Γιατί είναι καλές οι δραστηριότητες στο νερό για τα άτομα με ατελή οστεογένεση
Δεν είναι συχνό να βρίσκει κάποιος κάτι που του κάνει καλό και να τον διασκεδάζει κιόλας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην περίπτωση των ατόμων με ατελή οστεογένεση, τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, και τα παιχνίδια στο νερό και το κολύμπι. Η πισίνα, τα SPA ή, στην περίπτωση των νηπίων, η μπανιέρα είναι μέρη για διασκέδαση, χαλάρωση και όπου μπορούν να είναι ενεργά σωματικά σε ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον.
Τα παιχνίδια στο νερό και η κολύμβηση παρέχουν χρόνο και τόπο για
- χαλάρωση και απόλαυση μιας ψυχαγωγικής δραστηριότητας
- βελτίωση και διατήρηση της γενικής φυσικής κατάστασης
- αύξηση της αεροβικής κατάστασης
- αποκατάσταση μετά από ένα κάταγμα ή χειρουργική επέμβαση
- ανάπτυξη νέων κινητικών δεξιοτήτων
Το νερό έχει άνωση. Στο νερό ένα άτομο μπορεί να κινήσει τα χέρια και τα πόδια πιο ελεύθερα απ' ότι στο έδαφος. Η άνωση του νερού παρέχει επίσης μια μέτρια αντίσταση που δεν θα βλάψει τις εύθραυστες αρθρώσεις. Το ζεστό νερό χαλαρώνει και μπορεί επίσης να απαλύνει τον πόνο. Τα παιχνίδια στο νερό δεν απαιτούν πολλές ειδικές δεξιότητες. Υπάρχουν πολλές συσκευές βοηθητικές για το κολύμπι που παρέχουν άνεση και ασφάλεια για τους μη-κολυμβητές, για εκείνους που μαθαίνουν να κολυμπούν, τα νήπια και καθένα που χρειάζεται μια μικρή βοήθεια στο νερό.
Η κολύμβηση, ιδιαίτερα το κρόουλ ή η ελεύθερη κολύμβηση, είναι διασκεδαστική και ευεργετική από μόνη της. Αλλά και δραστηριότητες που δεν απαιτούν κολύμπι, όταν εκτελούνται στο νερό, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα επίσης. Αυτές περιλαμβάνουν το περπάτημα μέσα στο νερό (ακόμη και με τη βοήθεια περπατούρας), την στήριξη του ατόμου σε ένα σωσίβιο ή άλλο σώμα που επιπλέει και την εκτέλεση ασκήσεων με κλωτσιές, ή ακόμη το να κάθεται το άτομο σε ρηχά νερά και να πλατσουρίζει.
Φυσικά, ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη άσκηση, τα άτομα με ατελή οστεογένεση ή, αν πρόκειται για παιδιά, οι γονείς τους πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους ή/και τον φυσικοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή τους για να καθορίσουν τι είναι ασφαλές για το συγκεκριμένο άτομο με τη συγκεκριμένη σειρά συμπτωμάτων της ατελούς οστεογένεσης. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι συχνά μια καλή πηγή πληροφοριών για το ποιες πισίνες είναι κατάλληλες ώστε να μπορεί το άτομο να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα και για το ποιος εξοπλισμός είναι κατάλληλος για το κολύμπι.
Δείτε επίσης:
Πηγή:
από newsletter στο site του Osteogenesis
Imperfecta Foundation (OIF)