ΜΕΝΟΥ

 
 Αρχική
 Ομάδα έργου
 Στατιστικά
 Φωτογραφίες
 
 

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 
 

 Σημαντικές Συνδέσεις

 
 
 
 

2ο ΤΕΕ Τυρνάβου
1ο ΤΕΕ Κρανέας
 
 






Εκτύπωση
Η ιστορία του Κομπολογιού
Στην αρχαία Ινδία γύρω στα 500 προ Χριστού, ένας μαθητής πνευματικής σχολής έπρεπε να πει το Μαντράμ (προσευχή) 108 φορές. Όμως, δεν ήξερε να μετράει. Ο Κινέζος, ο Βουδιστής, ο Χριστιανός, ο Μουσουλμάνος μοναχός έπρεπε να προσεύχονται απερίσπαστοι, χωρίς να σκέπτονται το μέτρημα. Λύση στο πρόβλημα, έδωσε ένας πνευματικός δάσκαλος που πέρασε σε ένα σκοινάκι 108 διάτρητα κουκούτσια και έδεσε τις δύο άκρες του. Έτσι, γεννήθηκε το κομπολόι. Το κομπολόι φτιάχτηκε και από σκοινάκι με κόμπους, το κομποσκοίνι. Η λέξη κομπολόι προέρχεται από τη φράση: "σε κάθε κόμπο, λέω προσευχή".
Με τα χρόνια, οι κόμποι ή τα κουκούτσια αντικαταστάθηκαν από το κεχριμπάρι, το οποίο περικλείει ενέργεια η οποία θεωρείται ότι χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και έχει ευεργετικές επιδράσεις στις ασθένειες του θυρεοειδούς.
Το κομπολόι διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Σταυροφόρους, ενώ στην Ελλάδα το διέδωσαν οι Τούρκοι, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως αξεσουάρ κατά το ραχάτι τους, μαζί με τα σερπέτια, τις μουσικές και τα αρώματα.
Στην Ελλάδα, το κομπολόι αρχικά ήταν αντικείμενο των περιθωριακών και γενικά όσων είχαν χρόνο για ραχάτι, χουζούρι, αραλίκι. Με τον καιρό έγινε σύμβολο ανδρισμού και κύρους. Σήμερα, στην εποχή της ταχύτητας, της πληροφορίας, της εντατικής παραγωγής και του άγχους, το κομπολόι είναι ενδεδειγμένο αξεσουάρ για άντρες και γυναίκες, αφού βοηθά στην χαλάρωση και στην κατάργηση κακών συνηθειών...

29 04 2005
0 σχόλια

όνομα:
mail: (προαιρετικό)

χαμόγελο εικόνα:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| Ξέχασέ με


Τ.Ε.Ε ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΣ