Το επάγγελμα του αναπτυξιολόγου

Η Ιδέα της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής είναι αρκετά παλιά, σχεδόν ταυτόχρονη με τη δημιουργία του Αμερικανικού Συμβουλίου Παιδιατρικής το 1935. Αρχικά δημιουργήθηκε ο τομέας της αύξησης και ανάπτυξης του παιδιού, καθώς ήταν απαραίτητη μια ειδικότητα που δεν θα ασχολούνταν μόνο με τη στατική εικόνα της υγείας ενός παιδιού κατά τη σύντομη επίσκεψη του στον γενικό παιδίατρο, αλλά και μια γενικότερη θεώρηση της υγιούς ή όχι ανάπτυξης του, σε οργανικό και ψυχοκινητικό επίπεδο.

Η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες όπου αναπτύχθηκε η έρευνα της αναπτυξιακής παιδιατρικής και ακολούθησαν αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη. Σήμερα, η ειδικότητα του Αναπτυξιακού Παιδίατρου θεωρείται απαραίτητη σε όλα τα κράτη της γης, καθώς οι παιδίατροι αλλά και οι γονείς των παιδιών είναι πλέον αρκετά ενημερωμένοι για την ύπαρξη σημαντικού αριθμού παιδιών με διαταραχές της ανάπτυξης αλλά και τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και καθοδήγηση για την προαγωγή της υγείας των παιδιών και άρα για το μέλλον της κοινωνίας μας.

Σε μια εποχή όπου ο ασθενής κινδυνεύει να χαθεί μέσα στις ατέλειωτες εξειδικεύσεις της παιδιατρικής, η αναπτυξιακή παιδιατρική ασχολείται με το παιδί ως «όλον» και με τα οποιαδήποτε ψυχοκινητικά προβλήματα του, πάντα μέσα στην οικογένεια και το περιβάλλον (κοινωνικοικονομικό, πολιτιστικό και οικολογικό) στο οποίο ζει στην ουσία στόχο της έχει την προαγωγή της ποιότητας ζωής, της καθημερινής δηλαδή λειτουργικότητας και ευεξίας, του παιδιού και της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, ο εξειδικευμένος παιδιάτρος-αναπτυξιολόγος είναι ο επιστήμονας με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για τη διάγνωση και παροχή εξειδικευμένης παρέμβασης σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ):

  • Αναπτυξιακή καθυστέρηση
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Καθυστέρηση λόγου-Γλωσσικές διαταραχές
  • Διαταραχές συμπεριφοράς
  • Αυτιστικού τύπου διαταραχές
  • Διάσπαση προσοχής ή/και υπερκινητικότητα
  • Νοητική υστέρηση
  • Ευφυΐα/χαρισματικά παιδιά
  • Διαταραχές κινητικών δεξιοτήτων-αδέξιο παιδί
  • Αναπτυξιακά προβλήματα πρόωρων παιδιών
  • Αναπτυξιακά προβλήματα παιδιών με χρόνια νοσήματα

Βασική αρχή είναι η προσέγγιση και υποστήριξη όχι μόνο του παιδιού αλλά και της οικογένειας και η συνεργασία με ομάδα έμπειρων ειδικών, για μια πλήρη και αποτελεσματική διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση.

O Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος συνεργάζεται με τους παρακάτω έμπειρους ειδικούς: Ψυχολόγος, Λογοθεραπεύτρια, Εργοθεραπευτής, Ειδική Παιδαγωγός, Μουσικοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής αλλά και με Παιδοψυχίατρο, Παιδονευρολόγο, παιδοωτολαρυγγολόγο και παιδοοφθαλμίατρο.

Κατά την επίσκεψη της οικογένειας σε Αναπτυξιακό Παιδιατρικό Ιατρείο, γίνεται ενδελεχής διερεύνηση κάθε παιδιού και της οικογένειας για να τεθεί σφαιρική διάγνωση τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό και εξελικτικό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει λεπτομερές αναπτυξιακό ιστορικό, παιδιατρική και νευρολογική εξέταση και αναπτυξιολογική εξέταση με τη χρήση ειδικών αναπτυξιακών δοκιμασιών (τεστς), που βασίζονται στην αυθόρμητη και ελεύθερη συνεργασία του βρέφους, νηπίου, παιδιού ή εφήβου για την ενθάρρυνση του λόγου, την ανάπτυξη λεπτής και αδρής κινητικότητας, για την ανάπτυξη της προσαρμοστικότητας ώστε να διερευνηθούν όλες οι δεξιότητές του, στη μέγιστη έκφρασή τους.

Ακολουθεί συμβουλευτική της οικογένειας και περαιτέρω παραπομπή, αν είναι αναγκαίο, για εξειδικευμένη θεραπευτική παρέμβαση.

Οι γονείς του παιδιού λαμβάνουν λεπτομερή αναφορά της αναπτυξιακής εκτίμησης του παιδιού τους και δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, απαραίτητη για την περαιτέρω καθοδήγηση της οικογένειας και την παρακολούθηση του παιδιού.

Εκτός από την εξειδίκευση αναπτυξιολόγος-παιδίατρος της Ιατρικής υπάρχει και η εξειδίκευση αναπτυξιακός εργοθεραπευτής από τον Παιδιατρικό κλάδο της Εργοθεραπείας και ειδικότερα της Αναπτυξιακής Εργοθεραπείας για θεραπείες παιδιών με εγκεφαλική παράλυση αλλά και αναπτυξιακές δυσκολίες αλλά όχι στην Ελλάδα μόνο στο εξωτερικό και κυρίως στο Λονδίνο.

Μάρα Μαζαράκη για το sep4all.mysch.gr

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *