ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

 

Αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαιότητας περιλάμβαναν ένα σημαντικό αριθμό αγωνισμάτων. Πολλά από αυτά είναι πρόγονοι των σύγχρονων ολυμπιακών αθλημάτων και είχαν όρους και κανόνες όχι άγνωστους στους σύγχρονους αθλητές. Τα αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα ήταν τα εξής:

  •    Αγώνες κηρύκων και σαλπιγκτών
  •   Πένταθλο:Αυτό αποτελείται από πέντε αγωνίσματα τα οποία είναι το «Ακόντιο», το «Άλμα», ο «Δίσκος», η «Πάλη» και ο «Δρόμος».

Πάλη:Τα είδη της πάλης ήταν δύο. Η «ορθή» ή «σταδαία» πάλη, κατά την οποία αρκούσε ο αθλητής να ρίξει κάτω τον αντίπαλό του τρεις φορές και η «κύλισις» ή «κάτω» πάλη, στην οποία ο αγώνας ολοκληρωνόταν μόνο όταν ένας εκ των δύο παλαιστών παραδεχόταν την ήττα του.

Δρόμος :Ο νικητής στο «Δρόμο», ήταν και εκείνος ο οποίος έδινε το όνομά του στην Ολυμπιάδα. Τα είδη του «Δρόμου» ήταν ο «Δίαυλος» όπου ήταν διπλή διαδρομή του σταδίου. Ο «Δίαυλος» εισήχθη στα Ολυμπιακά Αγωνίσματα για πρώτη φορά το 724π.Χ. Δεύτερο είδος του Δρόμου ήταν, ο «Οπλίτης», που ήταν δρόμος ταχύτητας και στην ενδυμασία του δρομέα συμπεριλαμβανόταν χάλκινη αμυντική πανοπλία. Για πρώτη φορά εισήχθη στους Αγώνες το 520π.Χ. κατά την 65η Ολυμπιάδα.
Ιππικά αγωνίσματα

  • Παγκράτιο:Το αγώνισμα αυτό ήταν ένας συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης. Εισήχθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648π.Χ. κατά την διάρκεια της 33ης Ολυμπιάδας.

     

  • Πυγμαχία:Θεωρείται από τα παλαιότερα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Προστάτης του αγωνίσματος ήταν ο Θεός Απόλλωνας.
  • Αρματοδρομίες : Προστάτης των Αρματοδρομιών ήταν ο Θεός Ποσειδώνας. Τα αγωνίσματα των Αρματοδρομιών στην Ολυμπία ήταν τα εξής: Το «Τέθριππο», η «Απήνη», η «Συνωρίδα», Η «Συνωρίδα Πώλων» και το «Τέθριππο Πώλων».
  • Ιππικά Αγωνίσματα :
    image023 image021 image019 image017 image015 0029692001381057847

    έκαναν την εμφάνισή τους στην Ολυμπιάδα, για πρώτη φορά το 648π.Χ. μαζί με το «Παγκράτιο». Στα Ιππικά αγωνίσματα, οι αθλητές ίππευαν άλογα και έκαναν έξι φορές τον γύρο του ιπποδρόμου.

Τα έπαθλα των νικητών των διαφόρων αγωνισμάτων ήταν στεφάνια από κλαδιά αγριελιάς του ιερού δέντρου της Ολυμπίας. Οι πολίτες τιμούσαν τους Ολυμπιονίκες όταν επέστρεφαν στην πόλη και προς τιμήν τους γκρέμιζαν ένα μέρος του τείχους για να βοηθήσουν την είσοδό τους.

Γ. Σεφέρης :»Η γλώσσα που μας εδόθηκε είναι ενιαία..»

«Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα... Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Ομηρος ώς τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δε σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους τού Ρωμανού και τον Διγενή Ακρίτα, είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι. Και όλοι αυτοί, οι μεγάλοι και οι μικροί, που σκέφτηκαν, μίλησαν, μέτρησαν ελληνικά, δεν πρέπει να νομίσετε πως είναι σαν ένας δρόμος, μια σειρά ιστορική, που χάνεται στη νύχτα των περασμένων και βρίσκεται έξω από σας. Πρέπει να σκεφτείτε πώς όλα αυτά βρίσκουνται μέσα σας, τώρα, βρίσκουνται μέσα σας όλα μαζί, πως είναι το μεδούλι των κοκάλων σας, και πως θα τα βρείτε αν σκάψετε αρκετά βαθιά τον εαυτό σας […] η σύγχρονή μας λογοτεχνία είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε, όχι μόνο την αρχαία λογοτεχνία, αλλά και όλη την ελληνική παράδοση» (Δοκιμές Α, 177-8).

ΧΟΥΑΝ ΚΟΝΤΡΕΧ: Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ !

Juan Coderch: Ισπανός καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας, ο οποίος από το 2003 διατηρεί την ιστοσελίδα Acropolis World News και δημοσιεύει μια φορά την εβδομάδα τις κυριότερες ειδήσεις στα Αρχαία Ελληνικά!!!

juancoderch

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ