Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Διαδικτυακά Παιχνίδια

Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Διαδικτυακά Παιχνίδια
 
           Εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκύψει με την πολύωρη ενασχόληση ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, τα δωμάτια συζητήσεων, ο ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα. 
Ένα άτομο είναι εθισμένο όταν χαρακτηρίζεται από τουλάχιστο τρία από τα πιο κάτω: 
  • Χρήση του Διαδικτύου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προτιθέμενο
  • oΚατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή/και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο
  • oΣυμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης, όπως για παράδειγμα άγχος, έμμονη σκέψη για το Διαδίκτυο, όνειρα για το Διαδίκτυο
  • oΧρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα απόσυρσης
  • oΜείωση λειτουργικότητας του ατόμου. Συνήθως παραμελούν την προσωπική τους υγεία, γευματίζουν ανθυγιεινά, σταματούν τα αγαπημένα τους ενδιαφέροντα, εγκαταλείπουν το σχολείο, συγκρούονται έντονα στο σπίτι με τους γονείς τους, έχουν μεγάλη ένταση και θυμό που οδηγεί ακόμα και στη βία (Chakraborty, 2010)
  • oΣυνέχιση χρήσης του Διαδικτύου παρά τη γνώση της παραπάνω δυσλειτουργίας

         Για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, ευαισθητοποιούμαστε και ενημερωνόμαστε για το φαινόμενο του εθισμού. Χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με μέτρο, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά μας εναλλακτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, χορωδίες, χορό και άλλες. Καλλιεργούμε ορθές στάσεις αξιοποίησης του Διαδικτύου από μικρές ηλικίες. Ως γονείς ελέγχουμε και περιορίζουμε το χρόνο που τα παιδιά μας ξοδεύουν στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να ελέγχουμε το χρόνο που περνούν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο εγκαθιστώντας ειδικά λογισμικά (π.χ. KidsWatch Time Control, WatchDog). Ως γονείς συζητάμε με τα παιδιά μας από νεαρή ηλικία κανόνες χρήσης του Διαδικτύου και δίνουμε εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης.

        Ο εθισμός στο Internet, μια από τις πιο σύγχρονες και αναπτυσσόμενες καταχρήσεις της εποχής μας, εκτός από τους εφήβους χτυπάει τώρα και τους ενήλικες. Μάλιστα, το πρώτο Τμήμα για την «αντιμετώπιση της παθολογικής χρήσης του Διαδικτύου», που καλύπτει και ενήλικες ξεκίνησε την λειτουργία του στην Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών. Καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που η ζωή τους διαλύεται καθώς αυτοί βουλιάζουν στο Διαδίκτυο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα καταλήξει στο αν πρόκειται για μια νέα μορφή εξάρτησης. Το πρόβλημα αρχίζει όταν η κατάχρηση του Διαδικτύου διαλύει τη ζωή μας ή λειτουργεί ως υποκατάστατο.
 
        Αυτό συμβαίνει στα Διαδικτυακά παιχνίδια. Πολλοί παραδέχονται ότι κάποιο παιχνίδι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ντύνονται, τον τρόπο που αστειεύονται, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και την πολιτιστική τους ταυτότητα γενικότερα, με τον ίδιο τρόπο που επιδρούσαν σ? άλλες εποχές τα βιβλία, τα μουσικά γκρουπ και οι κινηματογραφικές ταινίες. Υπάρχουν παιχνίδια που εκεί 
μπορούν να κάνουν τα πάντα: αγοράζουν γη, πουλάνε γη, χτίζουν σπίτια, οδηγούν αυτοκίνητα, πιλοτάρουν αεροπλάνα, χτυπάνε τατού σε κάθε μεριά του κορμιού τους, αλλάζουν κορμιά, χορεύουν, διαβάζουν, ακούνε μουσική, συζητάνε, βρίζουν, βοηθάνε, προκαλούν, κάνουν έρωτα, παντρεύονται, χωρίζουν, και κάνουν οικογένειες κλπ κλπ. Και επειδή η πραγματική τους ζωή, μπορεί να είναι διαφορετική από αυτά, επιλέγουν να παίζουν για να ξεφεύγουν, για να αισθάνονται ελεύθεροι...
 
 
       
       Οι πολλές ώρες ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια στο Internetέκαναν έναν Έλληνα 17χρονο να πιστέψει ότι έχασε σε διαδικτυακό παιχνίδι 17.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Άφησε δύο επιστολές στην οικογένειά του όπου εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στην αυτοκτονία και ζήτησε συγγνώμη γιατί πίστευε ότι οι γονείς του θα έπρεπε τελικά να καταβάλουν αυτό το ποσό στην εταιρεία διαδικτυακών παιχνιδιών. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και αφού εντοπίστηκε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χρειάστηκε η βοήθεια ψυχολόγων για να πειστεί ότι δεν έχασε τα 17.000 ευρώ.
       ,,,,Καλό λοιπόν το σερφάρισμα, αλλά με μέτρο.......
 

Πρόσθετες πληροφορίες