ΜΕΝΟΥ

 
 Αρχική
 Ομάδα έργου
 Στατιστικά
 Φωτογραφίες
 
 

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 
 

 Σημαντικές Συνδέσεις

 
 
 
 

2ο ΤΕΕ Τυρνάβου
1ο ΤΕΕ Κρανέας
 
 






Εκτύπωση
ΥΛΙΚΑ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτά μπορεί να είναι κουκούτσια, ξύλα, κόκαλα, δόντια, κέρατα, γυαλιά, ημιπολύτιμοι λίθοι, κοράλλια, γιούσουρι, χημικά - πλαστικά (ανθυγιεινά), κοινές πέτρες, μάρμαρα, κεραμικά, πορσελάνες, από ζύμη δημητριακών και βέβαια από τον άρχοντα των υλικών το κεχριμπάρι! Αυτά ως αναφορά στις χάνδρες. Οσον αφορά στα μέταλλα αυτά μπορεί να είναι από απλά μέταλλα ως ευγενή τέτοια, δηλαδή ασήμι, χρυσό, πλατίνα και κράματα από διάφορα άλλα μέταλλα.


ΤΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ

Είναι απολίθωμα ρετσινιών από κωνοφόρα δέντρα που η ηλικία του απολιθώματος ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια χρόνια.
Είναι ελαφρύ απολίθωμα με ειδικό βάρος 1,2 περίπου γι΄ αυτό στο θαλασσινό νερό επιπλέει. Η σκληρότητά του είναι 2,3 έως 2,5 δηλαδή μαλακό, γι΄ αυτό δεν πρέπει να περνάμε τις χάνδρες του σε αλυσίδα.
Τα χρώματά του μπορεί να είναι: λευκό, ξανθό, κίντρινο, κροκύ, καφέ, κονιάκ, μπλεδίζον και σπάνια πράσινο, κόκκινο και πιο σπάνια μαύρο. Με τεχνικούς τρόπους μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα των κεχριμπαριών. Το φυσικό του χρώμα εξαρτάται από το δέντρο, από τις θερμοκρασίες και τις πιέσεις μέσα στις οποίες αυτό απολιθώνεται κατά τις γεωλογικές ανακατατάξεις που το φέρνουν σε επαφή με άλλα στοιχεία του εδάφους, καθώς και από την ηλικία του.
Βρίσκουμε κεχριμπάρια διαφανή και αδιάφανα. Τα συναντάμε στο Θιβέτ, Νεπάλ, Βαλτική, Άγιο Δομίνικο, Καναδά και σε άλλες χώρες. Οι ποσότητες όμως είναι περιορισμένες έως σπάνιες. Συναντούσαμε το περίφημο

KAHRAMAN

σε αραβικές χώρες (Περσία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Σουδάν, Αίγυπτο) που τώρα αυτές οι πηγές στέρεψαν τελείως. Βρίσκουμε μόνο στα χέρια ιδιωτών. Αυτό το κεχριμπάρι είναι σε χρώμα κροκί και το άρωμά του όταν ζεσταθεί στα χέρια μας είναι εξαίσιο.
Η τιμή του είναι πολύ ακριβή και σχετίζεται με το βάρος, την κανονικότητα, του όγκου της χάνδρας, και την παλαιότητά του. Οι πλακέ χάνδρες είναι οι πιο φθηνές. Το κεχριμπάρι λόγω της θετικής ενέργειας που διαθέτει, η οποία χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα και βοηθά στην θεραπεία του θυρεοειδούς (κατά την άποψη των κρυσταλλοθεραπευτών) λόγω του ηλεκτρικού φορτίου που διαθέτει, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή της ανθρωπότητας. Μια έρευνα υποστηρίζει ότι το χρυσόμαλλο δέρας ήταν το κεχριμπάρι.
Λόγω αυτών των προσόντων που διαθέτει το κεχριμπάρι και λόγω της σπανιότητας του και της ακριβείας του, ιδίως όταν μέσα σ΄ αυτό έχουν εγκλωβιστεί έντομα και άλλα παρόμοια ζωύφια και τέλος λόγω της μεγάλης αυξανόμενης ζήτησης, η αγορά, με σύμμαχο την χημεία προσφέρει
καταπληκτικές απομιμήσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει ο αμύητος, το αληθινό από την απομίμηση.
Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο ο ειδικευμένος γεμολόγος μπορεί με σιγουριά να ξεχωρίσει την απομίμηση. Γι΄ αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ! Αγοράστε κεχριμπάρι από υπεύθυνα αξιόπιστα με ιστορία καταστήματα. Και αν ακόμη σας δίνουν γραπτή εγγύηση, πάλι έχετε λόγους να αμφιβάλετε διότι ο πωλών λόγω άγνοιας μπορεί να υποστηρίζει την ψευτιά που του είπε ο προμηθευτής του. Ή ακόμη ο κακός έμπορος ξέρει ότι μπορεί να αποφύγει την καταδίκη του δικαστηρίου εάν υποστηρίξει ότι η εγγύηση που έδωσε δεν αφορά αυτό το κεχριμπάρι που ο πελάτης δείχνει στο δικαστήριο άλλο κάποιο άλλο. Και αυτό διότι ο πελάτης δεν μπορεί να αποδείξει πιο ήταν το κεχριμπάρι που του πούλησε ο έμπορος. Ακόμη να προσέχετε διότι λίγα ρινίσματα κεχριμπαριού 20% σε αναλογία τα ανακατεύουν με χημικές ρητίνες, βάζουν μέσα και ένα έντομο και το πουλάνε για σπάνιο κομμάτι. Για να έχετε μια ιδέα της σπανιότητας του εγκλωβισμού εντόμου μέσα στο κεχριμπάρι, σας λέω ότι έχω εισάγει αρκετά κιλά κεχριμπαριού μέχρι σήμερα όμως μόνο μια φορά βρήκα χάνδρα με έντομο μέσα.
Το κρακελάρισμα που παρατηρούμε μέσα στο κεχριμπάρι συμβαίνει μόνο όταν στιγμιαία αυτό αλλάζει θερμοκρασία. Αυτό το περιστατικό στην φύση έχει συμβεί σπάνιες φορές. Επομένως όταν συναντάμε το κρακελάρισμα συχνά, αυτό δηλώνει ότι έγινε τεχνητά.

ΣΚΟΝΗ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙΟΥ (ΠΡΕΣΑΡΙΣΤΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ)

Προκειμένου να φτιάξουμε χάντρες κεχριμπαριού επεξεργαζόμαστε ακανόνοστα σε όγκο κεχριμπάρια.Κατά την επεξεργασία προκύπτουν ρινίσματα κεχριμπαριού.Οταν τα ρινίσματα αυτά τα αναμείξουμε με χημικές ρητίνες φτιάχνουμε νέες χάντρες οι οποίες λέμε ότι είναι από σκόνη κεχριμπαριού ή πρεσαριστό κεχριμπάρι. Εδώ όμως προκύπτει ένα βασικό θέμα! Πόση ποσότητα ρινισμάτων κεχριμπαριού και πόση ποσότητα χημικής ρητίνης περιέχει το νέο μίγμα που φτιάχτηκε; Μπορεί τα ρινίσματα να είναι μόνο 5% οπότε........
Η χημική ανάλυση για να βρούμε τα ποσοστά περιεκτικότητας κοστίζει πάρα πολύ, γιαυτό έξυπνο είναι να αγοράζουμε μόνο ατόφιο φυσικό κεχριμπάρι.

ΦΑΤΟΥΡΆΝ - ΣΟΥΝΤΟΥΡΟΥΣ - ΣΑΝΤΑ ΛΟΥΖ ΜΑΣΤΊΚΑ - ΑΛΕΜΑΝΙΑ
ΛΙΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Επειδή πάντα το κεχριμπάρι ήταν σπάνιο ακριβό και περιζήτητο, η αγορά κατασκεύασε απομιμήσεις του. Όπως γνωρίζουμε από την παράδοση πρώτος ένας Αιγύπτιος χημικός πριν 200 περίπου χρόνια έφτιαξε απομίμησή του. Έκτοτε τον ακολούθησαν πολλοί και συνεχίζουν ακόμη. Στις μέρες μας στην Συρία, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Ελλάδα συνεχίζεται η παραγωγή απομιμήσεων του.
Γύρω από τον Φατουράν έχει δημιουργηθεί ένα μύθος που εκτόξευσε τις τιμές των απομιμήσεων στα ύψη. Λέγεται ότι η σύνθεση που ο Φατουράν έφτιαξε ήταν από σκόνη κεχριμπαριού, μαστίχας, λιβανιού, βακελίτη τα οποία ανέμειξε με κολοφώνιο. Κάποιοι ευκολόπιστοι και επιπόλαιοι ερευνητές πίστεψαν ότι έβαζε κόκκινο κρασί για να δώσει χρώμα. Εμείς στη Λέσχη μπορούμε σε 5 λεπτά να μετατρέψουμε μια «Μαστίκα» σε κόκκινο Φατουράν χωρίς κρασί και άλλες φαντασιώσεις.
Η έρευνά μας μας οδήγησε στο ότι ο συνειδητά παραπληροφόρησε για την σύνθεση της συνταγής του και μέχρι τώρα οι απόγονοι του κρατούν το μυστικό όσο βέβαια μπορούν, αφού μια χημική ανάλυση μπορεί να μας δείξει πια είναι η σύνθεση της συνταγής. Όμως το πρόβλημα είναι ότι η ανάλυση στοιχίζει ακριβά και επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε με απόλυτη σιγουριά ποια απομίμηση κεχριμπαριού είναι του Φατουράν και ποια των
άλλων που τον μιμήθηκαν στις απομιμήσεις. Σίγουρο είναι ότι το μεταλύτερο μέρος της απομίμησης είναι βακελίτης, υλικό χημικό ευτελούς αξίας.
Όλες αυτές τις απομιμήσεις οι διάφοροι λαοί της είπαν διαφορετικά, όπως: Σούντουρους, Σάνταλους, Καταλίν, Μαστίκα, Φατουράν, χημικές ρητίνες κ.τ.λ.
Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχει σύγχυση, παραπληροφόρηση, μια δογματική τοποθέτηση και μια διαμάχη που οδήγησε στην εχθρότητα γύρω από τι είναι Φατουράν, Σούντουρουζ κ.τ.λ.
Η δική μας θέση είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τα περί Φατουράν κ.τ.λ. γι΄ αυτό ας νομίζει ο καθένας ότι θέλει για ότι θέλει. Ας χαίρεται αυτό που έχει και ας αρκείται σ΄ αυτό. Και φρόνιμο είναι να μην υποστηρίζουμε κάτι που δεν μπορούμε να αποδείξουμε. Και πιο συνετό και έξυπνο είναι να αποφεύγουμε τις απομιμήσεις.
Είναι ασυγχώρητο για εμάς το γεγονός ότι κατά το παρελθόν όταν ήμασταν λιγότερο ενημερωμένοι είχαμε πέσει στην παγίδα των επιτήδειων είχαμε «παραμυθιαστεί», από τα Φατουράν και τις άλλες απομιμήσεις και τις είχαμε υποστηρίξει ένθερμα. Σήμερα η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από άραβες που προσφέρουν «παλιά Φατουράν» «Σούντουρουζ» κ.τ.λ. εκμεταλλευόμενοι την ζήτηση που υπάρχει για τα παλιά κομμάτια! Έτσι θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ, διότι σε μερικές αραβικές χώρες φτιάχνουν χημικά (πολυεστερικά, πλαστικά, βακελίτη) κομπολόγια και τα πουλάνε για παλιά. Ακόμη προσφέρουν «λιβάνια» «τριαντάφυλλα» «Σανταλοξυλο» τα οποία είναι χημικά υλικά, ζυμωμένα ή βαφτισμένα σε αρώματα από λιβάνι, τριαντάφυλλο, σαντάλ κ.τ.λ. Οταν λοιπόν πρόκειται να αγοράσετε κάτι βεβαιωθείτε με αποδείξεις ότι αυτό που αγοράζετε περιέχει πράγματι αυτό που σας λένε. Για παράδειγμα όταν σας λένε λιβάνι να είναι λιβάνι και όχι κάποια χημική σύνθεση ζυμωμένη με εσάνς λιβανιού. Και το λιβάνι για να απελευθερώσει θετική ενέργεια δεν αρκεί να το κρατάμε. Πρέπει να το κάψουμε.
Ξένοι κατασκευαστές κομπολογιών μας προμήθευσαν ασημένια κομπολόγια από πάφιλα ασημιού, τελείως βιομηχανοποιημένα που είναι αντικείμενα τελείως ξένα από την λογική του κομπολογιού διότι κομπολόι θα πει: χρώμα χάνδρας, ήχος χάνδρας, αφή («ζεστασιά, στο χέρι») φούντα και αισθητική της παράδοσης. Το εισαγόμενο αντικείμενο που μας πούλησαν για κομπολόι ήταν σύμβολο της άγνοιάς μας και συνέπεια του μικροαστισμού μας, γύρω από το τι είναι στην ουσία κομπολόι. Έτσι καμαρώναμε που κρατάγαμε ασήμι. Δηλαδή αξία περίπου 5 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική αξία του βάρους του ασημιού, του εισαγόμενου κομπολογιού. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν!
Στην αγορά κυκλοφορούν κομπολόγια χωρίς φούντα. Και δυστυχώς, επειδή υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και οικονομικές δυσκολίες αυτά αγοράζονται από πελάτες, χωρίς αυτοί να γνωρίζουν ότι συνήθως οι κατασκευαστές αυτών των κομπολογιών, δεν διαθέτουν την υποδομή που θα τους επέτρεπε να κατασκευάσουν κομπολόγια με φούντα, θυρεούς, παπάδες κ.τ.λ. Όπως είναι τα παραδοσιακά κομπολόγια.
Εμείς λέμε ότι το κομπολόι χωρίς φούντα είναι γάτος χωρίς ουρά. Ε; ένας τέτοιος γάτος τι θα σηκώνει όταν περπατάει καμαρωτός; Αγαπητοί απλοί πελάτες και συλλέκτες ΠΡΟΣΟΧΗ !!
Το κομπολόι δεν είναι απλή υπόθεση.
Είναι κοινωνικοοικονομικό με πολιτική χρειά φαινόμενο που έχει να καταδείξει πάρα πολλά «μυστικά»!

29 04 2005
0 σχόλια

όνομα:
mail: (προαιρετικό)

χαμόγελο εικόνα:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| Ξέχασέ με


Τ.Ε.Ε ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΣ