ΜΕΝΟΥ

 
 Αρχική
 Ομάδα έργου
 Στατιστικά
 Φωτογραφίες
 
 

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 
 

 Σημαντικές Συνδέσεις

 
 
 
 

2ο ΤΕΕ Τυρνάβου
1ο ΤΕΕ Κρανέας
 
 






Εκτύπωση
FATURAN
Η διαδεδομένη χρήση του κομπολογιού τον 18ο και 19ο αιώνα οδήγησε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας πιο εξελιγμένος τύπος κομπολογιού, πέραν των κλασσικών από κεχριμπάρι, με προδιαγραφές υψηλής ποιότητας αλλά και αντοχής.

Η άριστη προσπάθεια για τη επίτευξη αυτού του στόχου ανήκει στον διακεκριμένο χημικό και διάσημο κατασκευαστή χαντρών, τον Αιγύπτιο Faturan.

Μετά από προσπάθειες χρόνων, μελέτης και πειραματισμών επέτυχε να δημιουργήσει ένα αριστούργημα. Χάντρες χειροποίητες με μεγάλη περιεκτικότητα σε κεχριμπάρι, γιούσουρι, κολοφώνιο, βακελίτη και φυτικά υλικά. Ο δε χρωματισμός των χαντρών και οι ιριδισμοί τους έχουν επιτευχθεί με την πρόσμιξη διάφορων τύπων κρασιού ή μπράντυ με τα υπόλοιπα υλικά της κατασκευής.

Πρόκειται για χάντρες με ξεχωριστή βελούδινη υφή και διαυγή ήχο. Οι πιο σπάνιες από αυτές είναι σε χρώμα βαθύ κόκκινο, μαύρο, καφέ, πράσινο ή πορτοκαλί. Πολύ σπάνια επίσης βρίσκουμε δίχρωμες και τρίχρωμες.

Η κατασκευή αυτών των χαντρών άρχισε στα τέλη του 18ου αιώνα και ολοκληρώθηκε περίπου το 1930. Τα κομπολόγια από αυτές τις χάντρες έγιναν αγαπητά και κόσμησαν τα χέρια διάσημων ανθρώπων της υψηλής κοινωνίας. Λόγω του ότι η χειροποίητη παραγωγή τους υπήρξε μικρή και η υψηλή ποιότητα τους τα έκανε περιζήτητα, τα κομπολόγια αυτά χαρακτηρίζονται σήμερα από τα πλέον σπάνια.

Μεταγενέστεροι κατασκευαστές χαντρών υιοθέτησαν την τεχνοτροπία Faturan δημιουργώντας ικανοποιητικά αποτελέσματα, χωρίς όμως να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αυθεντικές χάντρες Faturan.
29 04 2005
0 σχόλια



Τ.Ε.Ε ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΣ