Ο Αφρικανός ηγεμόνας της Μομπάσα και ο Βάσκο ντα Γκάμα ανταλλάσσουν δώρα και επισκέψεις

Κατάλογος Πηγών

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Αρχική ΣελίδαΧάρτης Πλοήγησης
Ο Μικρός Εξερευνητής
Ο Μικρός Ιστορικός
Οδηγίες Χρήσης
Αξιολόγηση

Την Κυριακή των Βαΐων , ο βασιλιάς της Μομπάσα έστειλε στο ναύαρχο ένα αρνί και πολλά πορτοκάλια, λεμόνια, ζαχαροκάλαμο και ένα δαχτυλίδι για φυλαχτό. Τα δώρα αυτά έφεραν δυο πολύ ανοιχτόχρωμοι άντρες, που ισχυρίζονταν ότι ήταν χριστιανοί. Και σε μας έτσι φάνηκε. Ο ναύαρχος ανταποκρίθηκε με ένα κολιέ από κοράλλια και του διαμήνυσε ότι θα έμπαινε στο λιμάνι την επόμενη. Εκείνη τη μέρα έμειναν στη ναυαρχίδα τέσσερις απ' τους πιο σπουδαίους.

Για να στερεώσει πιο πολύ τη φιλία του, ο ναύαρχος έστειλε στο βασιλιά της πόλης δυο άντρες. Μόλις αυτοί πάτησαν στη στεριά, περικυκλώθηκαν από πολύ κόσμο, που τους συνόδεψε ως την πόρτα του αρχοντικού. Ώσπου να φτάσουν στο βασιλιά πέρασαν από τέσσερις πόρτες, όπου σε κάθε μια στεκόταν και ένας φύλακας, κρατώντας γυμνό σπαθί στα χέρια του. Όταν τελικά παρουσιάστηκαν μπροστά στο βασιλιά, εκείνος τους περιποιήθηκε πολύ και διέταξε να τους δείξουν όλη την πόλη.

Βάσκο ντα Γκάμα, 'Το πρώτο ταξίδι στις Ινδίες', εισαγωγή-μετάφραση Μ. Φερρέιρα-Χιδίρογλου, εκδ. Στοχαστής 1999, σελ. 51.