Hλεκτρισμός > Λαμπτήρες Αιγύπτου

Οι λαμπτήρες της Αιγύπτου(σελ. 1/2)

 

 

 

Η Ντεντέρα  είναι μία περιοχή  της Αιγύπτου, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου περίπου 4 χλμ βόρεια από την Κένα και 615 χλμ. Από το Κάιρο. Εκεί βρίσκεται ένα συγκρότημα ναών το λεγόμενο Dendera Temple, στο οποίο υπάρχει ο ναός της Αθώρ που είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς στην Αίγυπτο. Καλύπτει μια έκταση περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων και περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από έναν τοίχο από τούβλα.

 

Στα υπόγεια του ναού βρέθηκαν λιθογραφίες όπου αναπαρίστανται τεράστιες λυχνίες (λαμπτήρες), τροφοδοτούμενες από καλώδια που καταλήγουν σε τεράστια τροφοδοτικά (ή τεράστιες μπαταρίες) φτιαγμένα με τη βοήθεια ηλεκτροδίων μέσα σε πολύ μεγάλα πιθάρια. Οι λιθογραφίες και οι τοιχογραφίες είναι πολλές και ιδιαίτερα λεπτομερείς.

 

Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν ανθρώπους να κρατούν λαμπτήρες και φωτεινές μπάλες στα χέρια τους ή συσκευές με λαμπτήρες. Μάλιστα με κάποιες φωτίζουν, προκειμένου να κάνουν κάποια εργασία, όντα πολύ πιο ψηλά και δυνατά από αυτούς (γίγαντες). Μέσα στους λαμπτήρες υπάρχουν μεγάλα φίδια σε κυματιστές γραμμές. Η ουρά των φιδιών βγαίνει μέσα από λωτούς. Κάποιες λιθογραφίες δείχνουν συστήματα πολλαπλών λυχνιών. Στις λιθογραφίες υπάρχουν και άλλες συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος, λιγότερο ή περισσότερο περίεργες, που είτε κάποιοι τις κρατούν ή προσπαθούν να τις θέσουν σε λειτουργία ή τις έχουν τοποθετήσει στο κεφάλι τους.

 

Το παράξενο όμως, δεν είναι οι τοιχογραφίες, αλλά το πώς αυτές μπορεί να φτιάχτηκαν  σε δωμάτια χωρίς παράθυρα τα οποία είναι υπόγεια και στα οποία έχουμε χαραγμένα και λαξεμένα θέματα, χωρίς να υπάρχει ίχνος κάπνας ακόμα και στις σχισμές των τοίχων. Μιλάμε φυσικά για υπολείμματα κάπνας και αιθάλης, που να χρονολογούνται εκείνη την περίοδο, καθότι τα κατοπινά χρόνια ερευνητές, επισκέπτες, συντηρητές, ακόμα και ληστές χρησιμοποίησαν και δαυλούς και λάμπες λαδιού και κεριά.

 

Άλλωστε, αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού στους ναούς και τις κρύπτες που ανοίχθηκαν πιο πρόσφατα για να εξερευνηθούν, δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος κάπνας ή καύσης. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και δύο ακόμα παράγοντες. Όσο σπουδαίοι καλλιτέχνες και να ήταν αυτοί που έφτιαξαν τις λιθογραφίες, δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες λεπτομέρειες και χρωματισμούς, αν δεν είχαν στη διάθεση τους πλούσιο και σταθερό φως, επί ώρες. Επιπλέον, η χρήση δαυλών ή λαμπών λαδιού και κεριών, θα ξόδευε μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και θα τους εξασθενούσε εμποδίζοντας την προσπάθεια τους.

 

 

Πηγή: