Home

Εκτύπωση

Σύνδεσμοι

http://www.talosteam.gr/history.asp ο ποδηλατικός σύλλογος του ΤΑΛΩS

http://hellenic-cycling.gr/ ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας

http://www.bestrong.org.gr/el/healthylife/exerciseandactivity/aerobicsactivities/bicycle/ BE STRONG

 

Εκτύπωση

Τα οφέλη στην υγεία από το ποδήλατο

Οφέλη για την υγεία.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία, τόσο για τον κάθε ανθρώπου, αλλά και την κοινωνίας συνολικά. Πολλά απ? αυτά δεν είναι μοναδικά προνόμια της ποδηλασίας, αλλά αποτέλεσμα της μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ποδηλασία συνεισφέρει στο να επιτευχθεί αυτή η δραστηριότητα πιο εύκολα και πιο αποδοτικά.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει για να προστατεύει το σώμα μας από μολύνσεις και διάφορες συνηθισμένες νόσους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέροντας έτσι στην υγιεινή ζωή. Επίσης, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης όγκων, βοηθώντας στην πρόληψη σχετικών ασθενειών.
 
Μυϊκό σύστημα
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από εκατοντάδες μύες, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά, έτσι ώστε να διατηρείται μια υγιής σωματική γραμμή. Μια εβδομάδα χωρίς δραστηριότητα, μειώνει τη δύναμη μυϊκού συστήματος έως και 50%, ενώ μακροπρόθεσμα ενδεχομένως και να βλάψει του μύες μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, επειδή οι μύες τους συστέλλονται. Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την άσκηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι. Όλα αυτά προπονούν και ενισχύουν το μυϊκό σύστημα, κάνοντάς το πιο αποδοτικό.

Σκελετικό σύστημα
Πρόκειται για το σκελετό που στηρίζει το σώμα, συγκρατεί τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Η συνεχής άσκηση δυναμώνει το σκελετό και αυξάνει την κινητικότητά του. Η ποδηλασία έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα και δύναμη. Εκτός αυτού, ένα δυναμωμένο από την ποδηλασία μυϊκό σύστημα, βοηθάει και προστατεύει και το σκελετικό σύστημα.

Νωτιαίος μυελός και πλάτη
Η στάση του σώματος κατά την ποδηλασία είναι ιδανική, και η κυκλική κίνηση των ποδιών τονώνει τους ραχιαίου μύες, εκεί όπου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ολίσθηση σπονδύλου. Με τον τρόπο αυτό, η σπονδυλική στήλη ενισχύεται και προστατεύεται από εξωτερικές πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο μπορεί να τονώσει τους μικρούς μύες της σπονδυλικής στήλης που είναι δύσκολο να γυμναστούν με άλλους τρόπους άσκησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πόνου στην πλάτη και άλλα σχετικών προβλημάτων.
Προστασία χόνδρων
Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην προστασία και τη ενδυνάμωση των χόνδρων, επειδή η στήριξη του σώματος από το ποδήλατο είναι τέτοια ώστε οι δυνάμεις του βάρους του ποδηλάτη μειώνονται σημαντικά. Η κυκλική κίνηση κατά την ποδηλασία βοηθά στη μεταφορά της ενέργειας και άλλων ουσιών μεταβολισμού στους χόνδρους, μειώνοντας την πιθανότητα αρθροπάθειας.

Ισορροπία και σταθερότητα
Η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί ως ρυθμιστής για την ανακούφιση από το άγχους, το οποίο είναι σύνηθες στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράγει μια ισορροπία ανάμεσα στην εξάσκηση και τη χαλάρωση που είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική ισορροπία του σώματος. Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή για αυτή τη διαδικασία, καταπολεμώντας το άγχος με δύο τρόπους: αφ?ενός ικανοποιεί την ανάγκη για δράση, σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για κίνησης ή άσκηση κι αφ?ετέρου εξισορροπεί την αυξημένη φόρτιση, κυρίως ψυχική και συναισθηματική.
Εκτύπωση

Ποδηλατικός σύλλογος ΤΑΛΩΣ

Τον Αύγουστο του 1989 ιδρύθηκε ο ποδηλατικός σύλλογος του ΤΑΛΩ. Στα Χανιά ήδη καλλιεργούταν το άθλημα της ποδηλασίας από το ποδηλατικό σωματείο του Κύδωνα. Κάποιοι όμως τότε αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να προσφέρουν κάτι παραπάνω και πίστεψαν ότι αυτό θα το καταφέρουν με την ίδρυση ενός αμιγούς ποδηλατικού σωματείου που στόχος του θα ήταν η διάδοση του αθλήματος της ποδηλασίας στην κοινωνία των Χανίων και την ανάδειξη του στα κορυφαία ποδηλατικά σωματεία.
Με πρωτεργάτες τους Κουρμούλη Κώστα, Διγαλάκη Γιώργο, Φραγκιουδάκη Γιώργο και ενεργούς συμπαραστάτες τα ιδρυτικά μέλη και τις κατόπιν διοικήσεις κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τους στόχους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή του ο Τάλως κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων (1992), ενώ από το 1993 έως και το 1998 ήταν μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία των εφήβων.
Έτσι με σταθερά βήματα και γερμανική μεθοδικότητα έφθασε την τελευταία επταετία (1999-2005) να κερδίζει τον τίτλο της κορυφαίας ελληνικής ομάδος στην ποδηλασία του δρόμου, ενώ στην γενική κατάταξη το 2002, 2004 και το 2005 τον έφερε να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ελληνικής ποδηλασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποιότητας των αθλητών που διαθέτει είναι ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από δέκα ποδηλάτες και ποδηλάτριες κάθε χρόνο είναι μέλη των Εθνικών ομάδων ανδρών, εφήβων και γυναικών. Ενώ επιτυχίες όπως του Μαρεντάκη Παναγιώτη όπου το 1996 ήταν 31ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων (η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών Έλληνα αθλητή στον δρόμο), η 4η θέση της Ελληνικάκης Ρίτας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας νεανίδων το 1998 καθώς και η 5η του Πενταράκη Κώστα στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας εφήβων το 2001, δείχνουν ότι πλέον οι στόχοι των αθλητών του Ταλω έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τα στενά όρια της χώρας μας.

Εκτύπωση

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας

 

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας ιδρύθηκε το 1973, με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Δημητριάδη και μετρά ήδη περισσότερα από 30 χρόνια δράσης στο αθλητικό προσκήνιο

Στόχος της Ε.Ο.Π. είναι η οργάνωση, η διάδοση και η ανάπτυξη των αθλημάτων της ποδηλασίας, με τις αρχές και αξίες του φίλαθλου πνεύματος σε όλη τη χώρα. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας επιδιώκει:

  • Την οργάνωση και τέλεση των τοπικών και πανελληνιών πρωταθλημάτων.
  • Την συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες.
  • Την ηθική και εφ' όσον είναι δυνατόν υλική ενίσχυση των σωματείων.
  • Την δημιουργία αγωνιστικών χώρων (ποδηλατοδρομίων).
  • Την ίδρυση λεσχών, ενώσεων και επιτροπών.
  • Την έκδοση περιοδικού δελτίου και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την προβολή της.
  • Την οργάνωση και διεξαγωγή διαλέξεων.
  • Τη δημιουργία φιλικών σχέσεων με άλλες Ομοσπονδίες.
  • Την έκδοση κανονισμών.
  • Την εγγραφή της Ε.Ο.Π. στις Διεθνείς Ομοσπονδίες.
  • Τη δημιουργία και οργάνωση σχολών ή σεμιναρίων προπονητών και κριτών.
  • Την εποπτεία και τον έλεγχο των αγώνων.
  • Την κατάρτιση εθνικών ομάδων.
  • Την ανακήρυξη εθνικών πρωταθλημάτων ποδηλασίας.
  • Την παροχή βοήθειας για σχολικό πρωτάθλημα σε συνεργασία με νομαρχίες ή τοπικές αυτοδιοικήσεις.