Σπουδάζω στο εξωτερικό

Σπουδές στο εξωτερικό, και πιο αναλυτικά σε Κύπρο, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία κ.λ.π.

Γενικά για τις σπουδές στο εξωτερικό

Η απόφαση να αφήσει κανείς τον τόπο διαμονής του και την καθημερινότητά του, την οικογένειά του και τα δεδομένα του, δεν είναι ποτέ εύκολη. Ορισμένες φορές, όμως, αξίζει πραγματικά να κάνει κανείς αυτό το βήμα.

Ο κύριος λόγος που πολλοί συμπατριώτες μας «ξενιτεύονται» είναι για τις σπουδές τους. Αυτή τη στιγμή, αρκετές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό, είτε σε διδακτορικό επίπεδο. Δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, με τη Γερμανία, την Ιταλία, και τις ΗΠΑ να αποτελούν σταθερές αξίες, αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία να ανεβαίνουν διαρκώς.

Τι κερδίζει ωστόσο κανείς από αυτή την εμπειρία; Ποια είναι τα οφέλη μίας πολύ απαιτητικής επένδυσης σε χρόνο, χρήμα, και προσπάθεια;

Πώς ωφελείται ο φοιτητής του εξωτερικού, πέρα, φυσικά, από τις ακαδημαϊκές γνώσεις που θα λάβει οι οποίες πολύ συχνά είναι μάλιστα και υψηλότερου επιπέδου από το επίπεδο σπουδών που προσφέρεται σήμερα στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς και βάσει ερευνών, παρουσιάζει μόνο ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις όσον αφορά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και προγράμματα σπουδών;

Ας δούμε λοιπόν την ευρύτερη έννοια του «σπουδάζω στο εξωτερικό»:

  • Καταρχάς θα γνωρίσετε μία νέα χώρα, τον πολιτισμό της, τον τρόπο ζωής της, τα πλεονεκτήματά της, και θα έχετε την ευκαιρία να αποκομίσετε σημαντικές εμπειρίες από τη γνώση και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον τομέα που σας αφορά.
  • Επίσης, θα έρθετε σε επαφή με πολλές διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης, καθώς στα διεθνή προγράμματα σπουδών, είναι πολύ συνηθισμένο να συνυπάρχουν σε μία τάξη φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες, αλλά και ηπείρους. Ο σύγχρονος άνθρωπος και επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να επικοινωνήσει, αλλά και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, επομένως όσο πιο γνωστές σας είναι οι δυσκολίες και οι τρόποι να τις αντιμετωπίσετε αναφορικά με αυτό, τόσο πιο εύκολα γίνεται δυνατό. Ο κόσμος και η οικονομία είναι ενιαία και πολυεθνικού επιπέδου, και έτσι πρέπει να είναι και ο καθένας που θέλει να ζήσει, να εργαστεί, και να κινηθεί παρομοίως.
  • Σπουδές δεν σημαίνει μόνο οι πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις των βιβλίων και της αίθουσας διδασκαλίας. Μεγάλη σημασία έχει και το δίκτυο γνωριμιών που αποκτά κανείς. Στο εξωτερικό έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να διευρύνετε το δίκτυό σας και όσον αφορά στους επαγγελματικούς κλάδους, και στις χώρες, και στις εταιρίες.
  • Ο φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό, αυτομάτως θεωρείται υποψήφιος και για να εργαστεί στο εξωτερικό, όπου η εργασιακή κινητικότητα είναι κατά πολύ περισσότερο αυξημένη από ότι στην Ελλάδα. Άρα οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη είναι περισσότερες και καλύτερες.
  • Αυτό που φαντάζει ανησυχητικό και προβληματικό στην αρχή, δηλαδή το να αναλάβει κάποιος τις ευθύνες της καθημερινής ζωής του, στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικό εφόδιο, καθώς ο φοιτητής του εξωτερικού μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μόνος του, «παίρνει τη ζωή στα χέρια του», ωριμάζει πιο γρήγορα και μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις και να ξεπερνά τα προβλήματα πιο εύκολα από κάποιον που συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια και τις ευκολίες της οικογενειακής οικίας.
  • Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα ακόμα ισχύει, έστω και ενδόμυχα, η άποψη ότι οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά και στην κοινωνική αναγνώριση, και στην επαγγελματική καταξίωση και τις ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα.
  • Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε ότι θα τελειοποιήσετε και τη γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία θα διαμένετε, καθώς η καθημερινή χρήση, αλλά και η εξοικείωση με την διεθνή ορολογία του κλάδου σας, σας οδηγούν σε πιο πρακτικό και υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας.
  • Τέλος, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία συνολική εμπειρία, την οποία κάποιος μπορεί να καταλάβει και να βιώσει, μόνο όταν τη ζήσει. Έχοντας αυτή την εμπειρία, απομακρύνετε την ταμπέλα του «άγνωστου» από τη ζωή στο εξωτερικό και σε μια άλλη χώρα, άρα διευρύνετε τους ορίζοντές σας όσον αφορά και σε μελλοντικές αποφάσεις.

Αναλογιζόμενοι επομένως όλα αυτά τα σημεία (αλλά και άλλα πολλά που ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ως οφέλη), μπορούμε να πούμε ότι γενικά τις σπουδές και ειδικότερα τις σπουδές στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά ως μία περιορισμένη ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να τις δούμε. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό, αυτή η περίοδος αποτελεί μία εμπειρία ζωής.

Η Ελλάδα, πρώτη σε φοιτητική μετανάστευση με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών ΟΟΣΑ

Περίπου 51.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών, και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Νότιο Κορέα. Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει 51.138 φοιτητές στο εξωτερικό και βρίσκεται στην έκτη θέση, μετά τη Νότιο Κορέα (98.103 φοιτητές), τη Γερμανία (61.845), την Ιαπωνία (61.437), τη Γαλλία (57.231) και την Τουρκία (54.381). Όμως, εάν η φοιτητική μετανάστευση μετρηθεί με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η Ελλάδα προηγείται με διαφορά, καθώς σε ένα εκατ. πληθυσμού αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές εξωτερικού. Ακολουθεί η Νότιος Κορέα (2.008 φοιτητές), η Γαλλία (940 φοιτητές), η Τουρκία (772 φοιτητές), η Γερμανία (750 φοιτητές) και η Ιαπωνία (482 φοιτητές).

Ορισμένες βασικές πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν τις σπουδές στο εξωτερικό, είναι οι ακόλουθες:

  • Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
    Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι ο αρμόδιος Οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης και τη παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές Aνώτατης Eκπαίδευσης στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή.
    Αναγνωρισμένα Ιδρύματα Αλλοδαπής

Σπουδές στην Κύπρο

Η Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κύπρο προσφέρονται από κρατικά πανεπιστήμια και ανώτερες σχολές, καθώς και από Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και διοικείται αυτόνομα. Με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργεί το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα Κύπρου

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (ΜΙΜ) ιδρύθηκε το 1976 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αποτελεί το διεθνές σκέλος του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου. Το Κέντρο Παραγωγικότητας είναι τμήμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ΜΙΔ προσφέρει ποιοτική διευθυντική επιμόρφωση μέσω δύο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων. Του πρωινού μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων και του βραδινού μεταπτυχιακού προγράμματος Διεύθυνσης και Δημόσιας Διοίκησης.

Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Αρ. 28.667 και ημερομηνία 3.6.1987), το δίπλωμα που χορηγείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης του Κέντρου Παραγωγικότητας ικανοποιεί την πρόνοια σχεδίων υπηρεσίας θέσεων στα οποία μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων διάρκειας ενός έτους θεωρούνται ως πρόσθετο προσόν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: Κα Κάτια Καλογέρη Δημητρίου
Υπεύθυνη Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ΜΙΔ
Τηλ.: 22-806180, Φαξ.: 22-376872
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: kkalogeri@kepa.mlsi.gov.cy
Ιστοσελίδα: www.mlsi.gov.cy/kepa

Παρακολουθείστε σχετικό βίντεο του Πανεπιστημίου Κύπρου: Σχολές, Τμήματα, Υποδομές κ.λ.π.

Παρακολουθείστε επίσημη παρουσίαση του ΤΕΠΑΚ: Σχολές, Τμήματα, Εργαστήρια, Φοιτητική ευημερία, Ανάπτυξη στη Λεμεσό, Υποδομές, Φοιτητική ζωή.

Σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σπουδές στην Ιταλία

H χώρα αυτή μπορεί να είναι πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι διαθέτει το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Πρόκειται βέβαια για το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το οποίο ιδρύθηκε το 1088 και ακόμη και σήμερα διατηρεί τη φήμη του και είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Φυσικά η Ιταλία διαθέτει πολλά ακόμη ιδιωτικά και κρατικά ΑΕΙ (75 συνολικά), τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες για σπουδές σε διάφορες επιστήμες.

Προπτυχιακές σπουδές – Προϋποθέσεις Εισαγωγής

Για να σπουδάσει κάποιος στα ΑΕΙ της Ιταλίας αρκεί να έχει ένα έγκυρο τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να είναι κάτοχος απολυτηρίου λυκείου και να περάσει επιτυχώς ενδεχόμενες εισαγωγικές εξετάσεις (όπου αυτό προβλέπεται) στη σχολή της επιλογής του. Η εγγραφή στο πανεπιστήμιο είναι ελεύθερη, εκτός από τους κύκλους σπουδών περιορισμένης πρόσβασης, οι οποίοι καθορίζονται από τη νομοθεσία και για τους οποίους απαιτείται η επιτυχία σε εξετάσεις. Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να λάβει μέρος σε εξετάσεις επάρκειας της ιταλικής γλώσσας που γίνονται από το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ανώτατη εκπαίδευση διαιρείται σε τρεις κύκλους μετά την ολοκλήρωση των οποίων ο φοιτητής λαμβάνει το πανεπιστημιακό δίπλωμα Laurea, το οποίο είναι απαραίτητο για την απόκτηση του επόμενου διπλώματος Laurea Specialistica, το οποίο αποτελεί τον δεύτερο κύκλο σπουδών.

Οι φοιτητές συμβάλλουν στις σπουδές τους μέσω της πληρωμής των πανεπιστημιακών εισφορών, ενώ υπάρχει και τέλος εγγραφής. Tο κόστος εγγραφής σε κάποιο ιταλικό κρατικό πανεπιστήμιο κυμαίνεται από 800 έως 1.200 ευρώ. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα έξοδα εγγραφής και πολύ περισσότερο τα δίδακτρα είναι πολύ περισσότερα, αλλά λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου και αναλόγως καθορίζεται το ύψος των διδάκτρων.

Το μηνιαίο κόστος ζωής (συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου) κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με την πόλη.

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο: (Τενέδου 27, Κυψέλη, τηλ. 210/8665186) δέχεται το κοινό από 14 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, καθημερινά στις 12.30. Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: (οδός Φλέμιγκ 1, τηλ. 2310/886000)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ http://www.iuav.it/

Ιδρύθηκε το 1926, προσφέρει μόνον μεταπτυχιακές σπουδές (υψηλότατου επιπέδου) και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη σχολή Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, ύστερα από αυτή της Ρώμης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις τομείς μεταπτυχιακών σπουδών: Αρχιτεκτονική, Σχέδιο & Τέχνες, Αστικός & Περιφερειακός σχεδιασμός.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ http://www.iue.it/

Ιδρύθηκε το 1976 από τα μέλη της τότε ΕΟΚ με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε υποψήφιους διδάκτορες στον τομέα των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Φυσικά, τα προγράμματα σπουδών και τα πεδία έρευνας έχουν σαφή προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές της. Υπάρχουν τέσσερα τμήματα σπουδών: Οικονομικά, Ιστορία & Πολιτισμός, Νομική, Πολιτικές & Κοινωνικές Επιστήμες.
e-mail για πληροφορίες: applyres@iue.it

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΟΚΟΝΙ – ΜΙΛΑΝΟ http://www.unibocconi.it/

Ιδρύθηκε το 1902 και είναι το πρώτο ιταλικό πανεπιστήμιο που απένειμε πτυχίο στις Οικονομικές Σπουδές. Αναγνωρίζεται ως το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ιταλίας για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών και διατηρεί επαφές με όλα τα μεγάλα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης, αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη προσήλωσή του στην έρευνα καθώς και οι στενές του σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της Ιταλίας. Ανεπιφύλακτα, μία από τις καλύτερες επιλογές για ΜΒΑ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
e-mail: undergraduate.services@uni-bocconi.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ http://www.unibo.it/

Πρόκειται για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1088 και εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη και το κύρος του. Διακρίνεται για το επίπεδο σπουδών στους τομείς Νομικών σπουδών, Γλωσσολογίας & Σημειολογίας, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και στα τμήματα Φυσικής και Χημείας. Κυρίως, ωστόσο, διακρίνεται για το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και των Νομικών σπουδών.
Site για αλλοδαπούς φοιτητές: www2.unibo.it/infostud/matricol/studstra/default_engl.htm

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΕΝΤΟ http://www.unitn.it/

Ενα από τα καλύτερα ιταλικά πανεπιστήμια στους τομείς των Οικονομικών και Νομικών Σπουδών. Διακρίνεται για τις ιδιαίτερα ελκυστικές προοπτικές μεταπτυχιακής έρευνας στους τομείς Περιβαλλοντολογίας, Διοίκησης, Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ε-commerce, Οικονομικής Ανάπτυξης Βαλκανίων.
e-mail: studenti@gelso.unitn.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΚΟΝΑ http://www.unian.it/

Από το πλήθος των τμημάτων και ειδικοτήτων του πανεπιστημίου, ξεχωρίζουν οι σπουδές θετικής κατεύθυνσης. Στις ιταλικές και διεθνείς αξιολογήσεις, σημειώνονται ιδιαίτερα ως αξιόλογες οι σπουδές στα Μαθηματικά-Φυσική-Χημεία, στην Ιατρική και τη Μηχανολογία.
e-mail: releste@niasun.unian.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΙΕΝΑ http://www.unisi.it/

Στον τομέα της Οικονομίας & Διοίκησης διακρίνεται το Τμήμα Τραπεζικών Σπουδών, ενώ στον τομέα των Φιλολογικών Σπουδών, ξεχωρίζουν για το επίπεδό τους οι σπουδές Γλωσσολογίας στο διάσημο Centro Linguistico.
e-mail: uffdidattica@unisi.it

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΡΙΝΟ http://www.polito.it/

Μια απ’ τις πιο φημισμένες ειδικεύσεις στον τομέα της Αρχιτεκτονικής (σε μεταπτυχιακό επίπεδο) λέγεται Οικία – Πολιτεία (Casa – Citta), ενώ στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς του Βιομηχανικού Σχεδίου, των Γραφικών & Εικονικού Σχεδίου καθώς και της Δομικής & Γεωτεχνικής Μηχανικής.
e-mail: f1@archi.polito.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΝΤΟΒΑ http://www.unipd.it/

Ιδρύθηκε το 1222. Η παρουσία του Γαλιλαίου στην Πάντοβα (1592-1610) σφράγισε όχι μόνο την πόλη αλλά και τον προσανατολισμό των σπουδών του Πανεπιστημίου. Ετσι, ανάμεσα στις 13 ειδικότητες των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, ξεχωρίζουν η Αστρονομία, η Μηχανική, η Φυσική, η Ιατρική και η Φιλοσοφία.
e-mail: orienta@unipd.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ http://www.unipg.it/

Πανεπιστήμιο με 11 προσφερόμενους τομείς ειδικοτήτων που, ωστόσο, διακρίνεται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις του στις Φυσικομαθηματικές Σπουδές. Το τμήμα Φυσικής έχει το δικό του site: www.fisica.unipg.it/webphysics/
e-mail: brunel@unipg.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΡΜΑ http://www.unipr.it/

Πανεπιστήμιο με πολύ καλές επιδόσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές. Η Ιστορία, η Ιστορία της Τέχνης, η Κλασική & Μεσαιωνική Φιλολογία, η Αρχαιολογία, αλλά και η Μουσικολογία και η Θεατρολογία είναι τομείς που αν επιλεγούν από τον υποψήφιο φοιτητή θα τον ανταμείψουν.
e-mail: info@adsuparma.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΕΡΑΡΑ http://www.unife.it/

Καλός προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές ο τομέας Βιολογίας και Ιατρικής, με τις ειδικότητες βιοϊατρικής και πρωτοποριακών θεραπειών, Εμβρυολογίας, Ωτολογίας, Ανθρώπινης Διατροφής να ξεχωρίζουν.
e-mail επικοινωνίας για σπουδές Ιατρικής-Βιολογίας: ntg@dus.unife.it
e-mail επικοινωνίας για σπουδές Μηχανικής: ssimani@inq.unife.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΙΖΑ http://www.unipi.it/

Οι σπουδές σε Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες το κατατάσσουν στην πρώτη δεκάδα της Ιταλίας. Ωστόσο, αυτό που διακρίνεται διεθνώς είναι το Φυσικομαθηματικό του τμήμα και ειδικά οι μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά. Πληροφορίες για αιτήσεις και εγγραφές στα μεταπτυχιακά προγράμματα στο www.unipi.it/dottorati/

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ http://www.unifi.it/

Σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας λειτουργεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 70.000 φοιτητές. Φημίζεται κυρίως για τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, την Ιστορία της Τέχνης, τις Καλές Τέχνες, στην Ιταλική Γλώσσα & Φιλολογία, καθώς και στις Κοινωνικές Επιστήμες.
e-mail: figlinestud@adm.unifi.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΒΙΑ http://www.unipv.it/

Ξεχωρίζουν τα προγράμματα στις Τέχνες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και στην Πληροφορική. Το Πανεπιστήμιο μετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, ειδικά στους τομείς Computer Science και Systems Εngineering.
e-mail: infomat@dimat.unipav.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΡΜΠΙΝΟ http://www.uniurb.it/

Τα μεγάλα του ατού είναι τα τμήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στις σπουδές Νομικών Επιστημών, Φιλολογίας & Γλωσσολογίας, Ιστορίας της Τέχνης. e-mail: orientamento@uniurb.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΕΝΟΒΑΣ http://www.unige.it/

Θεωρείται καλός προορισμός για σπουδές σε τομείς της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, Ιnformatics, Computer Science, Ιntelligent Αutomation & Soft Computing.Το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.
e-mail: info@unige.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΝΤΕΝΑ & ΕΜΙΛΙΑ http://www.unimo.it/

Θεωρείται σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για δυο διαφορετικούς τομείς σπουδών: Α) Φιλολογία & Φιλοσοφία (http://www.lettere.unimo.it/)
e-mail: segretaria.lettere@unimo.it
Β) Επιστήμες Επικοινωνίας (http://www.cei.unimo.it/), e-mail: cinzia@unimo.it, dimarzo.giovanna@unimo.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑΠΟΛΙ «PARTHENOPE» http://www.uninav.it/

Σπεσιαλιτέ των «Παρτενοπέι» είναι οι σπουδές στη Στατιστική και στις Ναυτικές Επιστήμες. Τα διπλώματα στους δυο αυτούς τομείς έχουν απήχηση στις ναυτιλιακές ιταλικές εταιρείες και διεκδικούν με αξιώσεις τα τελευταία χρόνια και τη διεθνή αναγνώριση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΡΙΕΣΤΕ http://www.univ.trieste.it/

Ποικιλία σπουδών στις θετικές επιστήμες προσφέρει το συγκεκριμένο ίδρυμα. Ξεχωρίζουν τα τμήματα Φυσικής και Χημείας, Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής αλλά το μοναδικό στο είδος του δίπλωμα είναι αυτό της υποθαλάσσιας Γεωλογίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΥΝΤΙΝΕ http://www.uniud.it/

Το δίπλωμα Χειρουργικής Ιατρικής είναι από τα πιο διαφημισμένα του ιδρύματος, που παρέχει επίσης σύγχρονες σπουδές στα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΙΛΑΝΟΥ http://www.polimi.it/

Το μεγάλο τμήμα είναι η Αρχιτεκτονική και η φήμη της επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000 οι αποφοιτήσαντες με Laurea από τη σχολή αυτή αντιπροσώπευαν το 27% του συνόλου των αποφοίτων Αρχιτεκτονικής σε όλη την Ιταλία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ LA SAPIENZA http://www.uniroma1.it/

Ιδρύθηκε το 1303, διαθέτει 14 σχολές και φιλοξενεί 175.000 φοιτητές. Πολλοί το ονομάζουν τεράστιο και χαοτικό, όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι το μεγάλο πανεπιστήμιο της Ρώμης. Εδώ, αξίζει κανείς να διεκδικήσει μια θέση στην καλύτερη Αρχιτεκτονική Σχολή της Ιταλίας τόσο για προπτυχιακές όσο και για τις υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές. Επίσης διακρίνεται το επίπεδο των αποφοίτων από τα τμήματα Καλών Τεχνών, του τμήματος Θεάματος-Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και Ψηφιακών Θεαμάτων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ΤOR VERGATA www2.uniroma2.it

Ειδικεύεται πρωτίστως στις Θετικές Επιστήμες, ενώ ακολουθούν οι Οικονομικές και Φιλολογικές σπουδές. Τα Τμήματα Φυσικής & Χημείας (http://www.roma2.infn.it/) είναι οι πλέον ισχυροί τομείς του και ειδικότερα αυτός της Αστροφυσικής.
e-mail: ChianaΤorVergata@uniroma2.it

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΩΜΗΣ ROMA ΤRE http://www.uniroma3.it/

Καίτοι ιδρύθηκε μόλις το 1992, κατάφερε να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις των ιταλικών πανεπιστημίων, οφείλοντας τη φήμη του κυρίως στις σπουδές Αρχιτεκτονικής και Φιλολογίας – Φιλοσοφίας. Το Τμήμα Πληροφορικής & Αυτοματισμού, επίσης, ήδη παρουσιάζει σημαντικές διακρίσεις για τα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων του.
e-mail: accoglie@uniroma3.it

Δείτε ακόμη:

  • Πανοραμική παρουσίαση της ιταλικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: www.miur.it
  • Μηχανή αναζήτησης για το τι πτυχία προσφέρουν όλα τα πανεπιστήμια σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας: www.off.miur.it
  • Ιστοσελίδα για προεγγραφές στα ιταλικά πανεπιστήμια): www.universo.miur.it
  • Ιστοσελίδα για αναζήτηση για το ποια πανεπιστήμια υπάρχουν σε κάθε πόλη της Ιταλίας και τι πτυχία προσφέρουν: www.cercauniversita.cineca.it
  • Ιστοσελίδα για παρουσίαση όλων των master που προσφέρουν τα ιταλικά πανεπιστήμια, δημόσια και μη: www.guidamaster.it
  • Η μοναδική ιστοσελίδα που παρουσιάζει την ιταλική πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν τους ξένους που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ιταλία καθώς και links με τα sites όλων των ιταλικών πανεπιστημίων: www.study-in-italy.it
  • Ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου alphatest παρουσιάζει τις τελευταίες εκδόσεις βιβλίων που περιέχουν θέματα για τα τεστ εισαγωγής σε σχολές με προγραμματισμένο αριθμό. Επίσης ενημερώνει για τα τμήματα που δημιουργούνται με σκοπό την προετοιμασία των υποψηφίων φοιτητών στα τεστ εισαγωγής των ιταλικών πανεπιστημίων: www.alphatest.it
  • Ιστοσελίδα που δίνει πληροφορίες για τα τεστ εισαγωγής όλων των πανεπιστημίων -δημοσίων και μη – και μέσω του οποίου μπορεί κανείς να παραγγείλει βιβλία με θέματα εξετάσεων. Υπάρχει πλειάδα βιβλίων με τεστ ανάλογα με τη σχολή επιλογής του καθενός: www.testonline.it

Σπουδές στην Ελβετία (πηγή: Studynet.gr)

Σπουδές στη Γερμανία

Υπολογίζεται ότι στα γερμανικά ΑΕΙ σπουδάζουν περίπου 7.000 Ελληνες (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και όσοι είναι ομογενείς στη Γερμανία). Υπάρχουν συνολικά 343 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα διακρίνονται στα 116 πανεπιστήμια (Universitaten) που συμπεριλαμβάνουν και τεχνολογικά πανεπιστήμια, (Technische Universitaten), στα 170 πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Fachhochschulen – Universities of Applied Sciences) που εστιάζουν στην εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση και τις 57 Σχολές Καλών Τεχνών και Μουσικής (Kunst – und Musikhochschulen) και Κινηματογράφου («Filmhochschulen»).

Τα περισσότερα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος. Μερικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας καθιέρωσαν, ωστόσο, την εισαγωγή περιορισμένου ύψους διδάκτρων (500 ευρώ ανά εξάμηνο). Στα πανεπιστήμια της Γερμανίας, όλοι οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ανά εξάμηνο ένα Τέλος Συνέχισης Σπουδών, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 100 έως 150 ευρώ το εξάμηνο. Το τέλος Σπουδών είναι πιο υψηλό στην περίπτωση που σε αυτό περιλαμβάνονται τα έξοδα για την έκδοση φοιτητικού εισιτηρίου για χρήση δημόσιων μεταφορικών μέσων (το πολύ στα 250 ευρώ). Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού Fedora αυτά ανέρχονται στα 650 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας διαθέτουν φοιτητικές εστίες που παρέχουν στους φοιτητές δυνατότητα διαμονής μέσω του Οργανισμού Φοιτητικής Μέριμνας. Το κόστος διαμονής σε δωμάτιο που ανήκει σε φοιτητική εστία κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ το μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14 – 16, Αθήνα, τηλ.: 210-36.08.171, 210-3608111, -15 και στο www.daad.gr Πληροφορίες επίσης δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι Αθήνα 10675, τηλ.: 210-7285111, 210-7285242. Επίσης από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης Βασιλίσσης Όλγας 66, τηλ.: 2310-889610 και από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τηλ.: 2310-997556.

Το θετικό με τις σπουδές στα δημόσια ΑΕΙ της Γερμανίας είναι ότι δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μάλιστα για μας, καθώς η χώρα μας βιώνει οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ελληνικές οικογένειες σε μεγάλο βαθμό.
Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες καλών τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhochschulen).

Τα περισσότερα ιδρύματα δημιουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι. Και, φυσικά, διαθέτει πανεπιστήμια φημισμένα όπως αυτά της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας κ.ά., που συνδυάζουν την παράδοση -καθώς τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με ονόματα όπως ο Νίτσε, ο Γκαίτε ή ο Βάγκνερ- με το κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο πνεύμα στις επιστημονικές τάσεις της εποχής μας.

Παρακάτω παρουσιάζονται ιδρύματα μόνον της πρώτης κατηγορίας (πανεπιστήμια).

Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1386) http://www.uni-heidelberg.de/

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας είναι ένα κοσμοπολίτικο, φιλελεύθερο και ανοιχτό στις επιστημολογικές τάσεις ίδρυμα, το οποίο απολαμβάνει παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση. Η Φιλοσοφική Σχολή έχει κατατμηθεί σε πέντε τμήματα, ενώ οι οικονομικές επιστήμες έχουν αυτονομηθεί. Κάθε του τμήμα αποτελεί μία εγγυημένη για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιλογή, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Πανεπιστήμιο Κολωνίας (1388) http://www.uni-koeln.de/

Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, με περίπου 55.000 φοιτητές. Διατηρεί πολύ καλή φήμη σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται από μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών. Καλλιεργεί στενή συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Ρennsylvania State και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά και με το δικό μας Αριστοτέλειο. Οι τομείς Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρουν ένα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα με τον τίτλο Εuropean Μanager.

Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1409) http://www.uni-leipzig.de/

Ένα από τα αρχαιότερα και διασημότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Νίτσε, Γκαίτε και Βάγκνερ. Η Λειψία είναι πόλη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και εκδοτικών επιχειρήσεων, γεγονός που αφήνει τη σφραγίδα του στους κλάδους σπουδών του πανεπιστημίου, το οποίο έχει ενσωματώσει στα τμήματά του νέα πρωτοποριακά προγράμματα στη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Σύστημα, τις Δημόσιες Σχέσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης «Friedrich-Αlexander» (1743) http://www.uni-erlangen.de/

Διακρίνεται για τον συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας και καλύπτει το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων. Μολονότι διαθέτει μακρά παράδοση στην κλασική παιδεία, δεν υστερεί στους τομείς των κοινωνικών και των θετικών/τεχνολογικών επιστημών.

Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ (1907) http://www.uni-mannheim.de/

Έχει μακρά και αξιοζήλευτη παράδοση στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των φοιτητών. Τα προγράμματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων απολαμβάνουν πολύ καλή φήμη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό καθώς και το πρόγραμμα ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Επιστήμη θεωρούνται πρωτοποριακά και τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων τους είναι υψηλά.

Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ «Οtto-Friedrich» (1647) http://www.uni-bamberg.de/

Η έμφαση στις καλές τέχνες, τις κοινωνικές επιστήμες και ιδιαιτέρως στα οικονομικά αποτελούν τα δυνατά σημεία του πανεπιστημίου. Στους τομείς αυτούς προσφέρονται σύγχρονα προγράμματα σπουδών, από τη Θεολογία έως τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πανεπιστήμιο Βρέμης (1971) http://www.uni-bremen.de/

Τις τελευταίες δεκαετίες η όμορφη πόλη της Βρέμης έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό κέντρο. Το πανεπιστήμιο φημίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους τομείς της τεχνολογίας, περιβαλλοντικής έρευνας, την πληροφορική, τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας.

Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ «Αlbert-Ludwigs» (1457) http://www.uni-freiburg.de/

Ο κλάδος της Ιατρικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χάρη στις εκτεταμένες κλινικές και πειραματικές έρευνές του. Το Φράιμπουργκ, βάσει στατιστικών, είναι η πόλη που οι περισσότεροι Γερμανοί θα ήθελαν να ζουν, χάρη στον ιδανικό αριθμητικά πληθυσμό και την πλούσια πολιτιστική ζωή.

Πανεπιστήμιο Κονστάντσας (1966) http://www.uni-konstanz.de/

Τα μεγαλύτερα και δυνατότερα προγράμματα σπουδών του είναι αυτά των Πολιτικών Επιστημών και της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι ένα πανεπιστήμιο-campus, με σύγχρονες εγκαταστάσεις στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία.

Πολυτεχνείο Μονάχου (1868) http://www.tu-muenchen.de/

Πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση των τεχνολογικών εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι το ίδρυμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση της Βαυαρίας από αγροτική επαρχία σε βιομηχανική περιοχή. Το κεντρικό κτίριο εδρεύει στην καρδιά του Μονάχου, ενώ η Γεωργική Σχολή και η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων είναι εγκαταστημένες σε απόσταση 30 χλμ. από το Μόναχο.

Σπουδές στη Γαλλία  

Στη Γαλλία φοιτούν περίπου 2.000 Ελληνες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά οι φοιτητές πληρώνουν για την εγγραφή τους 200 ευρώ για τα προπτυχιακά και 400 ευρώ για τα μεταπτυχιακά ετησίως. Το κόστος ενοικίου σε πόλεις πλην του Παρισιού κυμαίνεται περί τα 800 ευρώ και στο Παρίσι αρχίζει από 1.200 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, τηλ.: 210-33.98.653)

Διαβάστε ακόμη: Τα κάστρα γνώσης στην Πόλη του Φωτός

Σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σχεδόν ένας στους πέντε φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. σε βρετανικά πανεπιστήμια είναι Ελληνας. Με βάση τα στοιχεία του οδηγού των Times του 2007 (Good University Guide), περίπου 7.500, το 18,5% του συνόλου των προπτυχιακών φοιτητών από χώρες της Ε.Ε. σε βρετανικά ιδρύματα είναι Ελληνες. Σε απόλυτους αριθμούς μόνο η Κίνα καταφέρνει να ξεπερνά την Ελλάδα με 17.500 φοιτητές. Ο αριθμός των Ελλήνων, μάλιστα, αυξάνεται με δεδομένο ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά ιδρύματα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που διακόπτουν τη φοίτησή τους αλλά παραμένουν στη Γηραιά Αλβιώνα είτε για λόγους εργασίας είτε για άλλο λόγο. Με βάση το δεδομένο αυτό ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Μεγάλη Βρετανία προσεγγίζει τις 23.000 (περίπου 10.000 για προπτυχιακά και 13.000 για μεταπτυχιακά).

Στη Μεγάλη Βρετανία λειτουργούν 116 πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν όλο το φάσμα τίτλων σπουδών και 53 κολέγια – ινστιτούτα ανώτατης εκπαίδευσης που ποικίλλουν σε αριθμό προγραμμάτων σπουδών. Από το 2006 το ετήσιο κόστος φοίτησης για πτυχία bachelor έχει αυξηθεί από 1.200 στερλίνες λίρες στις 3.000 λίρες. Ουσιαστικά θα υπάρξει μια ελευθερία τιμολόγησης από τα πανεπιστήμια με όριο τις 3.000 λίρες. Για τα μεταπτυχιακά το κόστος κυμαίνεται από 2.500 λίρες έως και 10.000 λίρες. Βέβαια, τα περιζήτητα μεταπτυχιακά από σχολές Business (κυρίως στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – το γνωστό MBA) είναι ακριβότερα, με το κόστος να κυμαίνεται από 7.000 έως και 15.000 λίρες. Το κόστος διαβίωσης ποικίλλει, με το Λονδίνο να είναι το ακριβότερο. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τις 7.000 με 8.000 λίρες για ένα ακαδημαϊκό έτος στο Λονδίνο και 5.500 με 6.000 λίρες για περιοχές εκτός της βρετανικής πρωτεύουσας.

Περισσότερες πληροφορίες στο Βρετανικό Συμβούλιο (Πλατεία Κολωνακίου 17, τηλ.: 210-36.92.333)

Στη Μεγάλη Βρετανία ιδιωτικά πανεπιστήμια ορίζονται ως τα πανεπιστήμαι τα οποία λειτουργούν χωρίς έλεγχο από κάποιο κυβερνητικό σώμα. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητα ιδρύματα που προσφέρουν αναγνωρισμένα βρετανικά, καθώς επίσεις και ξένα (κυρίως αμερικάνικα) πτυχία.

Τα δίδακτρα είναι υψηλότερα από τα δημόσια παν/μια και όλοι οι φοιτητές πληρώνουν τα ίδια ποσά, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης τους.  Γι’αυτό το λόγο μόνο ένα 25% περίπου είναι  βρετανοί φοιτητές, και έτσι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αγγλία αποτελούνται στο μεγαλήτερο μέρος από ξένους φοιτητές εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, κυρίως από χώρες της Κοινοπολιτείας.

Το πανεπιστήμιο του Buckhingham είναι το πρώτο και μοναδικό βρετανικό καθαρά ιδιωτικό και ανεξάρτητο πανεπιστήμιο.

Ο διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικού/δημοσίου πανεπιστημίου στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει ελάχιστη σημασία για τον παρακάτω λόγο: Τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι αυτόνομοι και αυτοδιαχειριζόμενοι οργανισμοί, παραταύτα το μεγαλήτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από κυβερνητική χρηματοδότηση και υπόκειντε σε κυβερνητικό έλεγχο.

Η αξιολόγηση του επιπέδου στην Αγγλική γλώσσα αποτελεί προϋπόθεση των Πανεπιστημίων και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την προσφορά θέσης σε πρόγραμμα σπουδών όπου η Αγγλική χρησιμοποιείται ως γλώσσα διδασκαλίας.
U.C.A.S. (University and Colleges Admissions Services)

H U.C.A.S. (University and Colleges Admissions Services) είναι η κεντρική υπηρεσία που επεξεργάζεται τις αιτήσεις των προπτυχιακών υποψηφίων προς τα βρεττανικά πανεπιστήμια και κολλέγια.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει μια αίτηση U.C.A.S. μέσα στην οποία μπορεί να συμπεριλάβει από μία έως έξι επιλογές (πανεπιστήμια ή σχολές). Μπορεί κάποιος να δηλώσει το ίδιο πανεπιστήμιο όσες φορές θέλει (έως έξι φορές) για διαφορετικά προγράμματα, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει τις έξι επιλογές.

Η U.C.A.S. είναι το μέσο επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών και πανεπιστημίων και παρέχει εκτός από την αίτηση, πληροφοριακό υλικό και όλα τα υπόλοιπα αναγκαία έγγραφα.

Η U.C.A.S. όχι μόνο επεξεργάζεται τις αιτήσεις για full-time προπτυχιακούς φοιτητές αλλά επίσης προσφέρει μη ανταγωνιστικές και κατανοητές πληροφορίες έτσι ώστε να βοηθούνται οι φοιτητές να βρίσκουν τις κατάληλες σχολές.

Αίτηση U.C.A.S. μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από το αντίστοιχο Βρεττανικό Συμβούλιο της κάθε χώρας και επίσης ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ.

Η αίτηση U.C.A.S. πρέπει να σταλεί συμπληρωμένη στη Βρετανία από μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Ιανουαρίου. Κάποιες σχολές και κάποια πανεπιστήμια όμως (όπως Ιατρική και Arts & Design) έχουν διαφορετικά χρονικά όρια και όρους υποβολής αιτήσεων, γι’αυτό πρέπει να γίνεται από τον υποψήφιο έγκαιρη και σχολαστική έρευνα.

Από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο η U.C.A.S. συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις και είναι πλέον στην διακριτική ευχέρια των πανεπιστημίων να τις αποδεχθούν ή όχι. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει πρόβλημα να βρει κάποιος θέση και μετά τον Ιανουάριο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά πανεπιστήμια που προσφέρουν πολλές θέσεις, εκτός από συγγκεκριμένες σχολές Ιατρικής.

U.C.A.S. Clearing
Με τη διαδικασία Clearing μπορεί κανείς που δεν έχει εξασφαλίσει θέση, να γίνει αποδεκτός και την τελευταία στιγμή αλλά φυσικά οι επιλογές του μπορείνα είναι πιό περιορισμένες. Αίτηση μέσω διαδικασίας CLEARING αρχίζει μετά τις 30 Ιουνίου και από τα μέσα Αυγούστου ανακοινώνονται οι τελευταίες κενές θέσεις στο διαδίκτυο.

Direct Applications
Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά πανεπιστήμια λαμβάνουν και τις δικές τους αιτήσεις (direct applications), ειδικά αυτά που έχουν δικό τους Γραφείο Διασύνδεσης στην περιοχή του αιτούντος, ή συνεργάζονται με Ακαδημαϊκούς Συμβούλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο ου Sunderland είναι το μόνο Βρεττανικό πανεπιστήμιο που έχει ιδρίσει δικό του Γραφείο Διασύνδεσης και ενημέρωσης στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξηπηρέτηση των φοιτητών.

Μετά την αίτηση
Οταν το κάθε πανεπιστήμιο, που συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση U.C.A.S. ενός υποψηφίου λάβει το αντίγραφό του, είτε θα προσφέρει θέση (offer), είτε θα απαντήσει αρνητικά (rejection). Η προσφορά (offer) μπορεί να είναι υπό όρους (conditional offer) π.χ. επιθυμιτό αποτέλεσμα σε επικείμενες εξετάσεις, όταν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν και/ή όλοι οι όροι έχουν επιτευχθεί, τότε η κάθε σχολή δέχεται οριστικά τον αιτούντα (unconditional offer). Αν ο υποψήφιος στο τέλος έχει πάρει πολλές προσφορές (offers) πρέπει να δηλώσει μέσω UCAS πια θέση τελικά επιθημεί να αποδεχθεί (acceptance) και ποιές θέσεις δεν αποδέχεται.

Δημόσια Πανεπιστήμια
 
Βόρεια Αγγλία
Κεντρική Αγγλία
Νότια Αγγλία
Ιρλανδία
Ουαλλία
Σκωτία
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *