Τα αποτελέσματα του β΄ ελληνικού αποικισμού

Πηγές

Βιβλιογραφία

Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Οδηγίες Χρήσης


Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Μεγέθυνση εικόνας

Οι ελληνικές αποικίες της Σικελίας και Ν. Ιταλίας δημιούργησαν δικούς τους τύπους νομισμάτων. Εδώ εικονίζονται έξι νομίσματα ελληνικών αποικιών. Δραχμή Νάξου, τετράδραχμο Συρακουσών, τετράδραχμο Γέλας [Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο], στατήρ Μεταποντίου, δίδραχμο Κρότωνος [Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματική Συλλογή] και στατήρ Τάραντος [Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο].


Ο Β΄ ελληνικός αποικισμός υπήρξε ένα φαινόμενο που επηρέασε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχεδόν ολόκληρο τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο από τη σημερινή Ισπανία έως και τον Εύξεινο Πόντο.

Οικονομικά αποτελέσματα

Πρώτα απ’ όλα, καταλυτικά ήταν τα αποτελέσματα του Β΄ αποικισμού στην οικονομία. Η ίδρυση ελληνικών αποικιών στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου δημιούργησε βαθμιαία ένα τεράστιο δίκτυο εμπορικών ανταλλαγών. Η ανταλλαγή εμπορευμάτων ανάμεσα στις αποικίες και τις μητροπόλεις καθώς και ανάμεσα στις αποικίες και τους αυτόχθονες λαούς, σ’ όλη την έκταση της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική ανάπτυξη του εμπορίου.

Η ανάπτυξη του εμπορίου έφερε την αύξηση της ζήτησης βιοτεχνικών προϊόντων κι αυτή με τη σειρά της προκάλεσε την ανάπτυξη της βιοτεχνίας. Η αυξημένη ζήτηση βιοτεχνικών προϊόντων ενίσχυσε και τη ζήτηση δούλων, οι οποίοι αποτελούσαν την κύρια πηγή εργατικής δύναμης στα βιοτεχνικά εργαστήρια.

Καθώς το εμπόριο αναπτυσσόταν, έγινε αναγκαία και η βελτίωση των μέσων διεξαγωγής του. Η εξέλιξη της ναυπηγικής τέχνης έδωσε μεγαλύτερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα πλοία για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Παράλληλα, η ανάγκη καθιέρωσης κοινά αποδεκτών μονάδων μέτρησης της αξίας των εμπορευμάτων έφερε τη διάδοση του νομίσματος και τα πρώτα βήματα εκχρηματισμού της οικονομίας.

Κοινωνικά και πολιτικά αποτελέσματα

Σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ο αποικισμός ανακούφισε τις πόλεις-κράτη του κυρίως ελλαδικού χώρου από τα σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που φαίνεται ότι αντιμετώπιζαν στα τέλη της Γεωμετρικής Εποχής εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και της έλλειψης καλλιεργήσιμης γης.

Παράλληλα, ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη οδήγησε στη βαθμιαία διαμόρφωση μιας νέας, οικονομικά ισχυρής κοινωνικής τάξης που την αποτελούσαν κυρίως οι έμποροι και οι βιοτέχνες. Οι πολίτες αυτοί, όσο ισχυροποιούνταν οικονομικά, τόσο διεκδικούσαν και συμμετοχή στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας. Η παρουσία και η ενδυνάμωσή τους επρόκειτο να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερων πολιτικών μεταβολών.

Πολιτιστικά αποτελέσματα

Τέλος, σημαντικά υπήρξαν τα αποτελέσματα της αποικιακής εξάπλωσης και στον πολιτιστικό τομέα. Οι Έλληνες άποικοι μετέφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, όλα ή σχεδόν όλα τα στοιχεία του πολιτισμού τους στις αποικίες. Εκεί ήλθαν σε επαφή με άλλους λαούς, επηρέασαν και επηρεάστηκαν. Π.χ. στην αποικία Κύμη, οι Έλληνες άποικοι μετέδωσαν στους αυτόχθονες το ελληνικό αλφάβητο το οποίο διαδόθηκε, στη συνέχεια, στους λαούς της Ιταλίας. Παράλληλα, και οι Έλληνες δέχτηκαν ορισμένες επιδράσεις από τους λαούς με τους οποίους ήλθαν σε επαφή.