Άννων ο Καρχηδόνιος

Κατάλογος Βιογραφιών

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Ο Μικρός Εξερευνητής




Ο Μικρός Ιστορικός




Οδηγίες Χρήσης




Αξιολόγηση


Μεγέθυνση εικόνας

Φοινικικά εμπορικά σκάφη πλέουν συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).



Μεγέθυνση εικόνας

Φοινικικά πλοία ξεφορτώνουν σε φοινικικό εμπορικό σταθμό, κάπου στη Μεσόγειο (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).

Ο Άννων έζησε γύρω στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. και τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. και υπήρξε ένας από τους πιο φημισμένους θαλασσοπόρους της αρχαιότητας. Έγινε διάσημος από το εξερευνητικό του ταξίδι στα παράλια της δυτικής Αφρικής, το οποίο τοποθετείται γύρω στα 510-470 π.Χ., και περιγράφεται στο έργο του ‘Περίπλους’.

Το ταξίδι αυτό αποφασίστηκε από την πόλη της Καρχηδόνας, η οποία ήθελε να επεκτείνει το εμπόριό της στα δυτικά, πράγμα που απαιτούσε την εγκατάσταση εμπορικών σταθμών στα δυτικά παράλια της Αφρικής. Ο Άννων ξεκίνησε από την Καρχηδόνα με 60 πλοία, στα οποία επέβαιναν πολλοί άποικοι. Πέρασε τις Ηράκλειες Στήλες βγήκε στον Ατλαντικό ωκεανό και έπλευσε νότια κινούμενος κοντά στις ακτές. Ιδρύοντας συνεχώς εμπορικούς σταθμούς και εγκαθιστώντας αποίκους, έφτασε στις εκβολές του ποταμού Σενεγάλη. Παρακάμπτοντας το Πράσινο Ακρωτήριο , οι Καρχηδόνιοι εισχώρησαν στον ποταμό Γκάμπια και κατέληξαν στη σημερινή Γουινέα –Μπισσάου . Ο πλους συνεχίστηκε σε περιοχές όπου η ζέστη ήταν αφόρητη, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε έλλειψη τροφίμων. Έτσι ο Άννων αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Καρχηδόνα.

Υπολογίζεται ότι ο Άννων έπλευσε συνολικά περίπου 2600 ναυτικά μίλια νότια του Γιβραλτάρ, καλύπτοντας 29 μοίρες. Οι περιγραφές του ‘Περίπλου’, παρ’ ότι αμφισβητήθηκαν παλαιότερα, θεωρούνται, σήμερα, από τους γεωγράφους και τους ιστορικούς αληθινές.