Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2018 – 2019

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) παρακολουθούν τα μαθήματα Γενικής Παιδείας + 1 μάθημα Επιλογής και τα μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού (ΟΠ) που έχουν επιλέξει.

Τα μαθήματα της κάθε Ομάδας Προσανατολισμού (ΟΠ) της Γ΄ τάξης ΓΕΛ είναι πέντε (05) και διδάσκονται δεκαπέντε (15) ώρες συνολικά την εβδομάδα αλλά δεν είναι και τα πέντε (05) πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) επιτρέπει την πρόσβαση σε δύο (02) Επιστημονικά Πεδία (ΕΠ).
Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μέχρι και δύο (02) ΕΠ & έχουν δικαίωμα να αλλάξουν: Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού έως και την 20ή Σεπτεμβρίου και μάθημα επιλογής έως και την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.

Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού (ΟΠ) που αντικατέστησαν τις κατευθύνσεις της Γ΄ τάξης Λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018 -19 είναι:

1. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
2. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
3. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία (03) κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία (ΕΠ) όπου έχει πρόσβαση η συγκεκριμένη ομάδα και άλλα τρία (03) εκ των οποίων ο κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει ένα (01) ή δύο (02). Το τέταρτο μάθημα που θα επιλεχθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι οδηγεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και ομάδες σχολών.
Ωστόσο, το εξεταστικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα εάν επιλεχθεί και 5ο μάθημα να «ξεκλειδώνουν» τμήματα και από δεύτερο επιστημονικό πεδίο, προκειμένου να διευρυνθούν οι δυνατότητες επιλογής.

Α. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών:
Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού θα εξεταστούν υποχρεωτικά σε τρία (03) κοινά μαθήματα:

1. Νεοελληνική Γλώσσα (ΓΠ)
2. Αρχαία (ΟΠ) και
3. Ιστορία (ΟΠ)

Α. Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία (3) κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξεταστούν και στα Λατινικά της ομάδας προσανατολισμού, τότε θα έχουν πρόσβαση σε τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Β. Αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να εξεταστούν εκτός από τα τρία (03) κοινά μαθήματα και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε θα έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών:
Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού θα εξεταστούν υποχρεωτικά σε τρία (3) κοινά μαθήματα:

1. Νεοελληνική Γλώσσα (ΓΠ)
2. Φυσική (ΟΠ) και
3. Χημεία (ΟΠ)

Α. Εάν το 4ο μάθημα που θα εξεταστούν είναι τα Μαθηματικά της ομάδας προσανατολισμού, τότε θα έχουν πρόσβαση στα τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Β. Αν η επιλογή του 4ου μαθήματος εκτός από τα τρία (03) κοινά μαθήματα είναι η Βιολογία της ομάδας προσανατολισμού, τότε θα έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής:
Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού θα εξεταστούν υποχρεωτικά σε τρία (03) κοινά μαθήματα:

1. Έκθεση (ΓΠ)
2. Μαθηματικά (ΟΠ) και
3. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ)

Α. Αν το 4ο μάθημα είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε οι υποψήφιοι μαθητές οδηγούνται αυτομάτως στα τμήματα που εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Β. Εάν η επιλογή του 4ου μαθήματος είναι η Βιολογία Γενικής Παιδείας, θα έχουν πρόσβαση στα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, αλλά με μειωμένα μόρια.

Μάρα Μαζαράκη για το sep4all | Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό

 

Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2018 – 2019 | Μαθήματα Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΓΕΛ

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *