ΜΕΝΟΥ

 
 Αρχική
 Ομάδα έργου
 Στατιστικά
 Φωτογραφίες
 
 

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 
 

 Σημαντικές Συνδέσεις

 
 
 
 

2ο ΤΕΕ Τυρνάβου
1ο ΤΕΕ Κρανέας
 
 






Εκτύπωση
Τεχνητές ρητίνες-Ημιπολίτιμοι λίθοι-Φυσικά υλικά
Τεχνητές ρητίνες-Ημιπολίτιμοι λίθοι-Φυσικά υλικά

Στην τέχνη της κατασκευής κομπολογιών, πέραν των παραδοσιακών υλικών, χρησιμοποιείται και μια μεγάλη ποικιλία ημιπολύτιμων λίθων. Οι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι γνωστοί από την αρχαιότητα, καθώς όλοι οι γνωστοί πολιτισμοί, τους ενσωμάτωσαν στα πολιτιστικά τους συστήματα για την ομορφιά τους, τις προστατευτικές τους δυνάμεις και την εν γένει επίδραση τους πάνω στο σώμα και την ψυχή. Ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., βρίσκουμε στα γραπτά των Σουμερίων πληροφορίες για την χρήση των ημιπολύτιμων λίθων στην κατασκευή κοσμημάτων, φυλακτών ή και ως μέσον θεραπείας.

Ο κάθε ημιπολύτιμος λίθος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά σύμφωνα με την ομάδα στην οποία ανήκει, το χρώμα, την σκληρότητα, τον χημικό τύπο. Το σχήμα της χάντρας το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή κομπολογιών είναι συνήθως σφαιρικό ή ωοειδές.

Ο όνυχας, ο αιματίτης, το μάτι της τίγρης, ο αχάτης, ο χρυσόλιθος, ο χαολίτης, ο ίασπις, ο σοδαλίτης, η κορνεόλη, ο κρύσταλλος (quartz), η αβεντουρίνη και ο αμέθυστος είναι κάποιοι από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς ημιπολύτιμους λίθους.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ημιπολύτιμοι λίθοι επιδρούν θετικά στο ενεργειακό πεδίο του σώματος. Επίσης σε κάθε ζώδιο αντιστοιχεί και ένας ημιπολύτιμος λίθος.

Στην τέχνη των κομπολογιών χρησιμοποιούνται, επίσης και φυσικά υλικά, όπως το ελεφαντόδοντο, το κόκαλο καμήλας, το κέρατο, το κόκκινο κοράλλι, το απολιθωμένο κοχύλι, το φίλντισι (σιντέφι), το μηλοκόραλλο, και το κεραμικό.

Τέλος μια μεγάλη κατηγορία από κομπολόγια κατασκευάζονται από τεχνητή ρητίνη. Πρόκειται για ένα υποκατάστατο του κεχριμπαριού και τα πλεονεκτήματα του είναι, ανθεκτικό στην σκληρή χρήση, έχει προσιτή τιμή και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και μεγεθών.
29 04 2005
0 σχόλια



Τ.Ε.Ε ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΣ