίς κίνδυνο! Με το προσομοιωμένο Εργαστήριο Χημείας Molwave:


Παρακολουθήστε τον Max, να κατασκευάζει ένα πύραυλο χρησιμοποιώντας μια από τις βασικές ιδιότητες των οξέων: Αντιδρούν με τη μαγειρική σόδα και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα.


Δείτε παρακάτω τι συμβαίνει όταν μέσα στο νερό διαλύεται κάποιο οξύ! Να γιατί το ονομάζουμε “δότη πρωτονίων


Αντίστοιχα, παρακολουθήστε τι συμβαίνει όταν μέσα στο νερό διαλύεται κάποια βάση. Να γιατί οι βάσεις θεωρούνται “υποδοχείς πρωτονίων”.


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ισχυρού (υδροχλωρικό οξύ – HCl) και ενός ασθενούς οξέως (υδροφθορικό οξύ – HF) ? Παρακολουθήστε το animation επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικό οξύ.

Μετρήστε το pH διαφόρων οξέων και βάσεων, δείτε πώς αντιδρούν με τους δείκτες, αραιώστε τα ή αναμείξτε τα ! Με το προσομοιωμένο Εργαστήριο Χημείας Molwave:


Ελέγξτε το pH πραγμάτων όπως ο καφές, το σάλιο και το σαπούνι για να προσδιορίσετε αν είναι όξινο, βασικό ή ουδέτερο. Δέστε τον σχετικό αριθμό των ιόντων υδροξειδίου και υδρονίου στη λύση. Κάντε εναλλαγές μεταξύ λογαριθμικής και γραμμικής κλίμακας. Εξερευνήστε εάν η αλλαγή της μάζας ή η διάλυση με νερό επηρεάζει το pH. Ακόμη, μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας υγρό!

Κλίμακα pH

Κλικ για εκτέλεση

 


Κατασκευάστε πολύ εύκολα ένα δείκτη ph, από κόκκινο λάχανο και δείτε πώς χρωματίζεται όταν αναμιγνύεται με υδατικά διαλύματα από  διάφορες καθημερινές ουσίες όπως σόδα φαγητού, ξίδι, σόδα πλυντηρίου και αποφρακτικό σωλήνων (καυστική σόδα).


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *