ΜΕΝΟΥ

 
 Αρχική
 Ομάδα έργου
 Στατιστικά
 Φωτογραφίες
 
 

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 
 

 Σημαντικές Συνδέσεις

 
 
 
 

2ο ΤΕΕ Τυρνάβου
1ο ΤΕΕ Κρανέας
 
 






Εκτύπωση
Sudurus - Misteka
Sudurus - Misteka

Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του ευρύτερου Αραβικού κόσμου είναι το κομπολόι, είτε ως μέσο έκφρασης της θρησκευτικής πίστης είτε ως μέσο προσωπικής έκφρασης.

Από τα πρώτα και κυρίαρχα υλικά για την κατασκευή προσευχηταριών υπήρξε το αραβικό κεχριμπάρι. Με την πάροδο των χρόνων, σε κάποιες αραβικές χώρες, το κεχριμπάρι αποδείχτηκε δύσχρηστο λόγω της ευθριψίας του και ακριβό για την αγορά του, έτσι αναζητήθηκαν καινούργια υλικά για την κατασκευή χαντρών.

Στα τέλη του 1800 μ.Χ., έκαναν την εμφάνιση τους χάντρες για κομπολόγια, κατασκευασμένες στο χέρι, από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτές οι χάντρες ονομάστηκαν Sudurus ή Μisteka. Είναι χάντρες με προσμίξεις υλικών από κεχριμπάρι, λιβάνι, κολοφώνιο, βακελίτη και διάφορα φυτικά υλικά και χρώματα.

Το χρώμα τους είναι κίτρινο, ώχρα, καφέ πορτοκαλί και κάποιες φορές, πιο σπάνια, έχουν επάνω τους ζωγραφισμένα σύμβολα με πυρογραφίες όπως σταυροί, μάτια, χιαστές και διάφορα άλλα, πιθανότατα θρησκευτικά σύμβολα που προσδιόριζαν αιρέσεις. Η αφή τους είναι ζεστή και ο ήχος που εκπέμπουν πολλές φορές μοιάζει με αυτό των Faturan.

Οι χάντρες Sudurus ή Μisteka αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικές και αξιόπιστες στην χρήση τους, και κατάφεραν να κερδίσουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία των κομπολογιών.
29 04 2005
0 σχόλια



Τ.Ε.Ε ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΣ