Κατάλογος Εικόνων

Πάνω

Κάτω
Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Οδηγίες Χρήσης


Μεγέθυνση εικόναςΤρία από τα πρώτα ελληνικά νομίσματα που κυκλοφόρησαν γύρω στο 600 π.Χ.Αριστερά: νόμισμα από ήλεκτρο προερχόμενο από τη Σάμο [Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματική Συλλογή].Στο κέντρο: ένα από τα παλαιότερα νομίσματα της Αίγινας με έμβλημα μια χελώνα [Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματική Συλλογή].Δεξιά: το παλαιότερο ενεπίγραφο ελληνικό νόμισμα από ήλεκτρο με έμβλημα ένα ελάφι [Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο].
Μεγέθυνση εικόναςΗ Ποσειδωνία, αποικία στην Κάτω Ιταλία, ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου αι. π. Χ. από Αχαιούς και Τροιζηνίους αποίκους της Συβάρεως. Χάρη στην προνομιούχο γεωγραφική της θέση – βρισκόταν επάνω σε εμπορικούς δρόμους – γνώρισε γρήγορη οικονομική ανάπτυξη. Στην αεροφωτογραφία διακρίνονται ερείπια της Αγοράς και ένας από τους δύο περίφημους δωρικούς ναούς της Ήρας (αριστερά).[Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1984, τ. Β΄, σ. 272].
Μεγέθυνση εικόναςΠαράσταση ελαιοτριβείου από αττικό αγγείο του 6ου αι π. Χ. Η έκθλιψη του ελαιοκάρπου γίνεται με ένα βάρος αναρτημένο με σκοινιά από την άκρη μιας δοκού. Το λάδι έτρεχε από ένα σωλήνα στο δοχείο που φαίνεται κάτω από το πιεστήριο.[Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο].
Μεγέθυνση εικόναςΠαράσταση εμπορικής συναλλαγής από αμφορέα του 6ου αι. π. Χ. Τα εμπορεύματα ζυγίζονται δίχως να χρησιμοποιούνται σταθμά. Ο ζυγός ισορροπεί με ισοβαρή εμπορεύματα.[Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο].
Μεγέθυνση εικόναςΠριν ξεκινήσει μια αποικιακή προσπάθεια, ο οικιστής απευθυνόταν σε κάποιο μαντείο, συνήθως σε εκείνο των Δελφών, ζητώντας συμβουλές τόσο για τον τόπο εγκατάστασης όσο και για το χρόνο πραγματοποίησης της αποστολής. Πάνω, σε υδρία του Ε΄ αι. π.Χ. εικονίζεται ο Απόλλων καθισμένος στον μαντικό τρίποδα να ταξιδεύει με τη σκέψη [Ρώμη, Μουσείο του Βατικανού].
Μεγέθυνση εικόναςΟ Ελληνικός Αποικισμός από τον 8ο ως τον 5ο αι. π. Χ.[Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. Β΄, σ. 276-277].
Μεγέθυνση εικόναςΗ ελληνική αποικία της Κυρήνης εξασφάλισε ευημερία με το εμπόριο του σιλφίου, ενός πολύτιμου αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού. Στην παράσταση από κύλικα του 6ου αι. π. Χ. εικονίζεται ο βασιλιάς Αρκεσίλας να επιβλέπει το ζύγισμα και τη φόρτωση σιλφίου.[Παρίσι, Μουσείο Λούβρου].
Μεγέθυνση εικόναςΙστιοφόρο εμπορικό σκάφος από κύλικα του 6ου αι. π. Χ. Είχε βαριά κατασκευή και ήταν κατάλληλο για μακρινά ταξίδια[Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο].
Μεγέθυνση εικόναςΣκηνή προσορμίσεως ελληνικού πλοίου σε εχθρικό έδαφος. Εικονίζεται σε μικρό γεωμετρικό σκύφο.[Μουσείο Ελευσίνας].
Μεγέθυνση εικόναςΟι ελληνικές αποικίες της Σικελίας και Ν. Ιταλίας δημιούργησαν δικούς τους τύπους νομισμάτων. Εδώ εικονίζονται έξι νομίσματα ελληνικών αποικιών. Δραχμή Νάξου, τετράδραχμο Συρακουσών, τετράδραχμο Γέλας [Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο], στατήρ Μεταποντίου, δίδραχμο Κρότωνος [Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματική Συλλογή] και στατήρ Τάραντος [Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο].
Μεγέθυνση εικόναςΟμοίωμα ιστιοφόρου εμπορικού σκάφους (γύρω στα 600 π.Χ.). Τα πλοία αυτά ονομάζονταν στρογγύλαι νήες (στρογγυλά πλοία) γιατί τόσο η πλώρη όσο και η πρύμνη τους ήταν στρογγυλεμένες, όπως φαίνεται και στην εικόνα. Επίσης, διέθεταν μεγάλο και ευρύχωρο αμπάρι. Κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., οι στρογγύλαι νήες απέκτησαν μεγαλύτερου μεγέθους πανιά και βοηθητικά κουπιά που τους επέτρεπαν να πραγματοποιούν ελιγμούς ακόμη και σε μικρά λιμάνια. Την ίδια περίπου εποχή, τα σκάφη αυτά εφοδιάστηκαν και με άγκυρα. Πειραιάς, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Μεγέθυνση εικόναςΟμοίωμα πεντηκοντόρου (γύρω στα 600 π.Χ.). Η πεντηκόντορος, πλοίο με πενήντα κουπιά όπως μαρτυρά και το όνομά του, χρησιμοποιούνταν τόσο στο εμπόριο όσο και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Θεωρούνταν και ήταν ιδιαιτέρως αξιόπιστο σκάφος καθώς μπορούσε, λόγω του μεγάλου αριθμού κουπιών που διέθετε, να πλέει ακόμη και με αντίθετο άνεμο. Η πεντηκόντορος ήταν το κατεξοχήν πολεμικό πλοίο πριν από την εμφάνιση της τριήρους. Πειραιάς, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Μεγέθυνση εικόναςΧάρτης της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Πολλές από τις αποικιακές αποστολές που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Β΄ Ελληνικού Αποικισμού κατευθύνθηκαν προς τη Μαύρη Θάλασσα όπου και δημιουργήθηκαν ορισμένες από τις σημαντικότερες ελληνικές αποικίες. Πηγή: Boardman J., Οι αρχαίοι Έλληνες στην υπερπόντια εξάπλωσή τους: πρώτες αποικίες και το εμπόριο τους, Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1996, σ. 301. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Μεγέθυνση εικόναςΧάρτης της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας. Πολλές από τις ελληνικές αποικιακές αποστολές που έγιναν στο πλαίσιο του Β΄ Ελληνικού Αποικισμού κατευθύνθηκαν προς την περιοχή αυτή με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών και σημαντικών ελληνικών εγκαταστάσεων. Η ιδιαίτερη ακμή που γνώρισαν αυτές οι ελληνικές πόλεις είχε ως αποτέλεσμα να αποδοθεί στην περιοχή η ονομασία Μεγάλη Ελλάδα. Πηγή: Boardman J., Οι αρχαίοι Έλληνες στην υπερπόντια εξάπλωσή τους: πρώτες αποικίες και το εμπόριο τους, Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1996, σ. 202. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Μεγέθυνση εικόναςΝαύκρατις: τοπογραφικό σχέδιο της αρχαίας ελληνικής εγκατάστασης στα μεσογειακά παράλια της Αιγύπτου. Πηγή: Boardman J., Οι αρχαίοι Έλληνες στην υπερπόντια εξάπλωσή τους: πρώτες αποικίες και το εμπόριο τους, Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1996, σελ. 151. εικ. 137. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Μεγέθυνση εικόναςΈνα από τα κύρια προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες έμποροι για ανταλλαγή στα διάφορα εμπορικά ταξίδια τους ήταν το κρασί. Το προϊόν αυτό μεταφερόταν μέσα σε αμφορείς που είχαν οξύ πυθμένα ώστε να αποθηκεύονται με ασφάλεια στις ειδικές ξύλινες υποδοχές που διέθεταν τα αμπάρια των εμπορικών πλοίων και να αντέχουν τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στη φωτογραφία, λεπτομέρεια από ερυθρόμορφη κύλικα στην οποία ένας νέος μεταφέρει δύο οξυπύθμενους αμφορείς κρασιού (περίπου 500 π.Χ.). Αθήνα, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Μεγέθυνση εικόναςΧάρτης με τα αρχαία ελληνικά νομισματοκοπεία στην περιοχή της Μεσογείου. Πηγή: Οικονομίδου Μ., Ελληνική Τέχνη: Αρχαία νομίσματα, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1996, σελ. 264-265. Εκτέλεση: Τόνια Κοτσώνη. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.