Σχόλιο
οίκαδε Πάνω

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ οι συνομιλίες για τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ

Για «καλή αρχή» μιλά ο ΟΗΕ

ΒΙΕΝΝΗ

Για «καλό ξεκίνημα» στις τεχνικές συνομιλίες με το Ιράκ σχετικά με την επανέναρξη των επιθεωρήσεων μιλούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Βιέννη, ενώ η Γαλλία επαναδιατυπώνει την αντίθεσή της στα αμερικανικά σχέδια και Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία.


Η Γαλλία επανέλαβε χθες την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απειλεί το Ιράκ με τη χρήση στρατιωτικής βίας και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να απειλήσει τη διεθνή σταθερότητα.

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις υπάρχουσες αποφάσεις σχετικά με το Ιράκ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν συμφωνούν με την έκδοση νέας απόφασης όπως αυτή που προωθούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

TO BHMA on-line

Οι υπουργοί Οικονομικών που παίρνουν μέρος στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον εξέτασαν όλα τα σενάρια για τις επιπτώσεις της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ


Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον σχεδιαζόμενο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία πόλεμο στο Ιράκ θα είναι ως και τρεις φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με εκείνες που προέκυψαν από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε αναλύσεις που γίνονται ήδη στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τις οποίες έχει ήδη ενημερωθεί το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα. Ήδη άλλωστε, όπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», μελέτη των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών εκατέρωθεν του Ατλαντικού (της Citigroup και της Deutsche Bank) αναβιβάζει το κόστος του επικείμενου πολέμου σε 200 δισ. δολάρια έναντι 60 δισ. μόνον της προηγούμενης αναμέτρησης ΗΠΑ και Ιράκ.

… Και αυτές μεν οι εφιαλτικές αποτιμήσεις περιορίζονται στην πραγματική οικονομία, ενώ στην παρούσα φάση της διεθνούς υφέσεως οι μεγαλύτερες απώλειες που προκαλεί η απειλή του πολέμου καταγράφονται ήδη στις κεφαλαιαγορές με την κατάρρευση των μεγάλων χρηματιστηρίων. Στην Ουάσιγκτον προχθές οι υπουργοί Οικονομίας των 7 ισχυρών χωρών της γης (G7) εκτίμησαν ότι οι απώλειες που ήδη έχουν σημειωθεί στα χρηματιστήρια ίσως είναι μεγαλύτερες αυτών του πολέμου και ενδεικτική του κλίματος της απόγνωσης που έχει καταλάβει την οικονομική ηγεσία του πλανήτη είναι η μόλις αποκρυπτόμενη επιθετικότητα ορισμένων παραγόντων που ανοικτά λένε πλέον: «Ας γίνει γρήγορα ο πόλεμος για να πέσει η τιμή του πετρελαίου στα 10 δολάρια και να αρχίσει η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε στο χρηματιστηριακό κραχ».

Ύστατη προσπάθεια αποτροπής του πολέμου

Yπό τη σκιά του αμερικανικού τελεσίγραφου στη Βαγδάτη και των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών HΠA και Bρετανίας εναντίον ιρακινών θέσεων, διεξάγονται στη Βιέννη ιδιαίτερα κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ επιθεωρητών του OHE και Ιρακινών αξιωματούχων για πολλούς, ίσως η τελευταία, αναιμική πλην όμως υπαρκτή, ελπίδα αποτροπής του επαπειλούμενου πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Mιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Xανς Mπλιξ, έδωσε δείγματα σκλήρυνσης της στάσης του διεθνούς οργανισμού, αξιώνοντας να επιτραπεί η πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλα τα σημεία της ιρακινής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ προεδρικών μεγάρων του Σαντάμ Xουσεΐν. Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Aσφαλείας δεν συμπεριλαμβάνουν τα προεδρικά μέγαρα στις επιθεωρήσεις του διεθνούς οργανισμού και ότι το Iράκ έχει δηλώσει, από τις 16 Σεπτεμβρίου, ότι συμφωνεί για την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών με βάση τις ισχύουσες αποφάσεις του OHE.

avgi.gif (6239 bytes)

"Διακόψτε τις διαπραγματεύσεις με το Ιράκ"


Την αναστολή των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των επιθεωρητών του ΟΗΕ και του Ιράκ ζήτησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η υιοθέτηση μίας νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ο Πάουελ επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που άρχισαν χθες στη Βιέννη, με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, "ίσως θα πρέπει να περιμένουν την καθοδήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ή κάποιες νέες αποφάσεις" προτού οριστικοποιηθούν οποιαδήποτε σχέδια για επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ.
Όμως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, κατέστησε σαφές ότι λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι στις ΗΠΑ. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας μού ανέθεσε αυτό το έργο, το οποίο και θα συνεχίσω" τόνισε ο Μπλιξ, λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης μέρας των διαπραγματεύσεων με τους Ιρακινούς αξιωματούχους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος της επιτροπής των επιθεωρητών Μελίσα Φλέμινγκ, η οποία δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά. "Συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας σύμφωνα με την εντολή που έχουμε λάβει και φυσικά θα λάβουμε υπόψη τις οδηγίες του Συμβουλίου Ασφαλείας" σημείωσε.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Μην επιτεθείτε στο Ιράκ»

Το Σάββατο, 28 του Σεπτέμβρη, μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου για να πουν στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ: «Μην επιτεθείτε στο Ιράκ». Η διαδήλωση - πιθανότατα η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βρετανίας - οργανώθηκε από το Συνασπισμό «Σταματήστε τον πόλεμο», ένα πλατύ αντιπολεμικό μέτωπο που ο πρόεδρός του είναι το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας Αντριου Μάρεϊ. Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να περάσουν όλοι οι διαδηλωτές μπροστά από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στην Ντάουνινγκ Στριτ, και να καταλήξουν σε μια μαζική συγκέντρωση, που γέμισε το Χάιντ Παρκ.

Οι ομιλητές που πήραν το λόγο έδειξαν την ευρύτητα και την ανομοιότητα του αντιπολεμικού κινήματος: Μέλη του Κοινοβουλίου (συμπεριλαμβάνοντας και αντιπροσώπους του ίδιου του Εργατικού Κόμματος του Τόνι  Μπλερ), συνδικαλιστικά στελέχη, θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της κοινότητας των μεταναστών μουσουλμάνων στη Βρετανία και πολλοί ακόμα.

Στη διαδήλωση εμφανή ήταν τα πανό εθνικών και τοπικών οργανώσεων. Ανάμεσά τους αυτά του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας, των τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος (που περιφρονούν τον Μπλερ), των εργατικών σωματείων, των κοινωνικών ομάδων μουσουλμάνων, της Καμπάνιας για την Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη, ενώσεων φοιτητών και αμέτρητων άλλων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1.      Στα κείμενα του Βήματος και του Ριζοσπάστη  να διακρίνετε τα γεγονότα από τα σχόλια.

2.      Στο κείμενο της Αυγής να  δείξετε τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και παρουσιάζεται η  είδηση.

3.      Να εντοπίσετε διαφορές στη στάση των διαφόρων εφημερίδων απέναντι στη διακηρυγμένη απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ.

4.      Να αναπτύξετε σε μια περίπου σελίδα τη δική σας άποψη για την επικείμενη επίθεση: